Tyrkia kjøper russiske S-400-missiler. Forholdet til USA forverres.

6
S-400-missiler i parade på Den røde plass i Moskva.

Det er nå klart at Tyrkia kjøper det avanserte S-400 missilsystemet fra Russland og at det vil bli levert i 2019, skriver den tyrkiske avisa Hurriyetdaily. Forhandlingene om dette har pågått en stund, og Tyrkia har alt betalt et forskudd på kjøpesummen på 2,5 milliarder dollar.

USA har prøvd å hindre denne våpenkontrakten i å bli virkelighet gjennom å legge press på Tyrkia. Utenriksminister Mike Pompeo har blant annet presset Tyrkia hardt og sagt at USA forventer av sin NATO-partner at de ikke inngår en slik avtale.

President Donald Trump undertegnet nylig en lov som vil holde tilbake videre salg av F-35 fly til Tyrkia. Tyrkia skulle vært den tredje største kjøpere av dette flyet i verden. Denne blokade påvirker ikke bare Tyrkia, men det bringer hele økonomien i F-35-prosjektet ut i enda større problemer. Og det kan med dette godt hende at det norske flykjøpet blir enda dyrere på grunn av dette.

USAs sanksjoner mot Tyrkia har fått landets myndigheter til å satse på å handle med Russland i rubel og lire. Det gjelder også kjøpet av S-400. Igjen ser vi hvordan USA sjøl handler slik at av-dollariseringa skjer i enda større tempo.

Tyrkiske myndigheter foretrekker S-400 fordi det regnes som mer avansert enn USAs Patriot-missiler, men også fordi det sistnevnte kontrolleres av USA, og Tyrkia har ikke glemt kuppforsøket i 2016, som de mener at USA var innblandet i.

 «Å kjøpe S-400 i stedet for Patriot vil gi Tyrkia ikke bare teknologiske, men også politiske fordeler i tilfelle en slik situasjon gjentar seg,» sier pensjonert generalmajor i det tyrkiske flyvåpenet, Beyazıt Karatash, til det russiske byrået Sputnik.

S-400 kan avfyre flere missiler samtidig med en rekkevidde på opptil 400 kilometer, mens Patriot bare kan avfyre én med en rekkevidde på 96 kilometer.

Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA, og utgjør NATOs strategiske hjørne i sør. Det er slett ikke umulig at denne krisa kan ende i et fullstendig brudd, også fordi USA har alliert seg så sterkt med den kurdiske bevegelsen i Syria.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Dette er vel i praksis det samme som å sende inn en avskjedssøknad til NATO?

  • Og gjør det kanskje enda mer sannsynlig at Tyrkia melder seg inn i Shanghai Corporation Organization (SCO). Tyrkia har takket ja til vervet som leder av SCOs energiklubb, uten å være medlem, det sier også litt om hvor mye SCO ønsker seg Tyrkia som medlem.
 2. Tyrkia er medlem i NATO. Hvis de kjøper S-400 missiler, får ikke NATO lett tilgang til hele teknologien bak disse missilene da?

 3. Jo, de får muligheten til å teste missilene, kjenne deres svakheter og styrker. Jeg tror det hele er et spill for galleriet, eller “Gale-riet” hvis du forstår, slik at Russland skal bli lurt. Det tjener NATO på. Hvem har tenkt på dette ?

 4. Det var som Jan Hårstad skrev: “Hvis ikke du kjenner motstanderen, er du dømt til å tape”

  Kan det ikke dette være en taktikk i dette ?

 5. Avatar for erfolk erfolk says:

  Med salet av S-400 utstyrer president Putin sin presidentkollega Erdogan med våpen som Russland alt har i Syria.

  Her på steigan.no nemnde eg S-400 - kontrakten i eit innlegg 16. juni: https://steigan.no/2018/06/saka-har-ikkje-to-sider-det-er-to-sider-som-ser-pa-saka/

  “Russland brukar ikkje dei avanserte S-400 – rakettane mot israelsk fly som bombar militære mål i Syria. S-400 er i dag det beste – eller eit av dei beste – bakke til luft rakettsystema. Russland kunne, med folkeretten i ryggen, ha skoti ned nokre av dei israelske flya da dei kom inn i syrisk luftrom. Da hadde Russland beskytta den lovlege regjeringa i Syria. Kanskje hadde Putin med det same bremsa litt på den israelske lysten på fleire flyåtak mot nabolandet?”

  Summen av dette er kanskje at Putin styrkar Russland sin allianse med Tyrkia ved å selje S-400 til Tyrkia, samtidig som han steller pent med relasjonane til Israel ved å ikkje bruke Russlands eigne S-400 til å forsvare Syria mot flyåtak frå Israel?

  Og sett frå amerikansk synsvinkel må vel dette vere enda ei stadfesting av at USA si stilling i Midtausten er på nedtur.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere