Israel spionerer på og svartelister amerikanske pro-palestinske aktivister

0

Av Øyvind Andresen.

Pro-israelske grupper i USA driver omfattende kartlegging og spionasje retta mot pro-palestinsk aktivister med formål å sverte og mobbe dem slik at de blant annet ikke får jobb. Dette skjer med direkte støtte fra staten Israel.

Tv-kanalen Al-Jazeera, stasjonert i Qatar, laga en dokumentar om dette i fire deler. Dokumentaren ble stoppa av pro-israelske pressgrupper i USA, men deler av dokumentaren er lekka ut (se video).

I fem måneder arbeidet den unge jødiske briten Anthony Kleinfeld undercover i de pro-israelske miljøene i USA.  Han fikk en praksisplass hos The Israel Project (TIP), en organisasjon som jobber for at Israel skal omtales positivt i mediene. Le Monde Diplomatique skriver om denne saken i sitt septembernummeret under overskriften: «Dokumentaren som måtte stanses».

LMD skriver:

Med sin imøtekommende, varme og energiske framtoning vinner han [Kleinfeld] tilliten deres. De snakker åpent og ærlig til ham, uten de sedvanlige insisterende benektelsene, bortforklaringene og talepunktene. Det de betror er eksplosivt.

Hvordan påvirker de Kongressen? «Kongressmedlemmer gjør ingenting hvis du ikke presser dem og den eneste måten å gjøre det på er penger.» Hvordan knuser de palestinaaktivistene på universitetene? «Med anti-israelerne er det mest effektive å gjøre litt research, legge ut det vi finner på anonyme nettsteder og spre det med målrettede Facebook-annonser.» I den tro at de snakker med en venn innrømmer de overfor Kleinfeld at de spionerer på amerikanske borgere med hjelp fra det israelske departementet for strategiske saker.

Dette departementet ligger direkte under statsminister Benjamin Netanyahu. Det betyr at Israel er direkte involvert i dette skitne spillet.

Etter at praksisperioden er over, blir Kleinfeld tilbudt stilling i The Israel Prosjekt. Men han takker nei.

LMD skriver:

For, som vi har skjønt, er han ikke den han utgir seg for å være, selv om utdanningen og kompetansen stemmer: Han er en infiltratør som er her for å lage en dokumentar om israellobbyen for tv-kanalen Al-Jazeera. Med skjult kamera har han filmet flere av betroelsene og sammen med resten av graveteamet ledet av Phil Rees har han samlet ingrediensene til en eksplosiv sak.

Men så blir dokumentaren stoppa. Det skjer en hestehandel: Qatar stopper dokumentaren mot å få støtte fra USA i den pågående konflikten mellom Qatar og Saudi-Arabia/De forente arabiske Emirater.

Psykologisk krigføring

Israel tenker strategisk. I dag får de full støtte fra USA som de er helt avhengig av for å kunne fortsette sin etniske rensing av det palestinske folket. Men hva skjer i neste generasjon?

Israels venner er også livredd for den internasjonale BDS-bevegelsen (The Boycott, Divestment, Sanctions-moment) som sprer seg raskt. BDS må framstilles som en hatgruppe som fremmer vold mot sivile, altså terrorisme.

Jacob Baime, leder for Israel on Campus Coalition, som har over hundre personer ansatt for å motarbeide BDS på universitetene, er bekymret: «Det hvert kongressmedlem, hver president, ambassadør og avisredaksjon har til felles er at de har tilbrakt litt tid på universitetene og det var sannsynligvis deres formende år.» Vil morgendagens politikere fortsatt være israelvenner?

Israel vil tape enhver åpen debatt. Derfor velger de å diskreditere aktivistene ved å samle inn informasjon, alt fra privatliv til jobb og politiske overbevisninger. Israel-lobbyen har de siste årene etablert et spionasjenettverk. «Research-operasjonen er høyteknologisk», skryter Jacob Baime . «Da jeg kom hit for noen år siden var budsjettet 3000 dollar. I dag er det halvannen, eller mer, sannsynligvis to millioner. Ikke engang jeg vet det, det er enormt.» Men han og vennene hans vil helst være anonyme: «Vi gjør det sikkert og anonymt. Det er nøkkelen.»

Det lages databaser med svartelister over studenter, professorer, talere og medlemmer  av pro-palestinske organisasjoner. Det går ut advarsler til arbeidsgiveren om ikke å ansette disse: «Sørg for at dagens radikalere ikke blir morgendagens ansatte».

Dokumentaren var i ferdig versjon i fire episoder på femti minutter før den ble stoppa. The Electronic Intifada har begynt å  lekke deler av dokumentaren.

Mer om det geopoltiske spillet mellom Qatar og USA som fikk stoppa publiseringa, står i Le Monde diplomatique.

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelNykolonialisme og koloniale media
Neste artikkelLibyakrigen – Noreg best i klassen
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.