Saudi-Arabia utsletter bevisst Jemens kulturarv

11
Massar Mountain ligger i en landsby i Mankha-distriktet i Sana’a-provinsen.

Vår allierte Saudi-Arabia driver en systematisk utslettelse av Jemens kulturarv. Byer og steder som står på UNESCOs kulturarvliste bombes til grus av vestligstøttede saudiarabiske bombefly. Hensikten er åpenbar, det handler både om å drive statsterror og om å utlsette et folks historie, dets egenart og identitet. Og dette skjer stort sett uten at det såkalte «verdenssamfunnet» sier et kløyva ord.

Sana’as ukie arkitektur før og etter våre alliertes bombing

Vi har tidligere vist hvordan Saudi-Arabia gjennom sine bombinger av Jemens hovedstad Sana’a utsletter den helt unike og spektakulære arkitekturen der. Et annet eksempel er Massaråsen som ligger i en landsby i Mankha-distriktet i Sana’a-provinsen. Der fantes det bygninger og strukturer som var mer enn 1000 år gamle, også de helt unike og uttrykk for den jemenittiske kulturen. 17. april 2018 gjennomførte Saudi-Arabia 14 bombeangrep mot området. Bombene drepte mange mennesker og reduserte Massaråsen til en ruinhaug. (Se bildet over.)

Enda et eksempel på kulturødeleggelsene i Jemen.

I oktober 2017 bombet hodekapperregimet i Riyadh den historiske byen Shibam. De angrep også gamlebyen Kukaban og påførte den store ødeleggelser.

Det er registrert over 60 historiske steder i Jemen som er blitt systematisk ødelagt på denne måten. Derfor kan det ikke være tvil om at dette er bevisste terrorhandlinger som har til hensikt å utslette viktige deler av den jemenittiske kulturarven for å demoralisere folket og ta fra det dets kultur. Man skal være forsiktig med å bruke begrepet folkemord, for det er blitt misbrukt så ofte. Men det er vanskelig å se det som Saudi-Arabia nå gjør mot Jemens kultur som noe annet enn et kulturelt folkemord. Det kommer i tillegg til at de har drept tusenvis av sivile, har drevet millioner på flukt, har bombet vannforsyning, matvarelagre og sivil infrastruktur og kastet nærmere 20 millioner mennesker ut i en humanitær katastrofe av de sjeldne.

Les: Vi tjener rått på verdens største humanitære krise.

Den aggressiviteten som Saudi-Arabia viser overfor Jemens kulturarv kan sammenliknes med den deres åndsfrender i IS har vist overfor irakisk og syrisk kultur. For denne ekstreme varianten av islam som disse folkene står for er alt slikt haram, og noe som fortjener å bli fjernet fra jordas overflate

William McCants, en forsker fra den mektige Brookings Institution i USA, sier om Saudi-Arabia “De fremmer en meget giftig form for islam som trekker et skarpt skille mellom et lite antall troende og alle andre.» Han kaller dem «brannstiftere og brannmenn» fordi de sprer terror og ødeleggelse, samtidig som de, angivelig, er USAs allierte mot terror. Det er nå vel kjent at det er nettopp denne alliansen som sprer terror.

Den kulturelle vandalismen til wahhabistene er kjent også fra Marokko og Tunis, og som nevnt også fra Syria og Irak. De er sjøl kulturløse og hater all kultur de ikke kan kontrollere. Og de korrupte vestlige lederne som mottar deres ordner og deres petrodollar holder kjeft fordi de allerede er kjøpt og betalt.

Ifølge direktør Stein Henrichsen ved Munch-museet er et knippe Munch-malerier på vei til Saudi-Arabia for å bli stilt ut på Kong Abdulaziz senter for verdenskultur. Slik kan man hylle kulturvandalene og massemorderne og selge dem et image for å dekke over forbrytelsene de begår daglig.

Presidentpalasset i Sana’a ble ødelagt under bombing i desember 2017.

Og Erna Solberg, Norges statsminister, du vet utmerket godt at disse forbrytelsene blir begått her og nå. Men ikke kritiserer du dem og ikke fordømmer du dem. Gjør ikke det deg i en viss grad til en medskyldig? Har du tenkt å fortsette å være taus om de forbrytelsene vår allierte i Riyadh begår daglig?

Erna Solberg, hvorfor er du taus om forbrytelsene mot Jemen?

Les om Jemen på steigan.no

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Folkens, legg merke til at gammel media ikke kommer frem med at barn rammes når det bombes i Yemen.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Men det samme skjer visstnok også internt i Saudi Arabia. Mange gamle bygninger i Saudi Arabia har over tid blitt revet visstnok for at disse bygninger ikke skal fungere som samlingssteder og symboler for islamske grupper som ønsker å knytte seg opp mot læren feks til islamske lærde som i tidligere tider oppholdt seg i disse bygninger. Saudi Arabia er jo ikke noe annet enn et slags forbrytersyndikat som ønsker å holde befolkningen nede med alle midler. Når oljealderen går mot slutten vil slike oljeland ha megaproblemer å slite med, hva skal disse land da produsere og eksportere (sand?). Strategien kan være å utvide Saudi Arabia til å omfatte nye landområder på den arabiske halvøya, bla kan de store oljereservene i Irak, Kuwait og Iran være av interesse samt det å bygge gassrørledninger til Europa. Mulig at Jemen feks egner seg bedre for jordbruk enn ørkenen i Saudi Arabia (store deler av jordbruket i Saudi Arabia skal visstnok ha blitt lagt ned pga den store kostnaden med å destilere sjøvann).

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Yemen egner seg ikke for jordbruk. Kun to til tre prosent av landet er dyrkbart areal. Det er derfor alliansen sulter dem ut ved å ødelegge de vesle avlingene som er og blokkere havnene. Steigan har skrevet mye om dette tidligere. Når det gjelder den vanvittige ødeleggelsen av historiske kulturminner og infrastruktur er det påfallende at vesten, og spesiellt USA alliansen, helt fra Irak-krigens begynnelse har holdt på med dette. Det virker som det er om å gjøre å ødelegge så mye som mulig. Det så vi også i Libya og ikke minst, syria og Irak. Hvem er det de bereder grunnen for? Jeg har hørt at Israel en gang skal ha hatt en slags plan for området. Hillary var da også med tunga langt inni der solen aldri skinner da hun sa følgende: “Vi må ødelegge Iran for Israel”. Norges politikerskare fulgte halseløst med i Libya og hjalp til med å ødelegge. De leser jo VG/DB pluss Aftenposten/ KK og tror de er godt orientert og kan basere politikken på det. Skremmende. Med Libya hadde Afrikanerne virkelig sjansen til å komme seg over sumpa. Hele Afrika ville reist seg hvis ikke USA hadde nuket grunnvannet og bombet i stykker dette verdens største prosjekt.

 4. Avatar for Olav Olav says:

  Samtlige av partiene representert på stortinget i 2011 tråkket jo selv over grensen og gjorde seg til krigsforbryterpartier. Høyre, Krf, Frp og Venstre var bare desto mer ivrige i sin “humanitære” krigshissing. Etter det som skjedde der er i bunn og grunn massemord og nettopp ødeleggelse av hele nasjoner, den verste form for krigsforbrytelser, blitt “normalisert”. Det er sånn sett også bare desto mer naturlig at hele det “vestlige” regimet nå har klistrert seg opp til hodekapperne i Saudi-Arabia og vice-versa. Det dreier seg når alt kommer til alt om høyst naturlige alliert. Skulle man fulgt stafferegimet og prinsippet fra Nurnberg om at det å starte en krig uten selv å være angrepet er den aller verste forbrytelse så skulle både samtlige av disse partilederne og hundrevis av andre “vestlige” poilikere ha vært hengt.

 5. Avatar for INK INK says:

  Kanskje jeg har fulgt for dårlig med, men: Hva er egentlig Saudi-Arabias motiv for denne krigen? Jeg regner med at det ikke bare er religiøs fanatisme som ligger bak?

 6. Avatar for Trond Trond says:

  Godt mulig jeg har fulgt dårlig med, men når ble Saudi Arabia en alliert av oss? Jeg vet at i 2015 fikk Norge en forespørsel fra SA om militært samarbeid som da ble avslått fra oss. Men skulle vi bruke Steigans logikk her kanskje er vi alliert med SA fordi USA er det? Isåfall er vi vel alliert med resten av verden og igjennom vårt medlemskap i FN?

 7. Avatar for INK INK says:

  Rett på meg om jeg tar feil, men jeg forstår det i alle fall slik at vi selger våpen og militært utstyr til den Saudi-ledede koalisjonen. Og vi - og USA - har vel også samarbeidet med dem om militære aksjoner i Libya og Syria? Interessant er det også at arabiske land i sin tid tilbød å betale USA for å styrte Assad, om vi skal tro John Kerry: www.dailymail.co.uk/news/article-2411806/Offer-table-Arab-countries-pay-scale-U-S-invasion-Syria-says-Secretary-State-John-Kerry.html

  Om jeg har skjønt rett, hadde Saudi-Arabia også en finger med i spillet når det gjelder Irak-krigen, der Norge riktig nok kun var marginalt involvert.

  Og hvis man selger våpen til noen og dessuten samarbeider om kriger, er man vel allierte?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

11 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.