USAs sanksjoner utløser omfattende økonomisk krise i Tyrkia

18
Tyrkiske lire har tapt seg en tredel mot dollar på sju måneder.

Tyrkia går mot det som kan bli en finansiell krise i full skala. Den tyrkiske valutaen lire faller som en stein og det som har vært den utløsende faktoren er USAs sanksjoner mot Tyrkia. Donald Trump har besluttet å doble tollen på import av stål og aluminium fra Tyrkia.

Lire har i 2018 falt 34 prosent mot dollar, og fallet har vært spesielt markant i juni og august. Aksjemarkedet har falt 17 prosent og regjeringas lånekostnader har økt til 18 prosent per år, skriver BBC.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er mildt sagt forbannet på USA og sier at det er skammelig at en NATO-alliert blir behandlet på denne måten. Formelt dreier striden seg om at Tyrkia har satt pastor Andrew Brunson i husarrest etter en anklage om spionasje. «Vil dere virkelig bytte en pastor mot en NATO-alliert?» spurte Erdogan retorisk.

«Hvis ikke USA gir opp sin arroganse og mangel på respekt, vil Tyrkia bli tvunget til å søke venner og allierte andre steder,» sa den tyrkiske presidenten ifølge avisa Hurriyet.

Det er opplagt Kina og Russland han har i tankene, noe man helt opplagt også innser i Washington. Erdogan ringte da også Vladimir Putin 11. august for å diskutere handel og økonomisk samarbeid med den russiske presidenten.

Tyrkia og Russland har jo nå et skjebnefellesskap fordi de begge rammes av USAs sanksjoner. Så igjen oppnår USA med sin sanksjonspolitikk å forene sine motstandere. Russland er nok mer enn villig til å gjøre en handel med Tyrkia, men det vil ha en politisk kostnad. Ikke mint vil nok Putin forvente at Tyrkia samarbeider om å avslutte krigen i Syria.

Iran og Syria har et tilsvarende skjebnefellesskap, siden de også begge er ofre for USAs sanksjoner, og Tyrkia har da også gjort det klart at landet vil trosse USAs sanksjoner mot Iran og fortsette å kjøpe olje fra Iran. USA fører nå en politikk som har potensial i seg til å drive Tyrkia ut av NATO og inn i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) og der bli en alliert av både Kina og Russland.

Bak den politiske krisa mellom Tyrkia og USA ligger også USAs beskyttelse av Fethullah Gülen, som av Tyrkia betegnes som en terrorist. Erdogan har også kritisert USA for delaktighet i kuppforsøket i 2016.

Men om USAs sanksjoner er det som har utløst krisa i Tyrkia, så er de ikke årsaken. Den økonomiske krisa i Tyrkia har bygd seg opp over lang tid. Tyrkia har et stort og økende underskudd og en raskt økende gjeld. Det løpende 12-måneders underskuddet er i 2018 på over 50 milliarder dollar og landet må på en eller annen måte skaffe seg 200 milliarder dollar til å finansiere underskudd og gjeld.

Økonomen Paul Krugman kaller krisa i Tyrkia for en klassisk valuta og gjeldskrise, «som krever et nasjonalt lederskap med kvaliteter den tyrkiske ledelsen ikke har.»

Den europeiske sentralbanken mener at den økonomiske krisa i Tyrkia utgjør en alvorlig risiko for global handel og økonomi og frykter at kursfallet på tyrkiske lire kan slå inn i europeiske banker.

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Tyrkia ga min syriske svigersønn asyl og egen leilighet. Rett nok var han forpliktet til å ta inn andre, så lenge det var rom, men den innsatsen Tyrkia har gjort for flyktninger kan ikke underslåes.
  De sliter også med terror, og konsekvensene av det. Og så vidt jeg har skjønt ble utrykket “deep state” først brukt om Tyrkia.
  Jeg regner med at det snart ikke er noe igjen som kan holde Tyrkia fra å vende seg øst-over.

 2. SHO says:

  Problemene i Tyrkia minner om oppstarten til Asia-krisen i 1997. Pga lave valuta-beholdninger klarte ikke landene den gang å forsvare sine vekslingskurser når internasjonale investorer trakk penger ut av landene. Resultatet ble en stor krise. En del av løsningen var at landene sørget for at de alltid hadde handelsoverskudd og at de bygde opp relativt store valuta-beholdninger.

  Hvordan skal man forstå krisen i Tyrkia? En del land gjør jo dumme ting internt, slik som Hellas og Venezuela har gjort. Men dette er ikke hele forklaringen. Situasjonen i Tyrkia kan ha sammenheng med at vestlig økonomi tilnærmet har vært i stagnasjon uten økonomisk vekst siden finanskrisen. For å få hjulene til å gå rundt kan enkeltpersoner, bedrifter og land bruke opp sine sparepenger og sine reserver. Dette i tillegg til å låne penger. Til slutt begynner kassen å bli bunnskrapt og krise oppstår.

  Krisen i Tyrkia kan utarte hvis Tyrkia feks innfører kapitalkontroll, dvs at internasjonale investorer og landets egne borger ikke lenger fritt kan føre penger ut av Tyrkia. Dette kan skape panikk i det internasjonale markedet, og spesielt hvis man frykter at også andre land vil innføre lignende kapitalkontroll. Helst ønsker investorer høyere rente i Tyrkia, men et høyt rentenivå i Tyrkia kan redusere lønnsomheten til investeringer i landet og kan dermed svekke landets vekst og økonomi. Investeringer i USA kan vise seg å være mer lønnsomme og stabile enn investeringer i feks Tyrkia (og i USA har man mulighet til å kunne trykke dollars hvis det skulle knipe med renteutbetalinger for feks statsobligasjoner).

  Faren er at det vi nå ser er en fortsettelse av finanskrisen. Jeg vil påpeke at oljeprisen har vært høy i hele perioden fra 2007 til 2014 (med en liten pause rett etter 2008, man kan si at det egentlig var en oljekrise med høy oljepris som pågikk i hele 7 år). Nå stiger imidlertid oljeprisen igjen. Høy oljepris på over 90 dollar og oppover reduserer lønnsomheten til investeringer og verden tyr i slike perioder til lånefinansiert konsum og oppbruk av sparepenger/reserver. Man kan drukne i gjeld samtidig med at sparepengene fordufter.

 3. Han drev mest med å demonstere, siden drev han å unngikk militær-tjeneste, mens han drev med propaganda for USaid, så prøvde han å skape seg en fremtid i vesten og nå driver han å overlever i Sør-frankrike.

 4. Du skriver som om penger er en begrenset ressurs - det er de ikke.

 5. SHO says:

  Så lenge et land er underlagt dollar regimet så er det begrenset hvor mye penger et land kan trykke av egen valuta uten at det får konsekvenser for vekslingskursen og evt for inflasjonen. Man har vært gjennom dette før ifbm med Asia-krisen, og lærdommen fra den gang var at land må sørge for å ha handelsoverskudd og valuta-reserver for å beskytte sin vekslingskurs. Landene i Asia kunne ikke den gang trykke (pengetrykke) seg ut av krisen (en slik quick fix fantes ikke). Det er mulig at Tyrkia nå kan inngå valuta-samarbeid med feks Kina, Russland og Iran (men en slik mulighet for alternativt valuta-regime fantes ikke under Asia-krisen).

  Det Tyrkia mangler er valuta-reserver, Tyrkia kan feks ikke trykke euro og dollar.

 6. baluba says:

  Det har vært en del skriverier omkring US-aids rolle når det gjelder samarbeid med andre NGOer om innførsel av diverse saker og ting som mat og våpen til Syria.

 7. SHO says:

  En annen medvirkende årsak til krisen i Tyrkia kan være det forhold at IS eksporterte/solgte sin olje via Tyrkia. Dette ga Tyrkia en ny inntektskilde. Da denne inntektskilde opphørte (ifbm IS-kalifatets sammenbrudd) så kan dette ha forsterket Tyrkias økonomiske problemer. Moralen her er at det er farlig å være med på imperialistiske eventyr feks ved å stjele naboens ressurser, en dag kan det straffe seg. (For Norges vedkommende kan man si at bygging av en gassrørledning fra Qatar til EU via Syria kunne ha skapt store problemer for dagens norske gasseksport til EU, så flere bør være varsomme med hva de involverer seg i).

 8. Ludvig says:

  Baluba: Jeg er selvsagt enig med deg i at dette er en sak med mange sider. Men etter Putins presentasjon 1. mars av Russlands nyeste missiler er terrorbalansens paritet gjenopprettet etter mitt skjønn. Putin som Master of judo og et barn av den kalde krigen har kullsviertro på balanse i alle makt og styrkeforhold. Da legger ting seg til ro. Derfor tviler jeg på noen storkrig.

  Nå har jo ikke Trump engang kontroll på sin egen administrasjon der inne i røverhulen som går under det misvisende navnet White House. Derfor går han bakveier for å gjennomføre sine løfter fra valgkampanjen. Et han stadig vekk gjentok var at for Usa er Nato et utdatert pengesluk som burde vært avviklet for lenge siden.

  For å fabulere litt til ser jeg for meg følgende melding: «Hei Vlad. Det er fint om du slipper denne Erdogan-tyrken inn i SCO og BRICS og what so ever. Kanskje kunne dette etterhvert bidra til å rive denne utdaterte Nato-organisasjonen i filler. Det ville frigjøre enorme pengesummer som jeg kunne bruke til mitt store prosjekt: To build the Wall. Dette har jeg lovet mine velgere dyrt og hellig. På forhånd takk. Hilsen Donald.»

  Sjekk Trumps valgkamptaler. Vi er så innpodet med at slikt ikke betyr noe, men det ser ut for meg som om dette ikke gjelder Trump. Hans base er tross alt hans eneste maktfaktor.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

18 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.