Russland kvitter seg med halvparten av sine dollarobligasjoner

0
Bilde: Shutterstock.

Regjeringa i Russland solgte i april 2018 nesten halvparten av sine amerikanske statsobligasjoner. Dette skriver Bloomberg. Det har ført til at den totale beholdninga på russisk hånd falt fra 96 milliarder dollar i april til 47,4 milliarder dollar i mai. I februar og mars solgte Russland også dollarobligasjoner for til sammen 10,9 milliarder dollar. I 2010 hadde Russland amerikanske statsobligasjoner for 176 milliarder dollar.

Markant fall i den russiske beholdninga av dollarobligasjoner og en rask økning i gullreservene. Kilde: Den Danske Bank.

På den andre sida bygger Russland opp gullreservene sine. Sentralbanken i Moskva disponerer nå rundt 62 millioner unser (31,1 gram) gull til en markedsverdi av omtrent 80 milliarder dollar. Sjefen for den russiske sentralbanken, Elwira Niabullina, sier at gullkjøpene bidrar til å spre reservene.

Dette er dårlige nyheter for Washington. Den utenlandske etterspørselen etter statsobligasjoner er viktig for å kunne fortsette med nye låneopptak for å finansiere det rekordstore budsjettunderskuddet. Nå er ikke de russiske beholdningene særlig store målt mot det totale markedet for dollarobligasjoner, som er på 14.900 milliader dollar. Et mye større spørsmål er om Kina ønsker å gå den samme veien, for Kina eier 1.180 milliarder av USAs gjeld til utlandet.

Fra russisk side er hensikten åpenbart å redusere sin avhengighet av dollar. Da han tiltrådte sin fjerde periode som president sa Vladimir Putin at målet er å frigjøre seg fra dollar for å oppnå økonomisk uavhengighet. For Russland handler det ikke først og fremst om å ramme USA, men å sikre seg sjøl mot økonomisk krigføring.

Russiske foretak betaler allerede om lag 15 prosent av sin import fra Kina i renminbi, mens 9 prosent av Kinas import fra Russland betales i rubel. Den nye valutabørsen i Shanghai tillater russiske bedrifter å handle gull og råolje i renminbi.

 

Les også:

Kina og Russland vil gå utenom dollar ved hjelp av gull

Petroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?

Valutakrigen fortsetter: Russland går over til rubel i alle sine havner

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.