Den norske regjeringen uten moral: Vil feire frigjøringen av Finnmark uten deltagelse fra de som frigjorde landsdelen.

23
Til venstre: Monument Kirkenes over falne sovjetiske soldater i Sør-Varanger. Til høyre: Stockholms-Tidningens omtale av frigjøringa på forsida 17. januar 1945.
Knut Lindtner

Av Knut Lindtner.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen stiller betingelser til Russlands president Vladimir Putin og mener han må gjøre seg fortjent til en Finnmark-invitasjon for å feire frigjøringen av landsdelen neste år. Det er 75-års jubileum for frigjøringen av Finnmark som Den Røde Arme stod for med store tap av menneskeliv.

Uttalelsen føyer seg inn i en stadig mer meningsløs praksis som bare forverrer forholdet mellom våre to land. Uttalelsen er fullstendig uten indre logikk og forteller om en regjering og en minister som er fullstendig og betingelsesløs i hendene på krigskreftene i USA.

Det kan sies mye om den uttalelsen, men den mangler ikke bare logisk stringens, men også moralsk konsistens. Det betyr at den overser historiske realiteter, og forteller i praksis om en minister som enten er historieløs eller som bevisst fordreier historien. På toppen av det hele er han fra Finnmark og skulle være godt kjent med krigen og det som forgikk i Finnmark.

Noen historiske realiteter:

 • Det var Den Røde Arme som frigjorde Finnmark (med store tap av menneskeliv) – ikke norske styrker.
 • De nordmenn som støttet opp under den frigjøringen var Finnmarkpartisanene – en gruppe mennesker som ofret liv og helse for Norges frigjøring – mens «Gutta på skauen», oppskrytt og passive, høstet æren i ettertid.
 • Partisanene ble forfulgt og mistenkeliggjort etter krigen på grunn av sitt samarbeid med frigjøreren av Finnmark, Sovjetunionen. Selv om de alt for seint har fått en muntlig oppreisning er de ikke hedret for sin innsats for Norges frigjøring – de var ikke en del av Norges militære styrker.
 • Etter frigjøringen av Finnmark trakk de russiske styrkene seg betingelsesløst tilbake.

Regjeringen stiller altså politiske krav til representantene for de som i praksis frigjorde denne delen av Norge for at de skal kunne feire frigjøringen sammen med oss, altså oss som de frigjorde. Dette er et lavmål av moralsk og politisk praksis.

Men det føyer seg inn i en stadig mer aggressiv og fiendtlig holdning overfor Russland. USA kan være tjent med det, men ikke Norge. Vi er tjent med lavspenning i nord – ikke stadig flere USA-tropper og USA-baser på norsk jord.

For min egen del bekrefter dette bare det jeg opplever som en stadig med tydelig realitet. Regjeringen har ingen selvstendig forsvars- og utenrikspolitikk, men fungerer som et norsk ekko-kammer til signalene som kommer fra Washington.

Vi har tydeligvis også nå en regjering uten moralsk og politisk ryggrad. I større eller mindre grad støttes denne politikken av praktisk talt alle de andre politiske partiene på Stortinget – kanskje med unntak av Rødt.

En kan få frysninger på ryggen av mindre.

 

 

Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for nemesis nemesis says:

  Litt av et budskap vi sender til Russland!!? Kanskje finnmarkingen Bakke Jensen er redd for at Putin ville betakke seg for å delta, og dermed komme han i forkjøpet med disse signalene. Dette er nok et resultat av den amerikanske dypstatens tentakler som fortsatt sitter med den reelle makten i den vestlige verden, til tross for Trumps iherdige forsøk på amputering av disse.

 2. Bakke-Jensen gjør nok bare det han tror er PC. Hva Russland mener er langt utenfor hans valg-krets.

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Det er trist at vi har ei historielaus regjering. Servile ukloke forsvarsministrar er vi vane med. Han trossar finnmarkingane si vilje til fredeleg samkvem med russerane.

  Han burde heller invitere nokre hundre russiske soldatar i nokre veker, og innlosjere dei i dei amerikaniserte militærbrakkene. Dei russiske unggutane ville bli svært glade, og so kunne dei reist rundt og sett på landsdelen der bestefedrene gav livet sitt for Norge.

  Russland er ein venn. Våre uvennlege haldningar og handlingar har dessverre av og til hausta litt det same. Russiske soldatar og norske krigssiglarar vann andre verdenskrig.

  Og var ikkje vår vikingkonge Olav Trygvason russer sidan han vaks opp i Gardarike og kom til Norge fyrst i slutten av tenåra?

 4. Avatar for aford aford says:

  Skammelig, uhørt, trist, uforskammet, frekt, uoppdragent, meningsløst, uhøflig, respektløst, uvirkelig, historieløst, sårende, provoserende, usympatisk, negativt, uvennlig, utakknemlig, ynkelig, flaut, smålig, ukorrekt, nedlatende, arrogant, uintelligent, stygt, pinlig, sjokkerende, barnslig, umodent, feigt, jævlig, umoralsk, prinsippløst, ryggradsløst, absurd, ufattelig, symptomatisk, kvalmende, overmodig, bråkjekt, patetisk, hybrissprengt, avskylig, kaldt, hjerteløst, integritetsløst, opportunistisk, vemmelig og vondt.

  Omforladelse, Russland. Vi rødmer og vil bare finne et lite hull i bakken å forsvinne ned i.

  Dere vet jo fra før at vi er under okkupasjon nå igjen, og vi kan bare håpe og be om at dere derfor tror oss på vårt ord om at dette ikke kommer fra noen som med noen som helst troverdighet kan kalles våre representanter. Vår egen alvorlige karakterbrist, som har latt ting flyte så fullstendig ut at dette kunne skje, har vi imidlertid dessverre ingen bortforklaring på.

  At dere skulle finne det bryet verdt å komme over og kaste faenskapet ut for oss nok en gang med et sånt utgangspunkt og bare for å være greie, er selvfølgelig mer enn vi fortjener og bør ha særlig håp om, såpass skjønner selv vi. Men skulle dere føle at dere har tilstrekkelig egeninteresse av noe i den retning, så vær endelig ikke beskjedne – bare kjør på, føl dere som hjemme.

  I kølsvarte, så innihelvetes jævlig flaut dette her er. Jeg kjenner det prikker varmt i kinnene når jeg tenker på det. For en SKAM.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  ‘Men det føyer seg inn i en stadig mer aggressiv og fiendtlig holdning overfor Russland.’

  Sant og det må jo vare hinsides idiotisk…

 6. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Hva infantilitet og mangel på folkeskikk angår er dette fullt på høyde med at russerne ble nektet å heve sitt flyvrak i Varangerfjorden for å begrave mannskapet i russisk jord.

 7. Avatar for SHO SHO says:

  Man kan lure på hvordan norske myndigheter skal klare å holde en fornuftig takketale ved feiringen av frigjøringen av Finnmark. For å si det mildt så har alle de allierte fra WW2 svin på skogen ved å ha gjort overgrep i ulike sammenheng. Finnmark var den delen av Norge som ble hardest rammet under WW2, og hvis man tar disse lidelser på alvor er man nødt til å takke frigjørerne på en verdig måte.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

13 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

23 KOMMENTARER

 1. Det er trist at Elverum fullmakten ikke ble forfattet før april 1940. For Hadde den dette blitt og forevist Hitler og Stalin i 1939, da ville aldri krigen aldri blitt iverksatt for de ledde seg i hjel og avgått med døden isteden. Angrepet på Polen hadde da ikke blitt iverksatt» for dette ble Tyskland krigserklært, men ikke Stalin som var sammen med han om dette. I tillegg angrep Stalin både Finland og Baltikum uten å bli krigserklært. Når røken var lagt seg, etter hele krigen fikk Stalin ikke bare Polen, men hele Øst-Europa. Om ikke dyktige jøder hadde oppfunnet (atombomben) slik at komplette krematorier kunne bli avsendt uten tog og skinnegang men bli avsendt fra luften via svære fly, da ville vi snakket russisk i Europa i dag. Elverum fullmakten er faktisk den eneste fullmakt som bekrefter som «typisk norsk». Er man et kongedømme demokrati og folkestyre, da kan man bare » ta staten medtatt gullet» og deretter reise fra hele folket/demokratiet? Jeg har lest noen bøker, men dette er helt enestående for Norge. Helt Fantastisk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.