Nettsteder som dekker Venezuela ble avpublisert av Facebook

4

To nettsider som lager nyhetsartikler og analyser som omhandler Venezuela har i løpet av den siste uka fått Facebook-sidene sine tatt ned. Nettstedene det dreier seg om er Venezuelanalysis og TeleSUR.

Venezuelanalysis skriver at avpubliseringen skjedde uten noen forhåndsvarsel. De fikk bare en standardforklaring som hevdet de hadde brutt brukervilkårene til Facebook.

I fravær av noen god forklaring, spekulerer Venezuelanalysis om det har sammenheng med opprydningskampanjen Facebook har overfor sider som de mistenker på en eller annen måte kan knyttes til russisk aktivitet. Nettstedet har også skrevet om saker som mulig kan anses kontroversielle i de kretser Facebook-moderatorer vanker. En nylig sak handlet om attentatet mot president Maduro, og det var også en analyse av hendelsen, med kritisk brodd overfor dekningen den fikk i hovedsstrømsmediene.

Venezuelanalysis har senere fått Facebooksiden sin publisert igjen.

Bare noen dager etter opplevde TeleSUR det samme med sin engelskspråklige side. De sier at dette er andre gang i 2018 dette skjer. I likhet med Venezuelanalysis fikk de en påstand om brudd på brukervilkårene, uten noen utdyping.

Les: Korporasjonene sletter Infowars og opptrer som statlige sensorer

Da høyrerabiate Alex Jones og hans kanal Infowars ble fjernet fra Facebook og flere andre plattformer var det mange som applauderte dette. En som tok til orde mot skadefroen og hyllingen av nettsensuren var journalisten Michael Tracey. Han befinner seg langt unna Alex Jones politisk, men advarte mot tendensen til å heie fram de sosiale mediegigantene som overdommere for samfunnsdebatten.

Han gjentar dette poenget i en sarkastisk formulert kommentar til avpubliseringen av TeleSUR.

 

Caitlin Johnstone, også journalist, har i likhet med Tracey advart mot å ha illusjoner om at sensuren kun vil ramme «slemminger» som Alex Jones.

Hun skriver at tre anti-krigsstemmer, Daniel McAdams, Scott Horton og Peter Van Buren, har blitt suspendert fra Twitter nylig.

 

Les også:

Kvelningen av nettet og den strake veien til det uinnskrenkede diktaturet

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Samtidig pågår det store propagandafremstøt i nrk der vi blir fortalt at milloner av underærnærte rømmer landet.
  “Twitter sperrer Alex Jones”, står det hos nrk/NTB-trollet

  Twitter har “delvis” stengt kontoen til den omstridte radioverten Alex jones. Han er utestengt fra facebook og youtube etter anglager om at han bryter “etiske regler” med sine konspirasjonsteorier. Jones får lese men ikke skrive på twitter.

  Det er brudd på alt av ytringsregler. I Sverige har Løfven lov til å sensurere disse plattformene direkte. Er det ikke på tide å finne/bruke andre plattformer, folkens? La de ha skjiten sin.

 2. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  I en bredt anlagt artikkel på Russia Insider mener skribenten Dmitry Orlov at Alex Jones bør bringe sin sak inn for Den Europeiske menneskerettsdomstolen i Srasbourg.

  Han mener Artikkel 19 i den Universelle menneskerettserklæringen er relevant her:

  “Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.”

  Orlov mener dette gir grunnlag for Alex Jones til å søke regress både mot de enhetene innen den amerikanske regjeringen som utstedte den illegale ordren og de internasjonale selskapene som utførte den.

  Orlov sier at at disse selskapene ikke har mer rett til å sensurere ham enn hans telefonselskap har til å overvåke hans telefon og bestemme hvem han har lov til å ringe til.

  Han hevder videre at selv om en dom neppe får stor betydning i USA vill den i betydelig grad kunne slå tilbake på selskapene internasjonalt.

  https://russia-insider.com/en/politics/tech-giants-are-risking-crippling-global-lawsuits-censoring-alex-jones/ri24456

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.