Valutakrigen fortsetter: Russland går over til rubel i alle sine havner

0

Den russiske presidenten Vladimir Putin har gitt ordre om at fra 2018 skal alle russiske havner gå over til å bruke rubel som hovedvaluta. Til nå har mange tjenester i russiske havner, til og med fra statlige institusjoner, vært betjent i dollar.

De store transportselskapene har ikke vært begeistret over tanken på å forlate dollar, fordi de har foretrukket å ha noen av sine inntekter i den internasjonale reservevalutaen. Men fra 2018 blir det rubelen som gjelder i alle havner og alle tjenester. Dette vil styrke rubelen fordi alle transportører, også utenlandske selskaper, vil bli nødt til å kjøpe rubler for å utføre sine handelstransaksjoner i Russland.

Dette er et nytt skritt i det Kina kaller «av-dollarisering» av verdensøkonomien. Allerede i 2014 kunngjorde Kina og Russland at de ville forlate dollaren og gå over til å bruke rubel og yuan oljehandelen seg i mellom. Vladimir Putin kalte det «å forlate dollarens diktatur».

Som tidligere meldt har Kina opprettet en såkalt clearing bank i Moskva for å lette samhandelen i yuan og rubel, for på den måten i enda større grad å frikople de to landene fra dollar. Denne banken vil også bli et finansielt senter for handelen i hele den eurasiske unionen. Den russiske sentralbanken åpnet sitt første utenlandskontor 14. Mars 2017,  i Beijing, naturligvis. Dette var enda et skritt i retning av en kinesisk-russisk allianse for å forbigå dollaren i internasjonal handel. Vi ser konturene av en ny gullstandard med yuan som den sentrale valutaen og rubel som en del av kurven.

Ifølge South China Morning Post var banketableringa et skritt for så styrke de økonomiske båndene mellom de to landa etter at Vesten innførte sanksjoner mot Russland.

Kina og Russland har de seinere årene kjøpt opp store mengder gull på verdensmarkedet, samtidig som Kina er nummer èn og Russland nummer tre som gullprodusenter. Russlands vedtak om å forlate dollaren i alle sine havner er kanskje et lite skritt, men det går i samme retning som den store styrkeprøven som bygger seg opp mot hele det intrenasjonale dollarimperiet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEn lammende utenrikspolitisk taushet
Neste artikkelUSAs trusler avslører en grunnleggende svakhet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).