Tyskland: – Vi trenger et internasjonalt betalingssystem som er uavhengig av USA

5
Er tida i ferd med å løpe fra dollarsystemet. Illustrasjon: Shutterstock.

Også USAs allierte begynner nå å reise krav som betyr videre av-dollarisering av internasjonal økonomi. Sist ut er Tysklands utenriksminister Heiko Maas, som i en artikkel i tyske Handelsblatt sier:

«Det er viktig at vi styrker europeisk uavhengighet gjennom å etablere betalingskanaler som er uavhengige av USA gjennom å etablere et europeisk pengefond og et uavhengig SWIFT-system.»

SWIFT, eller Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, er det systemet internasjonale banker og finansinstitusjoner bruker for å gjennomføre pengetransaksjoner seg i mellom. Norske banker bruker også dette. Siden dollaren er internasjonal reservevaluta, er dette også dollarbasert. USA har tidligere truet med å sperre Kina ute fra SWIFT, men Kina har svart med å bygge opp et eget betalingssystem, som er kompatibelt med, men uavhengig av SWIFT.

Kinas alternativ til SWIFT heter CIPS, Cross-Border Interbank Payment System.

En blokade fra USA vil føre til at Kina går full rulle over på sine egne systemer. Det gjelder også en overgang til en gullbasert petro-yuan. Kina er verdens største oljeimportør og er klar til å kutte ut all bruk av dollar i oljehandelen. Dette vil skrive om regelbøkene for internasjonal handel med «strategisk råvare nummer 1».

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sier at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Nå truer USA med å bruke sitt nakketak på det internasjonale betalingssystemet til å ikke bare ramme iranske banker, men også andre lands banker eller selskaper som gjør forretninger med Iran. Dette er en direkte trussel mot Europa og europeiske selskaper. Det er dette som gjør at Tysklands utenriksminister reiser forslaget om å lage et eget europeisk batelingssystem.

Financial Times sier at dette er det sterkeste kravet hittil fra  EU om å skape finansiell og monetær uavhengighet for EU overfor USA. EU støtter atomavtalen med Iran og ønsker å fortsette å handle med landet og å invester der. USA prøver å tvinge unionen til å følge de amerikanske direktivene for å ramme Iran maksimalt. Problemet for EU er at dette også rammer Europa.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Kanskje på tide å børste støvet av Bancor?.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Ja men den dagen vi får et rettferdig pengersystem så kan vi ikke øke pengemengden/gjelden med 10—15% årlig (Sverige, i Siv Norge 25% sikkert;). Hva gjør vi da?

 3. Gjeld er ikke det samme som pengemengde, og inflasjon er langt å foretrekke framfor det motsatte. Det optimale er at det er nok penger til å dekke alle ønskelige transaksjoner, men ikke mer.
  Gjelden er egentlig en regnskapsteknisk greie, og det har aldri skjedd at en suveren nasjon (som har sin egen valuta) ikke har fått gjelden nedskrevet, når den har blitt for tung å bære.
  Som Michael Hudson sier det: Gjeld som ikke kan betales, vil ikke bli betalt.

  Årsaken til at Mesopotamia kunne holde på så lenge, var at de forsto dette og hadde jubelår. Dette er også presiert i Bibelen, der sabbaten ikke bare gjelder hver sjuende dag, men også hvert sjuende og syttiende år.

  Det sjuende året skulle jorda ikke såes, og det som kom opp skulle de fattige ha. Hvis dette ble fulgt, skulle Herren sørge for at avlingene dekket sabbatåret.- I dag praktisere vi dette i en viss forstand, nettopp for å øke avlingene.

  I det syttiende året skulle all gjeld slettes, og alle som hadde mistet eiendom på grunn av gjeld, skulle få den tilbake. Dette ble aldri parktisert i Israel/Judea og er nok grunnen til at Herren beskyldte dem for å ignorere sabbaten- selv om opprettholdelsen av uke-sabbaten var nærmest religiøs.

 4. Det er vel sannsynlig at Tysklands industri er mer avhengig av Kina, enn av USA. Det er der underleverandørene holder til. Jeg undres på om ikke disse sanksjonene er ment å ramme EU, mer enn Kina- siden de som styrer USA, også eier produksjonsmidlene i Kina - i det minste på papiret.
  Det kan fort være at de siste skuddene i denne krigen snart er avfyrt, og at amerikanerne blir sittene alene og lure på hva som traff dem. Jeg vil si Trump.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Vi har jo et kreditt basert pengersystem som bygger på tillit så penger er = gjeld.

  Å store deler av gjelden må slettes det er helt sikkert. Renten må høyes før at dagens kreditt baserte pengersystem skal fungere blant annet.

  Det som får meg å fascineres er at man høyer gjeld/pengemengden så hinsides uten en offentlig debatt om konsekvenserne før dagens pengersystem.

  Jubelår er forresten ikke helt uvanlige i den monetære historian og ‘here We Go Again’ helt sikkert om ikke alt før lenge. Man kan jo kopiere Tyskland 1947 eksempelvis;)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere