95% av europeerne forkaster forbud mot kontanter

0

Storbankene i Europa og deres lojale politiske støttespillere har lenge ført en kampanje for å avskaffe kontanter. EU har nå gjennomført en meningsmåling for å lodde EU-borgernes syn på saka. Og svaret var kontant (!). Hele 95% av de spurte svarte at de er mostandere av et forbud mot kontanter.

Meningsmålinga er et resultat av en såkalt konsultasjon som er gjennomført på vegne av EU-kommisjonen. Opplegget for konsultasjonen finnes her.

Og resultatet av den, som altså viser et knusende flertall imot slike restriksjoner, finnes her.

EU-kommisjonen har vedtatt en såkalt Action Plan to further step up the fight against the financing of terrorism, og et sentralt punkt i denne planen er kampen mot kontanter:

«Payments in cash are widely used in the financing of terrorist activities… In this context, the relevance of potential upper limits to cash payments could also be explored. Several Member States have in place prohibitions for cash payments above a specific threshold.»

EU har som kjent små problemer med å støtte terrorister økonomisk og militært i Syria, og har ikke akkurat vist seg så effektivt når det gjelder å hindre opprettelsen av terrorceller i Europa, men kontanter, det er EU-kommisjonen i stand til å bekjempe. Uten at det nødvendigvis vil legge noe særlig bånd på terroristene.

Finansselskapet Bloomberg har gjennom sin nettavis startet en politisk kampanje mot kontanter. Argumentene er:

They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.

Sentralbankene diskuterer å gjennomføre forbud mot kontanter, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Fra og med mars 2015 har storbanken Chase innført restriksjoner på kontanter i enkelte markeder. Banken har også innført forbud mot å ha kontanter i bankbokser.

Frankrike har innført en serie restriksjoner mot kontanter:

I Sveits foreligger det et forslag om å innføre gebyrer på kontanter.

Både den franske og den tyske sentralbanken har for lengst gjort det klart at de ønsker å avskaffe kontanter. Det samme har DNB gjort.

Den amerikanske storbanken Citigroup har nylig erklært at den ikke lenger vil godta kontanter i sine filialer i Australia. En rapport fra 2015, “Cash Free Report”, sier at Australia skal bli et kontantløst samfunn innen 2022.

Kortselskapet Visa går til krig mot kontanter.

I India er det USAID og Bill Gates som står i spissen for kampen mot kontanter.

Bill & Melinda Gates Foundation er ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

Men 95% av europeerne er uenige og bare 4% enige. Fire prosent? Det er vel det EU-kommisjonen vil regne som kvalifisert flertall så lenge det likevel er de sjøl som bestemmer.

 

 

 

Forrige artikkel6 prosent av tyskerne støtter sanksjoner mot Russland
Neste artikkelSvensk rapport: – Elbilenes batterier er klimaverstinger
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).