Tidligere NATO-ambassadør: Inviter Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark!

0
Kilde: Aftenposten

Den tidligere NATO-ambassadøren Kai Eide skriver i en kronikk i Aftenposten at Norge bør invitere Russlands president Vladimir Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark neste år. Eide skriver:

«Spørsmålet om å invitere den russiske toppledelsen til 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark høsten 2019 er gjenstand for en interessant debatt. Den er i hovedsak knyttet til Russlands folkerettsstridige anneksjon av Krim.

Sanksjonene mot Russland bør ikke bli en hindring for fornuftig politikk og ivaretagelse av norske interesser. Vi må kunne se tilbake på historien med takknemlighet og samtidig hevde vårt syn på folkeretten. Etter min oppfatning bør frigjøringen av Øst-Finnmark markeres – i nærvær av den russiske toppledelsen – som et eksempel på hvordan et naboskap skal være: De sovjetiske styrkene frigjorde Øst-Finnmark og trakk seg tilbake – i respekt for norsk suverenitet.»

Også ordføreren i Sør-Varanger som blir lokal vert for jubileet har oppfordret regjeringa om å invitere Putin.

Kai Eide skriver om det lovende samarbeidet som ble bygd opp i nord på 1990-tallet:

«Tidlig på 1990-tallet bygget Norge opp et omfattende samarbeid over grensen i nord – om økonomi, miljø, ressursforvaltning og sikkerhet. Handelen økte. Vi kunne skape et omfattende folk-til-folk samarbeid. Mekanismer ble bygget opp for å muliggjøre regelmessig kontakt – og varslinger – mellom militære og faginstitusjoner.

I dag er den politiske dialogen på høyt nivå svekket. Ingen tjener på en slik situasjon. Mest skader det vårt eget land.»

Dette er opplagt. Den politiske ledelsen i Norge fra begge de to hovedblokkene har lagt seg på en ekstremt USA-vennlig og Russland-fiendtlig linje. Det er både uklokt og korttenkt. Alliansen med USA tar slutt en dag, men Russland vil alltid være vår nabo.

Dessuten: Hva slags farse ville et frigjøringsjubileum for å markere Den røde hærs frigjøring av Finnmark være, hvis Russlands leder ikke blir invitert?

 

Les også:

Den norske regjeringen uten moral: Vil feire frigjøringen av Finnmark uten deltagelse fra de som frigjorde landsdelen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.