Frigjøringa av Idlib er i gang – YouTube stenger alle offisielle syriske kanaler

0
En stor og velutstyrt russisk flåte ligger utenfor kysten av Syria klar til å delta i frigjøringa av Idlib.

Den syriske hæren og det russiske flyvåpenet har innledet kampen for å frigjøre Idlib fra terroristenes grep. Russland president Vladimir Putin møtte Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Teheran. Der prøvde Erdogan å få de to andre til å utsette angrepet på terroristene i Idlib, men han mislyktes. Putin og Rouhani sa etter møtet at nå er det på tide å nedkjempe jihadistene.

De sa det slik: «Den lovlige syriske regjeringa har rett til, og må også etter hvert ta full kontroll over hele sitt nasjonale territorium.» Dette var ikke bare et signal om hva som venter i Idlib. Det var også et spark til den ulovlige tyrkiske okkupasjonen av Afrin og USAs like ulovlige okkupasjon av Nordøst-Syria og al-Tanf-området.

Natt til 9. september 2018 begynte Syrias og Russlands flyvåpen sine kraftigste angrep på terroristenes posisjoner til nå. Observatører regner med at flyangrepene er forberedelser for en bakkeoffensiv som kan komme når som helst.

USA har prøvd å forpurre offensiven med å true med angrep på Syria «dersom det blir brukt kjemiske våpen». Dette er en ren invitasjon til en provokasjon fra jihadistene, slik de har gjort før. Også Frankrike og Storbritannia har meldt seg på som kommende angripere.

Men denne gangen kan de ikke regne med at det blir som i april i år da de rettet noen rakettangrep mot uviktige mål og ga inntrykk av at det hadde vært et hardt slag.

Denne gangen har Russland mobilisert en stor marineflåte i det indre Middelhavet som har gjennomført en stor øvelse med skarpe våpen. Det skal være første gang i sin historie den russiske flåten har gjennomført en slik øvelse. Og den har i hvert fall vist USA og deres allierte at Russland har nok våpen til å stoppe et angrep dersom det skulle bli nødvendig. Faren er jo at dette betyr i så fall trefninger mellom verdens fremste atommakter. Den russiske marinen har gjort det klart at denne flåten blir liggende nær kysten til Syria inntil videre.

Samtidig meldes det at Tyrkia har invadert Idlib fra nord med en massiv konvoi med store mengder våpen. Denne hæren skal være utstyrt med antiluftskyts, og den eneste hensikten det skulle ha måtte være å skyte på syriske fly. Samtidig hevdes det fra enkelte kilder at så mye som 200 spesialsoldater, eller «rådgivere» fra USA og Storbritannia sitter fast i Idlib og at USA har bedt om Tyrkias hjelp til å få dem ut. Det er mulig at Tyrkias invasjon har noe med det å gjøre, men de har også sine egne terrorister å tenke på.

Midt under denne dramatiske situasjonen meldes det at Youtube har stengt alle offisielle syriske kanaler, alt fra presidentens kanal til nyhetsbyrået Sana. Youtube, som eies av Google, prøver altså ikke en gang å late som om de er nøytrale. IT-gigantene og deres sosiale medier framtrer mer og mer som del av USAs psykologiske krigføring.

Forrige artikkelJihadistenes barnesoldater
Neste artikkelUSA skal ha bombet syrisk landsby med hvitt fosfor
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).