EU-kommisjonen: – Avskaffelse av kontanter ville være meningsløst

0

Etter at representanter fra finanskapitalen og det politiske systemet i årevis har agitert for å avskaffe kontanter, er EU-kommisjonen helt overraksnde kommet med en intern rapport som sier at avskaffelse av kontanter ville være meningsløst og ville møte hard motstand fra innbyggerne. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

I rapporten til Europaparlamentet og Rådet heter det at avskaffelse av kontanter ikke har noen som helst betydning i kampen mot terrorfinansiering.

En detaljert analyse av de siste terrorangrepene viser at restriksjoner mot kontanter ville hatt liten effekt på terroristenes evne til å forberede disse angrepene, særlig i lys av de synkende kostnadene ved terrorangrep.

I tillegg har mange transaksjoner i forberedelsene til terrorangrepene blitt foretatt ved hjelp av andre lett tilgjengelige betalingsmidler (kredittkort og debetkort, bankoverføringer) blitt utført uten at bankene ble mistenksomme.

Dessuten vil avskaffelse av kontanter ikke ha noen positiv effekt på problemet med skatteunndragelse. Riktignok finnes det en sammenheng mellom bruk av kontanter i en økonomi og omfanget av skattesvikt, men andre faktorer ser også ut til å spille en viktig rolle.

De fleste former for skattesvik blir foretatt i kontantfrie systemer som brukes av multinasjonale banker, regnskaps- og advokatfirmaer og selskaper i skatteparadiser for å hjelpe bedrifter og enkeltpersoner i å omgå skatt: «En betydelig form for skattesvik er basert på komplekse juridiske strukturer og operasjoner som ofte er multinasjonale og som ikke kreverbruk av kontanter. I disse tilfellene vil et forbud mot kontantbetalinger være helt ineffektivt, sier rapporten.

Dessuten avviser store deler av innbyggerne i EU en begrensning på bruk av kontanter. En undersøkelse som ble publisert i 2017 av Kommisjonen viste at 95% av de som svarte tok avstand fra en begrensning av kontantbetalinger på EU-nivå.

I tillegg sa 99 prosent av de ca. 30 000 som svarte på undersøkelsen over hele Europa at de ikke hadde noen fordel av avskaffelse av kontanter, verken personlig eller i sin virksomhet.

Kommisjonen bemerker at «restriksjoner på kontantbetalinger er et følsomt problem for europeiske borgere», som «mange av dem betegner muligheten for å betale kontant som grunnleggende frihet, som ikke bør begrenses».

Rapporten konkluderer med at Kommisjonen «for tiden» ikke søker et «lovgivningsinitiativ» på EU-nivå for å begrense bruken av kontanter.

EU-kommisjonen har tidligere vedtatt å innføre «restriksjoner mot kontant betaling» (pdf) Argumentet som brukes (som alltid når man skal begrense innbyggernes friheter) er naturligvis terrorisme, et argument som den nye interne rapporten fra kommisjonen nå slår beina under.

Som vi har skrevet tidligere:

Terrorister bruker alle former for betalingsmidler. IS bruker gull og bitcoins. Det er også fullstendig mulig å bruke for eksempel gavekortene til Amazon, som i virkeligheten er en de facto valuta, så stort og verdensomspennende som dette selskapet er blitt.
Det er ikke terrorister og kriminelle som vil bli rammet. Det er vanlige innbyggere som vil bli kontrollert ned i den minste detaljen av sitt privatliv. I tillegg til at avskaffelsen av kontanter vil bety at folk ikke lenger vil kontrollere sine egne penger. Det vil bankene og myndighetene gjøre.

Finanskapitalen har lagt så mye kraft bak kampanjen mot kontanter at det er svært usikkert om de mektigste finansinstitusjonene vil bry seg om en rapport fra EU-kommisjonen som går dem imot.

Les: Bankenes krig mot kontanter

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTerrorister allt mer desperata när freden kommer närmare
Neste artikkelDet sørlige Syria er frigjort
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).