Saudi-Arabia utsletter bevisst Jemens kulturarv

0
Massar Mountain ligger i en landsby i Mankha-distriktet i Sana’a-provinsen.

Vår allierte Saudi-Arabia driver en systematisk utslettelse av Jemens kulturarv. Byer og steder som står på UNESCOs kulturarvliste bombes til grus av vestligstøttede saudiarabiske bombefly. Hensikten er åpenbar, det handler både om å drive statsterror og om å utlsette et folks historie, dets egenart og identitet. Og dette skjer stort sett uten at det såkalte «verdenssamfunnet» sier et kløyva ord.

Sana’as ukie arkitektur før og etter våre alliertes bombing

Vi har tidligere vist hvordan Saudi-Arabia gjennom sine bombinger av Jemens hovedstad Sana’a utsletter den helt unike og spektakulære arkitekturen der. Et annet eksempel er Massaråsen som ligger i en landsby i Mankha-distriktet i Sana’a-provinsen. Der fantes det bygninger og strukturer som var mer enn 1000 år gamle, også de helt unike og uttrykk for den jemenittiske kulturen. 17. april 2018 gjennomførte Saudi-Arabia 14 bombeangrep mot området. Bombene drepte mange mennesker og reduserte Massaråsen til en ruinhaug. (Se bildet over.)

Enda et eksempel på kulturødeleggelsene i Jemen.

I oktober 2017 bombet hodekapperregimet i Riyadh den historiske byen Shibam. De angrep også gamlebyen Kukaban og påførte den store ødeleggelser.

Det er registrert over 60 historiske steder i Jemen som er blitt systematisk ødelagt på denne måten. Derfor kan det ikke være tvil om at dette er bevisste terrorhandlinger som har til hensikt å utslette viktige deler av den jemenittiske kulturarven for å demoralisere folket og ta fra det dets kultur. Man skal være forsiktig med å bruke begrepet folkemord, for det er blitt misbrukt så ofte. Men det er vanskelig å se det som Saudi-Arabia nå gjør mot Jemens kultur som noe annet enn et kulturelt folkemord. Det kommer i tillegg til at de har drept tusenvis av sivile, har drevet millioner på flukt, har bombet vannforsyning, matvarelagre og sivil infrastruktur og kastet nærmere 20 millioner mennesker ut i en humanitær katastrofe av de sjeldne.

Les: Vi tjener rått på verdens største humanitære krise.

Den aggressiviteten som Saudi-Arabia viser overfor Jemens kulturarv kan sammenliknes med den deres åndsfrender i IS har vist overfor irakisk og syrisk kultur. For denne ekstreme varianten av islam som disse folkene står for er alt slikt haram, og noe som fortjener å bli fjernet fra jordas overflate

William McCants, en forsker fra den mektige Brookings Institution i USA, sier om Saudi-Arabia “De fremmer en meget giftig form for islam som trekker et skarpt skille mellom et lite antall troende og alle andre.» Han kaller dem «brannstiftere og brannmenn» fordi de sprer terror og ødeleggelse, samtidig som de, angivelig, er USAs allierte mot terror. Det er nå vel kjent at det er nettopp denne alliansen som sprer terror.

Den kulturelle vandalismen til wahhabistene er kjent også fra Marokko og Tunis, og som nevnt også fra Syria og Irak. De er sjøl kulturløse og hater all kultur de ikke kan kontrollere. Og de korrupte vestlige lederne som mottar deres ordner og deres petrodollar holder kjeft fordi de allerede er kjøpt og betalt.

Ifølge direktør Stein Henrichsen ved Munch-museet er et knippe Munch-malerier på vei til Saudi-Arabia for å bli stilt ut på Kong Abdulaziz senter for verdenskultur. Slik kan man hylle kulturvandalene og massemorderne og selge dem et image for å dekke over forbrytelsene de begår daglig.

Presidentpalasset i Sana’a ble ødelagt under bombing i desember 2017.

Og Erna Solberg, Norges statsminister, du vet utmerket godt at disse forbrytelsene blir begått her og nå. Men ikke kritiserer du dem og ikke fordømmer du dem. Gjør ikke det deg i en viss grad til en medskyldig? Har du tenkt å fortsette å være taus om de forbrytelsene vår allierte i Riyadh begår daglig?

Erna Solberg, hvorfor er du taus om forbrytelsene mot Jemen?

Les om Jemen på steigan.no

 

Forrige artikkelForsvar eller angrep?
Neste artikkelVåpeninspektør Scott Ritter bestrider USAs påstander om kjemiske våpen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).