Russland kvitter seg med halvparten av sine dollarobligasjoner

4
Bilde: Shutterstock.

Regjeringa i Russland solgte i april 2018 nesten halvparten av sine amerikanske statsobligasjoner. Dette skriver Bloomberg. Det har ført til at den totale beholdninga på russisk hånd falt fra 96 milliarder dollar i april til 47,4 milliarder dollar i mai. I februar og mars solgte Russland også dollarobligasjoner for til sammen 10,9 milliarder dollar. I 2010 hadde Russland amerikanske statsobligasjoner for 176 milliarder dollar.

Markant fall i den russiske beholdninga av dollarobligasjoner og en rask økning i gullreservene. Kilde: Den Danske Bank.

På den andre sida bygger Russland opp gullreservene sine. Sentralbanken i Moskva disponerer nå rundt 62 millioner unser (31,1 gram) gull til en markedsverdi av omtrent 80 milliarder dollar. Sjefen for den russiske sentralbanken, Elwira Niabullina, sier at gullkjøpene bidrar til å spre reservene.

Dette er dårlige nyheter for Washington. Den utenlandske etterspørselen etter statsobligasjoner er viktig for å kunne fortsette med nye låneopptak for å finansiere det rekordstore budsjettunderskuddet. Nå er ikke de russiske beholdningene særlig store målt mot det totale markedet for dollarobligasjoner, som er på 14.900 milliader dollar. Et mye større spørsmål er om Kina ønsker å gå den samme veien, for Kina eier 1.180 milliarder av USAs gjeld til utlandet.

Fra russisk side er hensikten åpenbart å redusere sin avhengighet av dollar. Da han tiltrådte sin fjerde periode som president sa Vladimir Putin at målet er å frigjøre seg fra dollar for å oppnå økonomisk uavhengighet. For Russland handler det ikke først og fremst om å ramme USA, men å sikre seg sjøl mot økonomisk krigføring.

Russiske foretak betaler allerede om lag 15 prosent av sin import fra Kina i renminbi, mens 9 prosent av Kinas import fra Russland betales i rubel. Den nye valutabørsen i Shanghai tillater russiske bedrifter å handle gull og råolje i renminbi.

 

Les også:

Kina og Russland vil gå utenom dollar ved hjelp av gull

Petroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?

Valutakrigen fortsetter: Russland går over til rubel i alle sine havner

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Dollaren har betalt bla USAs militære overtak så… Hel… rart at handel og bruk av dolllarsystemet fortgår enn idag utenfor vesten.

 2. Ikke rart, for olja betales fortsatt i dollar. Det sørger Saudi-Arabia og Norge for, siden de er avhengige av at dollarens hegemoni (bundet seg til masta).
  Helt siden “finans-krisen” har både russerene og kineserne bytta dollar mot mer håndgripelige verdier som gull og ikke minst vennskap. Personlig er jeg spent på hvordan dette vil virke i USA. Når Trump i full offentlighet ber Salman holde olje-prisen nede, er vel det nærmest en sensasjon. Jeg kan ikke for det- jeg synes dette er gøy.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg ser at visse kommentatorer sier at det russiske nedsalget ble gjort som en (asymetrisk) motreaksjon på visse sanksjoner som USA har iverksatt mot Russland.

  Når land slutter å låne penger til USA så reduserer det samtidig USAs evne til å lånefinanisere sitt handelsundeskudd (USA lever i dag over evne, landet forbruker mer enn hva landet produserer). Trump har som mål at USA skal få en mer balansert handel med omverdenen. Et tiltak er at andre land kan slutte å låne penger til USA, da må USA redusere sin import, hvilket er et skritt nærmere handelsbalanse. (Som man sier: man skal være forsiktig med hva man ønsker seg, ønsket kan nemlig gå i oppfyllelse, men da alltså på en helt annen måte enn hva man tror).

  Men selvfølgelig, USA kan la seddelpressa gå og trykke dollars som kan finanisere både det ene og det andre, bla import. Hvis EU, Storbritannia og Japan samtidig også trykker opp penger i sin valuta, så vil USA kunne slippe unna at dollars mister for mye av sin verdi. Man kan si at det hele er en slags form for falskmynteri, men det bidrar tross alt til å opprettholde etterspørsel i verden.

  Det ser ut som verdenshandelen fremdeles i veldig stor grad betales i dollar. Sist jeg sjekket foregikk omtrent 85% av verdenshandelen i dollars. Og det er visstnok langt frem før dette tall blir under 50% selv med introduksjon av petro-yuan (det er mulig at yuan bare har potensiale til å dekke inntil 1/3 av verdenshandelen på kort og mellomlang sikt).

 4. Avatar for ABC ABC says:

  85% av verdenshandelen i dollars er over om litt og det må vare mindre idag. Vi går mot en monetær konkurranse der det mest rettferdige system vinner. Putin begynte den prosessen. Bonusen blir en ødeleggelse av USAs militære overtak. Det hele er god underholdning men det kommer å bli hinsides stygge konsekvenser også i Norge den dag vi ikke kan øke pengemengden mer. Galskap galskap * galskap

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere