Tidligere NATO-ambassadør: Inviter Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark!

16
Kilde: Aftenposten

Den tidligere NATO-ambassadøren Kai Eide skriver i en kronikk i Aftenposten at Norge bør invitere Russlands president Vladimir Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark neste år. Eide skriver:

«Spørsmålet om å invitere den russiske toppledelsen til 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark høsten 2019 er gjenstand for en interessant debatt. Den er i hovedsak knyttet til Russlands folkerettsstridige anneksjon av Krim.

Sanksjonene mot Russland bør ikke bli en hindring for fornuftig politikk og ivaretagelse av norske interesser. Vi må kunne se tilbake på historien med takknemlighet og samtidig hevde vårt syn på folkeretten. Etter min oppfatning bør frigjøringen av Øst-Finnmark markeres – i nærvær av den russiske toppledelsen – som et eksempel på hvordan et naboskap skal være: De sovjetiske styrkene frigjorde Øst-Finnmark og trakk seg tilbake – i respekt for norsk suverenitet.»

Også ordføreren i Sør-Varanger som blir lokal vert for jubileet har oppfordret regjeringa om å invitere Putin.

Kai Eide skriver om det lovende samarbeidet som ble bygd opp i nord på 1990-tallet:

«Tidlig på 1990-tallet bygget Norge opp et omfattende samarbeid over grensen i nord – om økonomi, miljø, ressursforvaltning og sikkerhet. Handelen økte. Vi kunne skape et omfattende folk-til-folk samarbeid. Mekanismer ble bygget opp for å muliggjøre regelmessig kontakt – og varslinger – mellom militære og faginstitusjoner.

I dag er den politiske dialogen på høyt nivå svekket. Ingen tjener på en slik situasjon. Mest skader det vårt eget land.»

Dette er opplagt. Den politiske ledelsen i Norge fra begge de to hovedblokkene har lagt seg på en ekstremt USA-vennlig og Russland-fiendtlig linje. Det er både uklokt og korttenkt. Alliansen med USA tar slutt en dag, men Russland vil alltid være vår nabo.

Dessuten: Hva slags farse ville et frigjøringsjubileum for å markere Den røde hærs frigjøring av Finnmark være, hvis Russlands leder ikke blir invitert?

 

Les også:

Den norske regjeringen uten moral: Vil feire frigjøringen av Finnmark uten deltagelse fra de som frigjorde landsdelen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. At det må komme innspill fra “sidelinja” før det ‘toneangivende’ norske politiske etablissementet overhodet tar til vettet - som i nettopp denne innlysende saken - tjener ikke til noe annet enn som fullgode bevis på den totale mangel på politisk teft og kompetanse våre folkevalgte opererer med - på vegne av hele det norske folk!

  • Når slike individer får fullmakt til å utforme - og implementere norsk politikk, er det på ingen som helst måte ‘rart’ at det går den veien høna sparker . . . . . . .
 2. Avatar for baluba baluba says:

  De kan jo invitere Merkel i stedet og få spillt “Deutscland uber alles.” det har vsstnok skjedd i Norge før under hedringen av krigsveteraner, ifølge en venn av meg.

  Du Olaf, Start nå din egen blogg. Der kan du dokumentere Putins hatske utsagn så mye du vil. Her inne er det vel ikke så fristende å være, med så mange skrullinger som ikke gjør de riktige tingene? Aaat du gidder?

 3. Avatar for aford aford says:

  Krigshisser meg i nedafor der ryggen skifter navn. I kølsvarte, nå får de snart se til å gå grundig gjennom sikkerhetsrutinene der du bor, du stikker jo av hele jævla tiden, Olaf.

  Som jeg har sagt før, med tanke på både USAs sittende lekepresident, og ikke minst hans siste motkandidat HC og hennes bande med neocon-psychos, dessuten de fullstendig forrykte menneskeforakterne og lystmorderne som har styrt Israel siden dannelsen, samt mange av toppene i EU-systemet, får Putin selvfølgelig altfor lett spill mht. til å fremstå som den reflekterte, dannede, sindige og samarbeidsorienterte, uten varig svekkede sjelsevner og tunge diagnoser, blant verdens mektigste ledere i dag, når det gjelder utenriks. Formann Xi i Kina skal jeg ikke uttale meg om, utover at han også selvfølgelig lett slår akkurat den brogete gjengen der når det gjelder å fremstå som relativt normal og normalt grei å ha med å gjøre, til tross for at også han har inntatt en posisjon som statsleder i et altfor stort land.

  Men samme hvor mye vi tar høyde for relativiteten når man konkluderer slik etter en sammenligning med det verste av jordens usympatiske krapyl, er det hinsides enhver fornuft å trekke frem Putin som krigshisser numero uno blant sine “kolleger” på dette nivået. Utover visse, enkeltstående eksempler på uforsonlighet i saker som gjelder minoriteter og uavhengighet i egne, umiddelbare nærområder, eller midt i Kaukasus, er situasjonen den at det er Russland og Putin som presses, trues og sanksjoneres av vestmaktene, hvori opptatt Israel for denne anledningen.

  Det er ikke Putin som bedriver krigshissing, og det er ikke i Russland det hisses, Olaf. Det er her det svartmales og demoniseres, det er her det krigshisses, det er her befolkningen må hjernehøytrykksspyles med løsemiddel av gammelmedia i et forsøk på å snu verden på hodet og oppnå aksept for et oppkonstruert fiendebilde, og for en angrepskrig som planlegges her. HER hjemme i Norge, Olaf. Er det greit for deg? Og til tross for dette: Her - at en overveldende folkelig samstemthet oppstår i vantro over at Russlands statsleder ikke uten videre inviteres til akkurat dette jubiléet.

  Grenser er flyttet, unioner oppløst og traktater frafalt, kort sagt; mye vann har rent både i Tana og i Moskva siden den gang. Dersom det finnes russiske eller ukrainske vetranorganisasjoner med gjenlevende utgamlinger som var med i Finnmark, invitér dem også, selvfølgelig. Utover det er faktisk dagens russiske ledelse v/ Vladimir Putin det nærmeste man kommer en nåværende instans som er formell forvalter på sovjetisk/ russisk side av Finnmarksbrigade-historien, og som representerer den største aktøren blant de land som hadde noen av sine folk i Finnmark den gangen. Hva er det du ikke forstår ved dette, egentlig?

  Utover de rent formelle, kutymemessige sidene, er også en grunn til å få Putin over hit for å være med å feire og minnes, at vi faktisk sårt trenger enhver anledning til å bonde litt med naboen vår nå; prøve å få til et snev av skadebegrensning etter all den massive, og stadig eskalerende anti-Putin-propagandaen og krigshissingen Norge i sin rævsleikende lojalitet til USA har prestert å være med altfor lenge nå.

  Så, husj, kom deg tilbake nå Olaf, ellers går du glipp av kveldsmat på avdelingen.

 4. baluba; Du gjøres herved oppmerksom på at riktig betegnelse er apekatter.

  • Jf Olaf . . . . . . .
 5. Avatar for aford aford says:

  Jepp. Apekatter, for kølsvarte.
  Bevisste, selvstendig tenkende og uavhengige apekatter.

  Makan.

  marionetteford%20orig

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Ettersom vi nå er aper , kan du spørre han som tittulerte oss om han har sett filmen apeplaneten og om vi er verre enn apene der? Forrestn – jeg holder på å spise på en hval — det er vel ikke noe som aper gjør? “Big meat for big people.”

 7. Aford skrev en lengre kommentar paa tråden “Som Romerriket er USA avhengig av leiesoldater…”

  Dette er jo satire, han ironiserer også over sider ved seg selv. Selvironi er en nyttig livskunst, mener nå jeg.
  Han skriver
  “,siden dere åndspygméer tross alt ikke er fullt så klarsynte og kreative som meg selv, for å si det forsiktig, skal dere helt gratis få et punkt til å herje med, og som også dessverre er helt sant: Den til tider temmelig utålelige comboen manglende sakkunnskap parret med en skråsikkerhet, selvtillit og arroganse det derfor ikke alltid er fnugg av dekning for.”

  Dette med afords invitasjon til herjing, var agnet jeg mente.
  Det var Olafs raljering over aford jeg tenkte på litt ovenfor her, han skriver at aford burde forsøke å holde seg unna denne bloggen, noe han ikke regnet med at han ville gjøre, slik jeg forsto det, på grunn av manglende sakkunnskap.
  Nå skal jeg heldigvis ikke vurdere hvem som har mest eller god nok sakkunskap, jeg syns bare at selv om man er uenig i en kommentators synspunkter rent prinsippiellt, eller har mindre sakkunnskap enn Olaf, rent prinsippielt, så trenger man ikke å holde seg unna bloggen av den grunn, man har bare ikke diskusjonskompetanse for å debattere med Olaf, og rent prinsippiellt så ut fra hans beundring for USA og toleransen, mener vel strengt tatt også Olaf at det skal være ytringsfrihet også for de som ikke når opp til Olafs nivå eller er uenig med ham. Han har tidligere gitt utrrykk for her, at han ville ha Steigan i tale, ikke oss, så han har nok mye selvtillit når det gjelder sakkunnskap.
  Jeg mener også at vi har mye å lære av amerikanernes respekt og raushet i forhold til ytringsfriheten. Det Olaf skriver om at der borte får meningsmotstandere lov til å ytre seg, og blir respektert av begge politiske blokker, det er noe som jeg også beundrer med USA.
  I vår tid spiller vel også NSA en rolle i det hele.
  Som konklusjon, la oss for all del være rause . Når det kommer til toleranse for de som tenker anderledes, for egen del, skal jeg gjøre mot andre det jeg vil at andre skal gjore mot meg, og det å leve opp til egne verdier, er en utfordring, og der er vel de fleste av oss underveis.

 8. Avatar for baluba baluba says:

  Vi kan vel ikke være særlig rause i forhold til sjikane. Da blir vi jo som svennene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere