Galskap: – Spansk militærfly avfyrte rakett nær grensen til Russland

0
Kartet viser befolkningstettheten i storbyområdet St Petersburg. Innfelt det spanske jagerflyet.

En spansk Eurofighter skjøt ved et uhell en rakett med skarp ammunisjon 40 kilometer nord for Tartu i Estland, melder NRK. Episoden skjedde under en øvelsesflyvning der to franske Mirage 2000 fløy sammen med to spanske Eurofightere fra en base i Litauen.

Estlands statsminister Juri Ratas skrev på Facebook at han «takket gud» for at ingen ble skadet i hendelsen som han kalte «ekstremt beklagelig».

Det er godt han har en gud å takke. Han kan i hvert fall ikke takke NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og den militære ledelsen i NATO. De har pusjet veldig hardt for å etablere en amerikansk militærbase i Estland. Denne basen vil ta imot fly som i prinsippet kan bære taktiske atomvåpen.

Kartet viser at det er svært kort vei fra der raketten ble skutt ut til forstedene i St Petersburg. Google Earth.

Tartu ligger 17 mil fra utkantene til storbyområdet St Petersburg. Å leke krig på dørstokken til Russlands fjerde største by, en by med rundt seks millioner innbyggere, er ikke noe annet enn galskap.

De som sitter i de russiske bunkerne på den andre sida av grensa og skal forsvare byen følger NATOs fly og raketter på skjermene og datasystemene sine. Øvelser med skarpe våpen sytten mil fra byen gir dem nesten ikke reaksjonstid i det hele tatt. Hvis de på et tidspunkt har skjellig grunn til å tro at det dreier seg om et angrep på byen, må de skyte. Dette viser hvor uhyre lett en katastrofe kan oppstå på grunn av en feil nå som USA og NATO har valgt å presse sine angrepsplattformer helt opp i grensestolpene til Russland.

Andøya-episoden

Det var noe slikt som holdt på å skje under ”Andøya-episoden” i 1995.

25. januar 1995 skjøt norske og amerikanske forskere ut en rakett fra rakettskytefeltet på Andøya for å studere nordlyset. Det de ikke var klar over var at firetrinnsraketten fløy gjennom nøyaktig samme korridor som den et amerikansk Minuteman III-missil med atomstridshoder ville ha fulgt under et eventuelt angrep på Russland. Da raketten ble oppdaget på russiske radarer ble det satt i gang forberedelser for å svare med et atomangrep fra russisk side, ettersom forskningsraketten ble antatt å være en atomrakett. Den berømte atomkofferten ble brakt til Boris Jeltsin, som da var klar til å starte et motangrep mot USA. I følge den russiske ledelsen var dette det nærmeste de har vært å iverksette et atomangrep. Dette kalles raketthendelsen på Andøya.

Men i denne perioden hadde USA en tillit til den russiske presidenten som ikke finnes i dag, og vice versa. Dette skriver Markus Becker i Der Spiegel.I dag kunne det gått verre.

Den amerikanske våpeneksperten Theodore Postol har advart om at en tilsvarende episode i dag ville den lett ha kunnet utløse en kjernefysisk katastrofe.

Jens Stoltenberg har sagt at han og NATO ikke ser på Russland som en trussel. Likevel driver han og NATO en brinkmanship som balanserer helt på kanten av å kunne utløse atomkrig ved et uhell. Det er den rene galskap.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOpplevelsesrik og personlig velferdsodysse
Neste artikkelProtokoll fra generalforsamling i Mot Dag AS
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).