Sydde klær for H&M – fikk sparken da hun ville starte fagforening

0
Den kambudsjanske syersken Neth fikk sparen da hun ville danne fagforening. Her fra reportasjen på SVT.

Den unge kambodsjanske syersken Nett sydde klær for H&M. Men da hun og noen kolleger ville starte fagforening, fikk hun sparken. Det er svenske SVT som skriver om dette.

«Långa arbetsdagar, låga löner och osäkra korttidskontrakt. Det är vardagen för många textilarbetare i Kambodja. SVT har mött Neth som fick sparken från sitt arbete som sömmerska när hon och några kollegor försökte bilda en fackförening. Fabriken som sparkade henne levererar huvuddelen av sina kläder till svenska H&M.

Textilindustrin – med över 700 000 arbetare – är avgörande för Kambodjas snabba ekonomiska tillväxt och omsätter årligen över 50 miljarder kronor. Men den ekonomiska tillväxten har ett högt pris: låga löner, osäkra arbetsförhållanden och svaga fackföreningar.

Arbetare som försöker protestera mot de usla arbetsvillkoren straffas ofta hårt.

En av dem är sömmerskan Neth. Hon är van vid att bli hunsad, beordrad och tillrättavisad av sina manliga chefer i det Hongkong-registrerade företaget Eastex. Hon svarar först undvikande och misstänksamt på mina frågor. Men sedan forsar plötsligt orden ur hennes mun, kinderna rodnar och stora tårar väller upp i hennes ögon:

– Jag är så upprörd eftersom jag aldrig gjort något fel, jobbat övertid även när jag varit sjuk. När produktionen legat nere för att symaskinerna gått sönder har jag tagit kortare lunchraster för komma i kapp. Så varför sparkade fabriken mig?»

Ifølge rapporten ”A short time solution”  fra den svenske organisasjonen Fair action er 80 prosent av tekstilarbeiderne i Kambodsja ansatt på korttidskontrakter. Eastex har vært i søkelyset tidligere når det gjelder arbeidsforhold. I 2016 ble selskapet kritisert for å krenke arbeidernes rettigheter. Selskapet er av H&M holdt fram som et selskap som er på topp, et «platina»-selskap, men i rapporten When ‘best’ is far from good enough kom det fram at dette er solskinnsvarianten av historien. Norske Framtiden i våre hender bidro til denne rapporten. Arbeidere på Eastex sa også den gangen at hvis noen prøvde å starte en fagforening ville Eastex straffe dem på ulike måter eller tvinge dem til å slutte.

Reportasjen fra SVT viser at forholdene på Eastex slett ikke er så «platina» som H&M vil ha det til.

H&M eier ingen fabrikker sjøl, men bruker rundt 700 uavhengige leverandører. Lønn til syersker utgjøt 0,5 prosent av prisen på et plagg.

 

 

Forrige artikkelPå grunn av sanksjonene: Kina tar over Totals investering i Iran
Neste artikkelUSAs sanksjoner utløser omfattende økonomisk krise i Tyrkia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).