Høyt spill om Idlib – hva betyr avtalen mellom Tyrkia og Russland?

22
Russland og Tyrkia har avtalt å opprette en demilitarisert sine langs grensa til Idlib

Israel bomber Syria og Vesten ser an annen vei. Et russisk militærfly blir skutt ned og alle ombord blir drept. Den franske marinen er klar til å beskyte Syria sammen med USA og Storbritannia. Alle venter på storoffensiven for å frigjøre Idlib og de vestlige angrepene som alle regner med vil følge. Så kommer Russland og Tyrkia med en avtale om demilitarisering som får støtte fra så forskjellig hold som Iran og USA. Hva er det som skjer?

Maskene er kastet

Det at den syriske hæren og deres allierte nå tydeligvis er klare til å frigjøre Idlib fra det kvelertaket som titusener av terrorister holder på provinsen har tydeligvis gjort de landene som i stor grad har ført krigen mot Syria via stedfortredere så desperate at de har kastet maskene og gått mye mer direkte inn i krigen. Aller mest tydelig er dette i tilfellet Israel. Landet har i årevis forsøkt å skjule at det deltar i krigen mot Syria og gitt sine bidrag i det skjulte. Men nå har Israel gått åpent inn i krigen og har rettet hundrevis av flyangrep mot nabolandet over mindre enn to år. Ikke noe annet land i verden ville ha kunnet gjøre noe sånt uten alvorlige konsekvenser. Men Israel har frikort til å bryte folkeretten og FN-pakten når og hvordan den sionistiske ledelsen måtte ønske.

De vestlige stormaktene har også gjort det klart at de vil hindre frigjøringa av Idllib med alle midler. De vil angripe enten det blir en kjemisk provokasjon eller ei når og hvis Syria går til angrep på jihadistene der. Dette viser hvor utrolig mye Storbritannia, USA og Frankrike har investert i å bygge opp terroristenes posisjoner der og hvor opptatte de er av å holde dem. Når USA og Vesten ikke kan vinne krigen mot Syria er det viktig for dem å unngå fred.

For dem som har fulgt med har ikke Tyrkias støtte til jihadistene i Syria akkurat vært noen hemmelighet. Men nå er det den tyrkiske hæren som har rullet massivt inn for å sikre sine terrorister.

Plutselig ble spillet mye mer komplisert

På møtet mellom Putin, Erdoğan og Rouhani i Teheran sto den russiske og iranske presidenten sammen om at nå er det på tide å frigjøre Idlib. Erdoğan tapte forsøket på å hindre offensiven. Men på møtet mellom Putin og Erdoğan i Sotsji var det likevel det han oppnådde, i hvert fall tilsynelantende.

Ifølge avtalen skal det opprettes en demilitarisert sone langs utkanten av Idlib-provinsen. Den skal være 15-20 kilometer bred og den skal patruljeres av tyrkiske og russiske soldater. Innen 10. oktober skal alle tyngre våpen som terroristene har bli trukket ut av denne sonen og jihadister som al-Nusra og liknende, uten nærmere spesifisering, skal trekkes ut av sonen.

En del av avtalen går ut på at de strategiske hovedveiene fra Aleppo til Latakia og fra Aleppo til Hama skal åpnes for gjennomgangstrafikk innen utløpet av 2018.

Dette betyr at storoffensiven mot terroristene i Idlib er utsatt. Men det betyr også at Tyrkia får muligheten til å styrke seg militært på Syrias territorium og at terroristene får en galgenfrist. For Erdoğan betyr det at han ikke har behøvd å gi opp lettversjonen av sitt ottomanske prosjekt. Tyrkia har en aksje eller mer i Syrias framtid.

Alt tilsier at Syrias hær med støtte fra Russland og Iran vil vinne en offensiv mot jihadistene i Idlib, men spørsmålet er til hvilken pris. al-Nusra og de andre terroristgruppene har gjort det helt klart at de vil la dette gå utover sivilbefolkninga. De vil kjempe til døden, sin og andres. Og Vestmaktene vil gi dem militær støtte.

Utsettelse viktig

Innenrikspolitikken i USA spiller inn på situasjonen i Syria. Foran mellomvalget i november vil Donald Trump antakelig være ekstra villig til å vise at han er tøff mot Syria. Etter valget kan det hende at situasjonen er annerledes. Dette har både russerne og Syria vært nødt til å ta med i vurderingene.

Det er også viktig å få gjort så mye som mulig for å spare sivilbefolkninga. Åpning av hovedveiene er viktig fordi det vil gi rømningsveier og fordi det vil lette presset på Aleppo. Ganske riktig gir utsettelsen terroristene tid til å styrke sine bastioner, men det gir også Syria og de allierte muligheten til å fortsette sin kamp for å undergrave disse posisjonene. I det siste har spesialsoldater fra den syriske hæren vært helt inne i hjertet av terroristenes områder som spioner og filmet virksomheten deres.

Syria ser også etter alle muligheter til å flise opp og splitte opp jihadistene i Idlib. En full offensiv langs hele forntlinja er fortsatt mulig, men den vil kreve store ofre, også for den syriske hæren.

Russland har en svært skjør «allianse» med Tyrkia og håper at splittelsen mellom Washington og Ankara vil øke i månedene som kommer.

Støtte fra USA, FN og Iran

US State Department har sendt ut en uttalelse der de sier at de ser positivt på avtalen fra Sotsji. FNs generalsekretær Antonio Guterres har også støttet avtalen. Det samme gjør Irans utenriksminister.

Når land med så motsatte interesser støtter avtalen viser det at spillet fortsatt er i gang. Israel ser ut til å slippe lett fra at deres angrepsfly brukte det russiske Ilyushin-flyet som skjold under angrepet på Latakia, med det resulatatet at flyet ble skutt ned av syrisk luftvern og alle 15 ombord ble drept. Russlands første reaksjon var at landet ville gjengjelde dette på en aller annen måte, men hvordan det skal skje er uklart.

Samtidig fortsetter Israel å true Syria. Times of Israel viser at IDF har lagt ut satellittbilder av blant annet presidentpalasset i Damaskus som en dårlig skjult trussel om at Israel kan komme til å angripe det.

Usikkert hvor lenge avtalen holder

Det ligger flere tidsfrister og en rekke uklare punkter i Sotsji-avtalen. Alle parter vil forsøke å utnytte den maksimalt til sin fordel, og det gjør at den kan sprekke når som helst.

Men Russland prøver å bruke denne situasjonen til å få EU og Tyskland med på gjenoppbygging av Syria og hjelp til å føre flyktningene hjem igjen. Foreløpig stiller Tyskland betingelser for dette som verken Syria eller Russland vil gå med på, men strategisk har naturligvis Tyskland og tysk kapital interesse av å være med på gjenoppbygging av Syria. Hvordan dette vil slå ut er for tidlig å si. Det er i hvert fall blitt mindre sannsynlig at Tyskland vil gå aktivt inn i krigen mot Syria. Til det er det altfor store splittelser også internt i Merkels koalisjonsregjering.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Du skriver:

  “Israel bomber Syria og Vesten ser an annen vei. Et russisk militærfly blir skutt ned og alle ombord blir drept. Den franske marinen er klar til å beskyte Syria sammen med USA og Storbritannia.”

  For uvitende lesere kan dette lett tolkes som at Israel skjøt ned det russiske flyet. Det var faktisk Syria som gjorde det!

  Er ikke dette en litt tendensiøs journalistikk?

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Syria forsøkte faktisk å forsvare seg mot det israelske luftangrepet, men siden det russiske flyet er mye større enn IDF’s F-16, så var utfallet gitt. Så tendensen kan gå begge veier.

 3. Joda, det er lov å forsvare seg, men de kan kanskje sikte litt bedre?..Spesielt når de har et russisk luftforsvarssystem. Det er ikke noe de har utviklet i kjelleren!

  Men det er ikke det som er poenget mitt. Poenget mitt er Steigan’s tendensiøse framstilling.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Beskyldningen som Russland har rettet mot Israel var at de var fullstendig klar over at det russiske flyet var i lufta, da de staret angrepet. De hevder at dette var bevisst taktikk, for å skaffe dekke for sine egne fly.
  Jeg begynner å tro at du har forlest deg på tendensiøs journalistikk allerede, og derfor ikke er i stand til å skille mellom sannhet og løgn.

 5. Det er noe du ikke skjønner her AnneBrit. Israel er en nasjon på ca. 5 mill, innbyggere og på størrelse med Hedemark fylke. De er omgitt av flere hundre millioner arabere som har landområder som er større enn Vest-Europa. Skal de bare sitte å smile :grinning:

  De har prøvd å slå Israel, militært sett, i 70 år, men de klarer det ikke. USA kom ikke på banen før på 70-tallet.

  At flere hundre millioner arabere ikke kan slå 5 mill jøder, er jo direkte flaut!

  De skjønner ingenting. Hvor er Allah hen?

  Russiske militæstrateger skjønner heller ingenting. De sier at dette er umulig!

  De som har lest Bibelen, skjønner at dette er en åndelig kamp. De kan verdslige makter ikke bekjempe. Bare tenk litt…

  Flere hundre millioner mot 5 millioner? Er de virkelig så tafatte da?

 6. Avatar for Hammer Hammer says:

  Hva i alle verden har Israelske krigsfly å gjøre innenfor Syrisk luftrom? Det er ukjent for meg at Israel har erklært åpen og full krig mot Syria. Makthaverne i Israel er nok dypt skuffet over at USA og allierte ikke kunne sette i gang et omfattende og kraftig angrep på Syria på grunn av avtalen mellom Tyrkia og Russland. Israel er for tiden dypt bekymret med hensyn til maktbalansen i verden, de vet ikke hvilken hest de skal satse på. Satser de feil så kan de risikerer å måtte fortsatt leve med fiendtlige nasjoner rundt seg. Nei verden er ikke så enkel å forstå lengre, den er i rask forandring.

 7. USA kom ikke på banen før på 70-tallet.
  Her maa det graves mere.
  Hva mener du her ?

  Boka the final Judgment handler om Ben Gurion og Kennedy siden Kennedy ikke likte at Israel skulle utvikle atomvaapen, saa presset Kennedy paa med et ultimatum om aa trekke pengestotten fra USA til Israel.

  Dette var ikke paa 70 tallet, men paa 60 tallet. Da Kennedy ikke stod i veien mer, ble pengesekken aapnet igjen,under neste president Lyndon B Johnsen,

  "THE CHANGE IN POLICY BEGINS According to author Stephen Green, as early as March 5, 1964 Nasser told Assistant U.S. Secretary of State Phillips Talbot that “The U.S. had shifted its policy into more active support of Israel.”

  This was just little more than three months after John F. Kennedy had been assassinated and Lyndon B. Johnson was catapulted into the presidency. "


  22. november 1963 – 20. januar 1969 President Lyndon B Johnsens periode.
  og utviklingen siden med aarene gikk ikke i retning av maktbalanse for Israel, men i retning av dominans for Israel i midt osten siden det gikk mye penger til Israel fra USA etter dette.
  ( Beklager, tastaturet mangler noen bokstaver )
  Dette var ikke i traad med teksten i Balfour aerklaeringen.
  DETTE ER UKJENT STOFF og kaster lys over noe superviktig man ikke laerer paa skolen.

  Den britiske Imperalisten Alfred Milners rolle i Balfour erklaeringen.
  Dette med Milners rolle, den britiske imperalistens rolle, ble offentlig kjent foerst 21 juli 1937. * side 169, The anglo american establishment, Carroll Quigley 1981.
  Det var britiske geopolitiske interesser som stod bak britenes interesser i Midt Osten, og Milner ville at Israel skulle bli en stat under britisk dominans i the Commonwealth
  Assosiasjonene gaar til Cecil rhodes visjon om the secret society hvor dette med det hellige land skulle vaere en del av det britiske imperium.
  Cecil Rhodes sitat.
  “To and for the establishment, promotion and development of a Secret Society, the true aim and object whereof shall be for the extension of British rule throughout the world, the perfecting of a system of emigration from the United Kingdom, and of colonisation by British subjects of all lands where the means of livelihood are attainable by energy, labour and enterprise, and especially the occupation by British settlers of the entire Continent of Africa, the Holy Land,
  the Valley of the Euphrates, the Islands of Cyprus and Candia, the whole of South America, the Islands of the Pacific not heretofore possessed by Great Britain, the whole of the Malay Archipelago, the seaboard of China and Japan, the ultimate recovery of the United States of America as an integral part of the British Empire, the inauguration of a system of Colonial representation in the Imperial Parliament which may tend to weld together the disjointed members of the Empire and, finally, the foundation of so great a Power as to render wars impossible, and promote the best interests of humanity.”
  http://yquotes.com/quotes/cecil-rhodes/#ixzz5RZRqhG7z

  The chameleon and the fly:
  “Did you ever see a chameleon catch a fly? The chameleon gets behind the fly and remains motionless for some time, then he advances very slowly and gently, first putting forward one leg and then the other. At last, when well within reach, he darts his tongue and the fly disappears. England is the chameleon and I am that fly.”
  — Lobengula
  Han styrte landet sitt godt i mange år, men til slutt ble han lurt, og presset til å overlate makten til briten Cecil Rhodes.

  A month after the receipt of the much-reduced 12 July draft from Rothschild, Balfour proposed a number of mainly technical amendments. The two subsequent drafts included much more substantial amendments: the first in a late August draft by Lord Milner – one of the original five members of Lloyd George’s War Cabinet as a minister without portfolio[xvi]

  – which reduced the geographic scope from all of Palestine to “in Palestine”

  and the second from Milner and Amery in early October, which added the two “safeguard clauses”.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Balfour_Declaration * Milner declaration, Milner var den som overtok etter Cecil Rhodes i 1902 og saa kom det som kalles Milners kindergarten, som var Oxford studenter,i S. Afrika da Cecil Rhodes dode.
  Han og Cecil Rhodes hadde et naert samarbeid men brukte mellommann.
  Fydell Edmund Garrett.
  Man kan med selvsyn se hva han skriver om secrecy her midt paa siden paa sine memoarer etter at Rhodes dode.
  https://archive.org/stream/edmundgarrettmem00cook#page/238/mode/2up/search/jesuitry
  se xvi og xvii i fotnotene om Balfour aerklaeringen paa Wikipedia.
  Milner’s appointment to the Cabinet was due to his role as High Commissioner for Southern Africa during the Second Boer War – Britain’s last large-scale war prior to WWI
  Quigley wrote: "This declaration, which is always known as the Balfour Declaration, should rather be called “the Milner Declaration,” since Milner was the actual draftsman and was, apparently, its chief supporter in the War Cabinet. This fact was not made public until 21 July 1937. At that time Ormsby-Gore, speaking for the government in Commons, said, “The draft as originally put up by Lord Balfour was not the final draft approved by the War Cabinet. The particular draft assented to by the War Cabinet and afterwards by the Allied Governments and by the United States… and finally embodied in the Mandate, happens to have been drafted by Lord Milner. The actual final draft had to be issued in the name of the Foreign Secretary, but the actual draftsman was Lord Milner.”
  Quigley The anglo american establishment
  1981, p. 169.

  Balfour aerklaeringen laget av Alfred Milner, fra Cecil Rhodes indre sirkel.
  Les The anglo american establishment.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Balfour_Declaration linken spesifiserer Milners draft
  List of known drafts of the Balfour Declaration, showing changes between each draft
  Milner draft , se avsnittet Drafting.
  Late August 1917 His Majesty’s Government accepts the principle that every opportunity should be afforded for the establishment of a home for the Jewish people in Palestine and will use its best endeavours to facilitate the achievement of this object and will be ready to consider any suggestions on the subject which the Zionist organisations may desire to lay before them.[139] His Majesty’s Government accepts the principle that Palestine should be reconstituted as the national home of every opportunity should be afforded for the establishment of a home for the Jewish people in Palestine and will use their its best endeavours to secure facilitate the achievement of this object and will be ready to consider any suggestions on the subject which the Zionist Oorganisations may desire to lay before them.
  Milner–Amery draft
  4 October 1917 His Majesty’s Government views with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish race, and will use its best endeavours to facilitate the achievement of this object, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine or the rights and political status enjoyed in any other country by such Jews who are fully contented with their existing nationality.[139]

  Created 2 November 1917
  Location British Library
  Author(s) Walter Rothschild, Arthur Balfour, Leo Amery, Lord Milner

  I sine memoarer skrev Lloyd George at Balfour-erklæringen ble gitt til Chaim Weizmann «som en belønning for hans viktige arbeid med å fremstille aceton». Den britiske zionisten Weizmann var kjemiker og fant opp en ny metode for å lage store mengder aceton. Dette kjemiske stoffet var viktig i produksjonen av sprengstoffet britene trengte under første verdenskrig.


  Inntil vår tid blir det diskutert hva Storbritannias regjering mente med et «nasjonalt hjemland» i Balfour-erklæringen. Lloyd George forklarte det i sin memoarer:

  «Når det gjelder ordene «nasjonalt hjemland» som zionistene tillegger så stor betydning… ble det tenkt at når tiden var inne for representative institusjoner i Palestina, dersom jødene i mellomtiden hadde svart på muligheten som ble gitt dem og hadde blitt det klare flertallet av befolkningen, da kunne Palestina på denne måten bli et jødisk commonwealth [stat under britisk dominans].»

  Litteratur.
  https://afpstore.americanfreepress.net/product/final-judgment-special-double-offer/
  https://afpstore.americanfreepress.net/product/the-golem-israels-nuclear-hell-bomb-and-the-road-to-global-armageddon/
  Israel and the Bomb
  by Avner Cohen

 8. Du skriver
  “Under 6-dagerskrigen i 1967 måtte Israel kjøpe sine våpen fra Tsjekoslovakia. De fikk ikke noe fra USA. Det var først under Yom-Kippur-krigen i 1973 at USA kom på banen.”

  Du ser ut i fra Kennedy artikkelen paa Wikipedia at USA var innvolvert paa 60 tallet.


  Se avsnittet langt nede som heter “Israel.”
  Kennedy extended the first informal security guarantees to Israel in 1962 and, beginning in 1963, was the first US president to allow the sale to Israel of advanced US weaponry (the MIM-23 Hawk) as well as to provide diplomatic support for Israeli policies, which were opposed by Arab neighbors; those policies included Israel’s water project on the Jordan River.

  Ellers er det å nevne
  Britisk salg av tungtvann produsert av Hydro i Norge, bak ryggen på Eisenhower i 1959 og 1960.
  David Dwight Eisenhowers periode var 20. januar 1953–20. januar 1961


  – Norge hadde solgt tungtvann til Storbritannia, men britene hadde ikke behov for alt. Derfor valgte Norge å kjøpe 20 tonn tilbake av britene – for å selge det til Israel. Istedenfor å ta tungtvannet hjem til Norge, der man ville måttet ta en ny eksportbehandling, valgte man å la eksporten gå fra Storbritannia, forklarer Njølstad til Aftenposten.no.
  Tungtvannet som ifølge BBC-dokumentaren ble videresolgt, skal ha stammet fra et kjøp som britene gjorde fra Norge i 1956. Senere viste det seg at Storbritannia hadde mer enn de trengte, og embetsmenn bestemte derfor i 1958 at noe kunne selges videre til Israel.
  Ifølge arkivmateriale ble tungtvannet sendt med skip fra Storbritannia til Israel i 1959 og 1960

  Angaaende det forrige innlegget.
  Jeg poengterer ogsaa konteksten som Balfouraerklaeringen var skrevet i. At Balfour aerklaeringen av 1917 som ble rettet til sionistlederen Rotschild, som kjopte Jerusalem i 1829,registrert i Niles weekly Register 28 nov 1829, noe vi vel ikke har hørt om på skolen.
  Balfour skrev ikke det endelige utkastet, men det var Milner. Han og den britiske regjeringen hadde det synet frem til 1939 at det aldri skulle bli en Zionist stat.
  The anglo American establishment, Carroll Quigley kapittel 9, se Milner side 169 og 172.
  Kan lastes ned hos Voltairenet
  http://www.bing.com/search?q=the+anglo+american+establishment+9&form=IE10TR&src=IE10TR&pc=ACJB
  http://www.rarenewspapers.com/view/203220
  https://books.google.no/books?id=A_QaAAAAYAAJ&pg=PA214&dq=niles+weekly+register+28+november+1829+Jerusalem&hl=no&sa=X&ved=0ahUKEwjbnpGUsMrdAhWttYsKHY1XDkcQ6AEIKjAA#v=onepage&q=niles%20weekly%20register%2028%20november%201829%20Jerusalem&f=false

  var skrevet av en representant for det britiske imperiums indre sirkel, og at meningen var at Palestina skulle da vaere en koloni under dette Imperiet. Dette Imperiet drev krig i S. Afrika og satte hvite kvinner og barn i konsentrasjonsleirer. Boerkrigen. Alfred Milner som skrev Balfouraerklaeringen styrte konsentrasjonsleirene.
  By May 1901 there were 77,000 whites and 21,000 Blacks confined in the camps. By October the numbers had sharply increased to 118,000 and 43,000 respectively.
  “Milner took over the administration of the concentration camps”
  https://www.sahistory.org.za/people/alfred-milner

  Det anglo amerikanske samarbeidet viste seg aa komme tydeligere fram etterhvert. USA deltok paa san Remo konferansen og undertegnet ogsaa i 1924
  Anglo American Treaty of 1924

  Attendees 1920 San Remo konferansen .
  United States of America:
  Robert Underwood Johnson, American Ambassador in Rome
  Leland Harrison
  T. Hart Anderson, Jr.

  British Empire:
  David Lloyd George, Prime Minister
  Lord Curzon, Secretary of State for Foreign Affairs
  Robert Vansittart
  Colonel Walter H. Gribbon
  Secretaries: Maurice Hankey, Lieutenant-Colonel L. Storr
  https://en.wikipedia.org/wiki/San_Remo_confere

  It was attended by the four Principal Allied Powers of World War I who were represented by the prime ministers of Britain (David Lloyd George), France (Alexandre Millerand), Italy (Francesco Nitti) and by Japan’s Ambassador Keishirō Matsui.

  Anglo American Treaty of 1924
  The Web OFICL
  The United States was neither one of the Principal Allied Powers of World War I nor was the U.S. a member of the League of Nations. Therefore, the American Government was not initially obligated to recognize and guarantee the rights protected in the Mandate for Palestine. However, the American Administration signed a treaty on December 3, 1924 (ratified by the Senate February 20, 1925; proclaimed December 5, 1925) thus making the obligations of the Mandate for Palestine Treaty law for both the British and Americans!

  http://www.israellegalfoundation.com/anglo-american.html

  Siden Kennedy kunne presse Ben Gurion med aa trekke stotten fra USA, saa var de klart involvert.
  Se ogsaa denne artikkelen https://www.sott.net/article/269311-JFK-told-Israel-If-you-want-US-aid-shut-down-your-nuclear-bomb-factory

  Les på Kennedy Wikipedia / avsnitt Israel, om hvordan Israel laget kunstige rom under inspeksjonen da amerikanerne kom og skulle se paa Dimona anlegget.
  “According to Seymour Hersh, the Israelis set up false control rooms to show the Americans.”

  As result of this newly created security alliance, Kennedy also encountered tensions with the Israeli government over the production of nuclear materials in Dimona which he believed could instigate a nuclear arms-race in the Middle East. After the existence of a nuclear plant was initially denied by the Israeli government, David Ben-Gurion stated in a speech to the Israeli Knesset on December 21, 1960, that the purpose of the nuclear plant at Beersheba was for “research in problems of arid zones and desert flora and fauna.” When Ben-Gurion met with Kennedy in New York, he claimed that Dimona was being developed to provide nuclear power for desalinization and other peaceful purposes “for the time being.”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

14 flere kommentarer

Deltakere