Yazidisk tenåring som tidligere var IS-slave flyktet fra Tyskland etter at hun møtte sin IS-kidnapper der, som flyktning.

0
Ashwaq Ta’lo

En yazidisk tenåring (yazidiene er en liten kurdisk religiøs gruppe) som hadde vært slave hos Den Islamske Staten hadde søkt asyl i Tyskland. Men nå har hun reist tilbake til Irak etter at hun møtte sin tidligere IS-kidnapper registrert som flyktning i Stuttgart.

Ashwaq Ta’lo sa hun ble stoppet av Abu Humam – en syrisk IS-vakt som hadde kjøpt henne for 100 dollar – mens hun var på tur hjem i Stuttgart.

«Jeg stivnet da jeg så nøye på fjeset hans», forteller hun til Bas Nes, et kurdisk byrå. «Det var Abu Humam, med det samme skremmende skjegget og det stygge fjeset».

Hun forteller at i løpet av det uventete møtet med sin tidligere kidnapper, sa Humam til henne: «Jeg er Abu Humam, og du var hos meg en stund i Mosul. Jeg vet hvor du bor og hva du gjør».

Hun har spilt inn en video der hun forteller detaljert om dette møtet.

Ashwaq, en yazidisk jente, ble kidnappet av IS i 2014. Hun flyktet senere til Tyskland. Og der så hun altså igjen denne IS-mannen som hadde kjøpt henne for 100 dollar gå fri omkring i Tyskland. Han konfronterte henne til og med. Etter at hun henvendte seg til tysk politi, sa politioffiseren at mannen var asylsøker, akkurat som henne.

Ashwaq fortalte straks broren sin om hendelsen, og rapporterte Humam til tysk politi. De identifiserte mannen på bilde fra overvåkningskamera.

Men tyske myndigheter sa at de ikke hadde noen grunn til å arrestere han, siden Humam var registrert som flyktning.

Yaszdi-tenåringen bestemte seg da for å forlate Tyskland. Hun tror hun er tryggere i Kurdistan, der faren hennes bor. «Jeg drar aldri tilbake», sier hun.

 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no

 

Forrige artikkelSlaget om Idlib er i gang: Terroristene lider store nederlag
Neste artikkelDagsnytt 18: Verre og verre om energi