Tyrkia kjøper russiske S-400-missiler. Forholdet til USA forverres.

0
S-400-missiler i parade på Den røde plass i Moskva.

Det er nå klart at Tyrkia kjøper det avanserte S-400 missilsystemet fra Russland og at det vil bli levert i 2019, skriver den tyrkiske avisa Hurriyetdaily. Forhandlingene om dette har pågått en stund, og Tyrkia har alt betalt et forskudd på kjøpesummen på 2,5 milliarder dollar.

USA har prøvd å hindre denne våpenkontrakten i å bli virkelighet gjennom å legge press på Tyrkia. Utenriksminister Mike Pompeo har blant annet presset Tyrkia hardt og sagt at USA forventer av sin NATO-partner at de ikke inngår en slik avtale.

President Donald Trump undertegnet nylig en lov som vil holde tilbake videre salg av F-35 fly til Tyrkia. Tyrkia skulle vært den tredje største kjøpere av dette flyet i verden. Denne blokade påvirker ikke bare Tyrkia, men det bringer hele økonomien i F-35-prosjektet ut i enda større problemer. Og det kan med dette godt hende at det norske flykjøpet blir enda dyrere på grunn av dette.

USAs sanksjoner mot Tyrkia har fått landets myndigheter til å satse på å handle med Russland i rubel og lire. Det gjelder også kjøpet av S-400. Igjen ser vi hvordan USA sjøl handler slik at av-dollariseringa skjer i enda større tempo.

Tyrkiske myndigheter foretrekker S-400 fordi det regnes som mer avansert enn USAs Patriot-missiler, men også fordi det sistnevnte kontrolleres av USA, og Tyrkia har ikke glemt kuppforsøket i 2016, som de mener at USA var innblandet i.

 «Å kjøpe S-400 i stedet for Patriot vil gi Tyrkia ikke bare teknologiske, men også politiske fordeler i tilfelle en slik situasjon gjentar seg,» sier pensjonert generalmajor i det tyrkiske flyvåpenet, Beyazıt Karatash, til det russiske byrået Sputnik.

S-400 kan avfyre flere missiler samtidig med en rekkevidde på opptil 400 kilometer, mens Patriot bare kan avfyre én med en rekkevidde på 96 kilometer.

Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA, og utgjør NATOs strategiske hjørne i sør. Det er slett ikke umulig at denne krisa kan ende i et fullstendig brudd, også fordi USA har alliert seg så sterkt med den kurdiske bevegelsen i Syria.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.