Russisk militærfly skutt ned utenfor Latakia i Syria

7
Russisk kart som skal vise hvor flyene befant seg da den russiske Ilyushin-maskinen ble skutt ned.

Et russisk militærfly av typen Ilyushin-20 ble skutt ned utenfor den syriske byen Latakia om kvelden 17. september 2018. Hele mannskapet på 14 er savnet. Det russiske forsvarsdepartementet sier at flyet ble skutt ned av syrisk anti-luftskyts fordi israelske fly brukte det som cover da de angrep Latakia med et F-16-fly. Russland sier at den israelske F-16-piloten ikke kan ha unngått å se det russiske flyet. Israel sendte et varsel til Russland om operasjonen ett minutt før angrepet, sies det, noe som gjorde det umulig å forhindre at den russiske maskinen fløy rett inn i skytset fra det syriske lufforsvaret.

Det ble også nevnt at et fransk marinefartøy opererte i det samme området, og det ble en stund antatt at skytset kom derfra. Det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA melder at Latakia ble utsatt for et omfattende rakettangrep samme kveld og både det syriske og det russiske luftvernet skal ha vært i virksomhet.

Hvis det stemmer at det israelsk flyvåpenet ikke bare gjennomførte et ulovlig angrep på Syria, men også gjorde det på en måte som førte til at det russiske flyet ble skutt ned, så betyr det en alvorlig diplomatisk krise i forholdet mellom Russland og Israel. Russland har arbeidet hardt for å etablere et noenlunde brukbart forhold til Israel, og Benjamin Netanyahu har vært æresgjest i Moskva en rekke ganger. Dette diplomatiet førte til at Israel holdy seg unna da den syriske hæren med russisk og iransk støtte frigjorde det sørvestlige Syria opp mot de okkuperte Golanhøydene.

Den russiske forsvarsministeren Sergeij Shoigu har ringt sin israelske motpart Avigdor Lieberman og lagt det fulle ansvaret for hendelsen på det israelske flyvåpenet, skriver Jerusalem Post.  Russland betrakter dette som en planlagt provokasjon og forbeholder seg retten til «et passende svar».

Israel har innrømt at landet har rettet mer enn 200 flyangrep mot mål i Syria fra 2017 til august 2018.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Mens hele den pk-styrte gjengen med papegøyer kakler “antisemitism - antisemitism” hvis noen skulle lure på hva IsraHell har å bedrive med bombing av Syria. Eller annen slaktevirksomhet de bedriver. The world is freakin’ insane§

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Samtidig har Russland og Tyrkia blitt enige om neste skritt - noe som er helt sentralt for å få løst opp knuten i Idlib uten at den metasterer som kreft.
  Tilfeldig? Neppe.

 3. Så godt å se slike skarpe jenter i full vigør her på forumet! Det er litt for ofte vi har pølsefest i kommentarfeltet her.
  Det er på høy tid at folkeretten håndheves med makt over den suverene staten Syria! Jeg blir forbanna av å se hvor mye Russland og Syria finner seg i hele tiden.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Hva var det egentlig som skjedde? Var det slik at NATO-skip uprovosert gikk til angrep på Syria og skjøt missiler mot Latakia samtidig som også et israelsk fly gikk til angrep mot Syria, og at et russisk fly samtidig dukket opp og ble presset til å endre kursen innover mot Syria? Eller var det hele et oppsett for å fremprovosere et russisk motangrep mot NATO-skip og mot Israel?

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Så var det kanskje Makronen som blandet seg - men det kan neppe være på sin mentors ordre, eller?

  selv om jeg tror mer på kommentator Zigfreid nede i diktaturet.

  “No fuselage required for examination. The Russian ministry of defence knows full well who and where missile was fired from. To suggest French frigate would fire intentionally on Russian asset while surrounded by Russian navy is , I think , in the land of the fairies. My belief Israel and US set French frigate up for false flag sinking . Remember the French and Israeli IDF attack was coordinated. It was the IDF who drew Russian Il20 into harms way not the French. The goal draw a nato response and further sabotage Europe Franco Russian relations. Now who would benefit most from this ?”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.