95% av europeerne forkaster forbud mot kontanter

0

Storbankene i Europa og deres lojale politiske støttespillere har lenge ført en kampanje for å avskaffe kontanter. EU har nå gjennomført en meningsmåling for å lodde EU-borgernes syn på saka. Og svaret var kontant (!). Hele 95% av de spurte svarte at de er mostandere av et forbud mot kontanter.

Meningsmålinga er et resultat av en såkalt konsultasjon som er gjennomført på vegne av EU-kommisjonen. Opplegget for konsultasjonen finnes her.

Og resultatet av den, som altså viser et knusende flertall imot slike restriksjoner, finnes her.

EU-kommisjonen har vedtatt en såkalt Action Plan to further step up the fight against the financing of terrorism, og et sentralt punkt i denne planen er kampen mot kontanter:

«Payments in cash are widely used in the financing of terrorist activities… In this context, the relevance of potential upper limits to cash payments could also be explored. Several Member States have in place prohibitions for cash payments above a specific threshold.»

EU har som kjent små problemer med å støtte terrorister økonomisk og militært i Syria, og har ikke akkurat vist seg så effektivt når det gjelder å hindre opprettelsen av terrorceller i Europa, men kontanter, det er EU-kommisjonen i stand til å bekjempe. Uten at det nødvendigvis vil legge noe særlig bånd på terroristene.

Finansselskapet Bloomberg har gjennom sin nettavis startet en politisk kampanje mot kontanter. Argumentene er:

They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.

Sentralbankene diskuterer å gjennomføre forbud mot kontanter, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Fra og med mars 2015 har storbanken Chase innført restriksjoner på kontanter i enkelte markeder. Banken har også innført forbud mot å ha kontanter i bankbokser.

Frankrike har innført en serie restriksjoner mot kontanter:

I Sveits foreligger det et forslag om å innføre gebyrer på kontanter.

Både den franske og den tyske sentralbanken har for lengst gjort det klart at de ønsker å avskaffe kontanter. Det samme har DNB gjort.

Den amerikanske storbanken Citigroup har nylig erklært at den ikke lenger vil godta kontanter i sine filialer i Australia. En rapport fra 2015, “Cash Free Report”, sier at Australia skal bli et kontantløst samfunn innen 2022.

Kortselskapet Visa går til krig mot kontanter.

I India er det USAID og Bill Gates som står i spissen for kampen mot kontanter.

Bill & Melinda Gates Foundation er ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

Men 95% av europeerne er uenige og bare 4% enige. Fire prosent? Det er vel det EU-kommisjonen vil regne som kvalifisert flertall så lenge det likevel er de sjøl som bestemmer.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.