Tyrkia kjøper russiske S-400-missiler. Forholdet til USA forverres.

0
S-400-missiler i parade på Den røde plass i Moskva.

Det er nå klart at Tyrkia kjøper det avanserte S-400 missilsystemet fra Russland og at det vil bli levert i 2019, skriver den tyrkiske avisa Hurriyetdaily. Forhandlingene om dette har pågått en stund, og Tyrkia har alt betalt et forskudd på kjøpesummen på 2,5 milliarder dollar.

USA har prøvd å hindre denne våpenkontrakten i å bli virkelighet gjennom å legge press på Tyrkia. Utenriksminister Mike Pompeo har blant annet presset Tyrkia hardt og sagt at USA forventer av sin NATO-partner at de ikke inngår en slik avtale.

President Donald Trump undertegnet nylig en lov som vil holde tilbake videre salg av F-35 fly til Tyrkia. Tyrkia skulle vært den tredje største kjøpere av dette flyet i verden. Denne blokade påvirker ikke bare Tyrkia, men det bringer hele økonomien i F-35-prosjektet ut i enda større problemer. Og det kan med dette godt hende at det norske flykjøpet blir enda dyrere på grunn av dette.

USAs sanksjoner mot Tyrkia har fått landets myndigheter til å satse på å handle med Russland i rubel og lire. Det gjelder også kjøpet av S-400. Igjen ser vi hvordan USA sjøl handler slik at av-dollariseringa skjer i enda større tempo.

Tyrkiske myndigheter foretrekker S-400 fordi det regnes som mer avansert enn USAs Patriot-missiler, men også fordi det sistnevnte kontrolleres av USA, og Tyrkia har ikke glemt kuppforsøket i 2016, som de mener at USA var innblandet i.

 «Å kjøpe S-400 i stedet for Patriot vil gi Tyrkia ikke bare teknologiske, men også politiske fordeler i tilfelle en slik situasjon gjentar seg,» sier pensjonert generalmajor i det tyrkiske flyvåpenet, Beyazıt Karatash, til det russiske byrået Sputnik.

S-400 kan avfyre flere missiler samtidig med en rekkevidde på opptil 400 kilometer, mens Patriot bare kan avfyre én med en rekkevidde på 96 kilometer.

Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA, og utgjør NATOs strategiske hjørne i sør. Det er slett ikke umulig at denne krisa kan ende i et fullstendig brudd, også fordi USA har alliert seg så sterkt med den kurdiske bevegelsen i Syria.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSelger bomber til Saudi-Arabia: Opposisjonen reagerer kraftig på milliardinvestering
Neste artikkelNoam Chomsky: Israel blander seg inn i valg i USA i enormt mye større grad enn Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).