Macron: Europa kan ikke lenger stole på USA når det gjelder sikkerhet

6
Macron taler om militær uavhengighet og Raytheon Europa (innfelt) forbereder seg på kontraktene

Frankrikes president Emmanuel Macron sa i en tale 27. august 2018 at Europa må slutte å basere seg på USA når det gjelder militært forsvar. Dette følger i fotsporene til Tysklands utenriksminister Heiko Maas, som skrev en kronikk i tyske Handelsblatt tar til orde for større europeisk uavhengighet av USA, både militært og økonomisk. Han skriver blant annet:

«Det er viktig at vi styrker europeisk uavhengighet gjennom å etablere betalingskanaler som er uavhengige av USA gjennom å etablere et europeisk pengefond og et uavhengig SWIFT-system.»

Maas skrev også om at «Europa må skape en motvekt» til Washington. Tyskland og Frankrike ivrer for å skape en europahær og å militarisere EU. Den franske og tyske imperialismen har siden annen verdenskrig underordnet seg USA, men nå er de økonomiske og strategiske interessene mer eller mindre på kollisjonskurs i en rekke saker.

Emmanuel Macron og Angela Merkel vil gjerne skape en Euro-hær så snart som mulig. Merkel har lansert et forslag om en europeisk sikkerhetsråd og et europeisk pengefond, som alternativ til det USA-dominerte IMF.

Våpengiganten Raytheon har allerede systemene klare for å bygge opp Europa-hæren.

Spørsmålet er naturligvis hva som skjer med NATO i en slik sammenheng og for oss i Norge kan det bli spørsmål om vi skal være europeiske kaniner eller amerikanske kaniner. For øyeblikket er det USA som har den militære kontrollen over Norge, og den henger sammen med USA styrking av krigsforberedelsene mot Russland hele veien fra Barentshavet til Svartehavet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Å slippe inn USA her nå kan være noe av det dummeste av alle de dumme tingene det norske regimet har gjort. Vi kan rett og slett bli sanksjonert selv av EU.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det å få kastet ut USA av NATO kan trygge freden i Europa. Neo-konservative tenketanker leker med tanken om at USA kan vinne en begrenset atomkrig med Russland (i praksis vil det kunne gjøre om Europa og Russland til atomslagmark mens USA blir rammet i mindre grad). Men det er ytterst tvilsomt om europeiske atommakter slik som Frankrike og Storbritannia, er villige til å føre en begrenset atomkrig i Europa mot Russland. For EU vil det derimot være naturlig å samarbeide med Russland bla om energiforsyning. Et rest-NATO kan derimot komme til å blande seg inn i Afrika.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  NATO er i full gang i Afrika under dekke av Africom. Derfor er det dronebaser og norske soldater i Mali og tsjad.

 4. Ikke glem at det er kapitalismen som skal styrtes, ikke bare USA-utgaven. Tror ikke EU-, Russland- eller Kina-utgavene er så mye bedre. På tide å sette høyere mål, ikke bare glede seg over at systemet kollapser.

 5. Kapitalismen skal styrtes, sier du. Forumet tat i betraktning så antar jeg at det er kommunisme som er alternativet. Men hvilken kommunisme da? Steigans versjon 5.0? Kan vi egentlig si at kommunisme har fungert særlig bra noen steder i verden? I så fall hvor? Når dette er sagt er jeg den først til å se etter alternativer til den såkalte kapitalismen. I likhet med hvordan kommunismen urettferdig dømmes på bakgrunn f.eks Stalins diktatoriske klapring av hele begrepet, så mener jeg imidlertid at også kapitalismen har et ufortjent dårlig rykte. Når storkapitalen blir reddet av vanlige folks skattepenger, så har man jo ikke spilt etter kapitalismens regler. Det er kort og godt bare elitisme, ikke sant?

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Steigan! Du som har en del integritet og respekt hos eliten. Kan du prøve å få regjeringen til å forstå at de selv må begynne å tenke nå i utenrikspolitikken? De vurderinger som gjøres av EU i dag er at Tyskland og Frankrike vil ha et eget forsvar til Europa. Da må politikerne på banen og ta en debatt om hvor vi står om noen år. Det jeg skrev ovenfor er en del av denne debatten. Hvis USA på grunn av dette har tenkt å ha Norge som hovedbase risikerer vi å havne mellom to stoler under en kommende konflikt mellom EU og USA. Nå når Tyrkia går ut kan NATO rett og slett oppløses. Man kan ikke, som folkevalgt i UD, bare sitte å toe hendene i fanget hele perioden. Vi kan risikere å bli sanksjonert, blandt annet, og man ser jo hvordan det går andre steder når USA får fotfeste i land med store baser. Den spinkle forursetningen de muligens lente seg til i basepolitikken har endret seg over natten. Da kan man ikke fortsette i samme stil.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere