Tidligere NATO-ambassadør: Inviter Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark!

0
Kilde: Aftenposten

Den tidligere NATO-ambassadøren Kai Eide skriver i en kronikk i Aftenposten at Norge bør invitere Russlands president Vladimir Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark neste år. Eide skriver:

«Spørsmålet om å invitere den russiske toppledelsen til 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark høsten 2019 er gjenstand for en interessant debatt. Den er i hovedsak knyttet til Russlands folkerettsstridige anneksjon av Krim.

Sanksjonene mot Russland bør ikke bli en hindring for fornuftig politikk og ivaretagelse av norske interesser. Vi må kunne se tilbake på historien med takknemlighet og samtidig hevde vårt syn på folkeretten. Etter min oppfatning bør frigjøringen av Øst-Finnmark markeres – i nærvær av den russiske toppledelsen – som et eksempel på hvordan et naboskap skal være: De sovjetiske styrkene frigjorde Øst-Finnmark og trakk seg tilbake – i respekt for norsk suverenitet.»

Også ordføreren i Sør-Varanger som blir lokal vert for jubileet har oppfordret regjeringa om å invitere Putin.

Kai Eide skriver om det lovende samarbeidet som ble bygd opp i nord på 1990-tallet:

«Tidlig på 1990-tallet bygget Norge opp et omfattende samarbeid over grensen i nord – om økonomi, miljø, ressursforvaltning og sikkerhet. Handelen økte. Vi kunne skape et omfattende folk-til-folk samarbeid. Mekanismer ble bygget opp for å muliggjøre regelmessig kontakt – og varslinger – mellom militære og faginstitusjoner.

I dag er den politiske dialogen på høyt nivå svekket. Ingen tjener på en slik situasjon. Mest skader det vårt eget land.»

Dette er opplagt. Den politiske ledelsen i Norge fra begge de to hovedblokkene har lagt seg på en ekstremt USA-vennlig og Russland-fiendtlig linje. Det er både uklokt og korttenkt. Alliansen med USA tar slutt en dag, men Russland vil alltid være vår nabo.

Dessuten: Hva slags farse ville et frigjøringsjubileum for å markere Den røde hærs frigjøring av Finnmark være, hvis Russlands leder ikke blir invitert?

 

Les også:

Den norske regjeringen uten moral: Vil feire frigjøringen av Finnmark uten deltagelse fra de som frigjorde landsdelen.

Forrige artikkelUSA vil drastisk øke sin militære støtte til Ukraina
Neste artikkelNew York Times rosemaler al-Qaida og IS i Idlib før offensiven
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).