Macron: Europa kan ikke lenger stole på USA når det gjelder sikkerhet

0
Macron taler om militær uavhengighet og Raytheon Europa (innfelt) forbereder seg på kontraktene

Frankrikes president Emmanuel Macron sa i en tale 27. august 2018 at Europa må slutte å basere seg på USA når det gjelder militært forsvar. Dette følger i fotsporene til Tysklands utenriksminister Heiko Maas, som skrev en kronikk i tyske Handelsblatt tar til orde for større europeisk uavhengighet av USA, både militært og økonomisk. Han skriver blant annet:

«Det er viktig at vi styrker europeisk uavhengighet gjennom å etablere betalingskanaler som er uavhengige av USA gjennom å etablere et europeisk pengefond og et uavhengig SWIFT-system.»

Maas skrev også om at «Europa må skape en motvekt» til Washington. Tyskland og Frankrike ivrer for å skape en europahær og å militarisere EU. Den franske og tyske imperialismen har siden annen verdenskrig underordnet seg USA, men nå er de økonomiske og strategiske interessene mer eller mindre på kollisjonskurs i en rekke saker.

Emmanuel Macron og Angela Merkel vil gjerne skape en Euro-hær så snart som mulig. Merkel har lansert et forslag om en europeisk sikkerhetsråd og et europeisk pengefond, som alternativ til det USA-dominerte IMF.

Våpengiganten Raytheon har allerede systemene klare for å bygge opp Europa-hæren.

Spørsmålet er naturligvis hva som skjer med NATO i en slik sammenheng og for oss i Norge kan det bli spørsmål om vi skal være europeiske kaniner eller amerikanske kaniner. For øyeblikket er det USA som har den militære kontrollen over Norge, og den henger sammen med USA styrking av krigsforberedelsene mot Russland hele veien fra Barentshavet til Svartehavet.

Forrige artikkelMontenegro, Albania og Norge erklærer at de vil fortsette sanksjonene mot Russland
Neste artikkelSom Romerriket på slutten er USA avhengig av leiesoldater
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).