Selger bomber til Saudi-Arabia: Opposisjonen reagerer kraftig på milliardinvestering

0

Arbeiderpartiet ber Finansdepartementet få en ny vurdering, mens SV og MDG krever en slutt på Norges investering i bombeprodusenten Raytheon. Dette skriver VG.

Som vi har skrevet på steigan.no investerer det norske oljefondet milliarder i den amerikanske våpenprodusenten Raytheon. Bombene derfra blir brukt i det islamistiske kongedømmets barbariske krig mot det fattige nabolandet Jemen. Flere ganger er det påvist at bombene har massakrert sivile.

Avisa VG har også vært forbilledlig aktiv i å påvise denne sammenhengen mellom krigen mot sivile i Jemen og den store profitten som oljefondet gjør på disse investeringene.

Opposisjonen på Stortinget, som i parentes bemerket har vært svært passiv til nå i denne saka, reagerer endelig. VG skriver:

«Etikkrådet må vurdere å utelukke Raytheon fra Oljefondet, og jeg forventer at Finansdepartementet også ber om en slik vurdering, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, til VG tirsdag kveld.

Hansen, som sitter i Finanskomiteen, forutsetter at Etikkrådet følger dette også ut fra retningslinjene om «grove og systematiske brudd på menneskerettighetene» og «krenkelse av individets rettigheter i krig og konflikt».

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski sitter i finanskomiteen for SV, og sier at det «helt klart» ikke er akseptabelt at Oljefondet har investert i Raytheon.»

Det handler om mer enn våpeninvestering

Det er viktig at det reageres mot investeringa i Raytheon. Men saka er mye større enn som så. VG har også skrevet om hvordan missilmotorer produsert på Raufoss brukes på angrepsfly fra Saudi-Arabia. Norge er også storprofitør på salg av våpen til de landene som deltar i krigen mot Jemen. I 2014 var eksporten av krigsmateriell til disse landene på 56 millioner kroner. I 2016 var det totale eksporten på 310 millioner. Det er over en femdobling! Det er liten tvil om at denne økninga skyldes krigen i Jemen, som begynte i 2015.

For ikke å snakke om at de landene som fører denne folkemorderiske krigen er våre allierte. Norge støtter krigen mot Jemen, og det har vært smått med protester fra norske stortingspolitikere mot dette.

Når saka om oljefondets investering i Raytheon kommer opp i Stortinget bør hele denne skitne krigen bringes inn på bordet. Vi er medskyldige hver eneste dag i en krig som dreper tusenvis av sivile, ødelegger vannforsyninger, matlagre og matproduksjon, skoler, sjukehus og sivil infrastruktur.

Blant resultatene av krigen er en hungersnød som truer millioner av mennesker og en omfattende koleraepidemi som rammer rundt en million mennesker. FN sier at hungersnøden i landet kan komme til å bli noe av det verste verden har sett på flere tiår.

steigan.no er det massemediet i Norge som har skrevet desidert mest om krigen mot Jemen. At vi nå har fått konkurranse fra VG er vi svært fornøyde med. Nå gjelder det at dette omdanne til politisk press og at også folk reagerer med protester mot den krigen Norge er medskyldig i.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTrådløs skolestart: Tar debatten fatt i det viktige?
Neste artikkelTyrkia kjøper russiske S-400-missiler. Forholdet til USA forverres.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).