USA skal ha bombet syrisk landsby med hvitt fosfor

0
USA skal ha brukt hvitt fosfor mot landsbyen Hadjin ved Deir Ezzor, hevdes det fra russisk side.

Meldinger fra Syria 9. september 2018 går ut på at to amerikanske fly har angrepet en landsby i den syriske Deir Ezzor-provinsen. De skal ha brukt hvitt fosfor, og det har ført til omfattende branner i landsbyen Hadjin. Dette melder det russiske «senteret for forsoning» i Syria, men det er ennå ikke bekreftet fra andre kilder.

Bruk av hvitt fosfor mot bebodde områder ble forbudt i 1980 i protokoll 3 i Convention on Certain Conventional Weapons. USA sluttet seg til denne avtalen i 2009.

Det er i så fall ikke første gang USA bruker hvitt fosfor i Syria. Det ble også brukt i stor grad mot bebodde områder i Raqqa.

USAs bruk av hvitt fosfor under bombinga av Raqqa i Syria kan ha vært en krigsforbrytelse, sa organisasjonen Amnesty International. Organisasjonen skrev på sine nettsider:

The US-led coalition’s use of white phosphorus munitions on the outskirts of al-Raqqa, Syria is unlawful and may amount to a war crime, Amnesty International can confirm after verifying five videos of the incident.

Hvitt fosfor brenner når det kommer i kontakt med oksygen og skaper en svært høy temperatur. Brukt mot mennesker brenner den til beinet og skaper store skader. Røyken er dessuten svært giftig.

Forrige artikkelFrigjøringa av Idlib er i gang – YouTube stenger alle offisielle syriske kanaler
Neste artikkel– Det spelar ingen roll vilken regering vi får
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).