Galskap: – Spansk militærfly avfyrte rakett nær grensen til Russland

3
Kartet viser befolkningstettheten i storbyområdet St Petersburg. Innfelt det spanske jagerflyet.

En spansk Eurofighter skjøt ved et uhell en rakett med skarp ammunisjon 40 kilometer nord for Tartu i Estland, melder NRK. Episoden skjedde under en øvelsesflyvning der to franske Mirage 2000 fløy sammen med to spanske Eurofightere fra en base i Litauen.

Estlands statsminister Juri Ratas skrev på Facebook at han «takket gud» for at ingen ble skadet i hendelsen som han kalte «ekstremt beklagelig».

Det er godt han har en gud å takke. Han kan i hvert fall ikke takke NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og den militære ledelsen i NATO. De har pusjet veldig hardt for å etablere en amerikansk militærbase i Estland. Denne basen vil ta imot fly som i prinsippet kan bære taktiske atomvåpen.

Kartet viser at det er svært kort vei fra der raketten ble skutt ut til forstedene i St Petersburg. Google Earth.

Tartu ligger 17 mil fra utkantene til storbyområdet St Petersburg. Å leke krig på dørstokken til Russlands fjerde største by, en by med rundt seks millioner innbyggere, er ikke noe annet enn galskap.

De som sitter i de russiske bunkerne på den andre sida av grensa og skal forsvare byen følger NATOs fly og raketter på skjermene og datasystemene sine. Øvelser med skarpe våpen sytten mil fra byen gir dem nesten ikke reaksjonstid i det hele tatt. Hvis de på et tidspunkt har skjellig grunn til å tro at det dreier seg om et angrep på byen, må de skyte. Dette viser hvor uhyre lett en katastrofe kan oppstå på grunn av en feil nå som USA og NATO har valgt å presse sine angrepsplattformer helt opp i grensestolpene til Russland.

Andøya-episoden

Det var noe slikt som holdt på å skje under ”Andøya-episoden” i 1995.

25. januar 1995 skjøt norske og amerikanske forskere ut en rakett fra rakettskytefeltet på Andøya for å studere nordlyset. Det de ikke var klar over var at firetrinnsraketten fløy gjennom nøyaktig samme korridor som den et amerikansk Minuteman III-missil med atomstridshoder ville ha fulgt under et eventuelt angrep på Russland. Da raketten ble oppdaget på russiske radarer ble det satt i gang forberedelser for å svare med et atomangrep fra russisk side, ettersom forskningsraketten ble antatt å være en atomrakett. Den berømte atomkofferten ble brakt til Boris Jeltsin, som da var klar til å starte et motangrep mot USA. I følge den russiske ledelsen var dette det nærmeste de har vært å iverksette et atomangrep. Dette kalles raketthendelsen på Andøya.

Men i denne perioden hadde USA en tillit til den russiske presidenten som ikke finnes i dag, og vice versa. Dette skriver Markus Becker i Der Spiegel.I dag kunne det gått verre.

Den amerikanske våpeneksperten Theodore Postol har advart om at en tilsvarende episode i dag ville den lett ha kunnet utløse en kjernefysisk katastrofe.

Jens Stoltenberg har sagt at han og NATO ikke ser på Russland som en trussel. Likevel driver han og NATO en brinkmanship som balanserer helt på kanten av å kunne utløse atomkrig ved et uhell. Det er den rene galskap.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Tenk om flyet hadde vært en F35 som kan bestykkes med atomvåpen. Ifølge den nye doktrinen for bruk av atomvåpen som USA bestemte tidligere i år, skal nå atomvåpen ikke bare brukes som gjengjeldelses-våpen hvis landet blir utsatt for atomangrep (hvem vil vel det?). Men atomvåpen skal nå inngå som en integrert del av bevæpningen av krigsskip og fly, taktiske atomvåpen skal altså nå ses på som andre bomber, bare med mer sprengkraft.

    Med kolossalt mye mer våpensystemer øker faren for uhell, både menneskelige feil og tekniske feil. Vi vet nå i ettertid at det var nære på at det ble atomkrig på grunn av menneskelig svikt i femtiårene og frem til i nittiårene, og det i en tid hvor teknologien var langt enklere enn i dag, og mengden av våpen var bare en brøkdel av i dag. Bare rett mann på rett plass til rett tid forhindret ødeleggelsen av det meste av landbasert liv som vi kjenner det. Bilder av disse mennene skulle alle ha i glass og ramme på stueveggen.

  2. Avatar for AndersP AndersP says:

    Konstig karta. Hör inte St Petersburg och Pskov (nära Peipussjön vid estniska gränsen) till Ryssland?

  3. Avatar for baluba baluba says:

    Man har ikke lenger råd til å la pilotene fly. Treningen skjer i simulator og der kan man vel bli vant til å fyre av en fiktiv rakett i ny og ne.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere