Russisk militærfly skutt ned utenfor Latakia i Syria

0
Russisk kart som skal vise hvor flyene befant seg da den russiske Ilyushin-maskinen ble skutt ned.

Et russisk militærfly av typen Ilyushin-20 ble skutt ned utenfor den syriske byen Latakia om kvelden 17. september 2018. Hele mannskapet på 14 er savnet. Det russiske forsvarsdepartementet sier at flyet ble skutt ned av syrisk anti-luftskyts fordi israelske fly brukte det som cover da de angrep Latakia med et F-16-fly. Russland sier at den israelske F-16-piloten ikke kan ha unngått å se det russiske flyet. Israel sendte et varsel til Russland om operasjonen ett minutt før angrepet, sies det, noe som gjorde det umulig å forhindre at den russiske maskinen fløy rett inn i skytset fra det syriske lufforsvaret.

Det ble også nevnt at et fransk marinefartøy opererte i det samme området, og det ble en stund antatt at skytset kom derfra. Det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA melder at Latakia ble utsatt for et omfattende rakettangrep samme kveld og både det syriske og det russiske luftvernet skal ha vært i virksomhet.

Hvis det stemmer at det israelsk flyvåpenet ikke bare gjennomførte et ulovlig angrep på Syria, men også gjorde det på en måte som førte til at det russiske flyet ble skutt ned, så betyr det en alvorlig diplomatisk krise i forholdet mellom Russland og Israel. Russland har arbeidet hardt for å etablere et noenlunde brukbart forhold til Israel, og Benjamin Netanyahu har vært æresgjest i Moskva en rekke ganger. Dette diplomatiet førte til at Israel holdy seg unna da den syriske hæren med russisk og iransk støtte frigjorde det sørvestlige Syria opp mot de okkuperte Golanhøydene.

Den russiske forsvarsministeren Sergeij Shoigu har ringt sin israelske motpart Avigdor Lieberman og lagt det fulle ansvaret for hendelsen på det israelske flyvåpenet, skriver Jerusalem Post.  Russland betrakter dette som en planlagt provokasjon og forbeholder seg retten til «et passende svar».

Israel har innrømt at landet har rettet mer enn 200 flyangrep mot mål i Syria fra 2017 til august 2018.

 

Forrige artikkelLibyakrigen – Noreg best i klassen
Neste artikkelGoogle vil hjelpe Kina med sensur og overvåkning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).