Dagsnytt 18 om strømpriser – et skybrudd av forvrengninger

0
Adm.dir. Svein Taksdal fra NVE

Av Odd Handegård.

Dagsnytt 18 25. juli 2018 overgikk det meste av det media har prestert av tåketale om norsk energipolitikk og strømpriser de siste årene – en våken programleder klarte bare delvis å komme til orde mellom alle innleggene fra lystløgnerne i kraftbransjen, men han klarte i alle fall i noen grad å stoppe noen av de villeste påstandene.

Det hele startet med en ansatt i NVE (dir. Svein Taksdal) som prøvde å berolige med å si at det nå er 60 % vann i norske kraftmagasin, og at dette i grunnen er nokså «normalt». Og skulle så galt skje at det kommer lite regn utover sommeren og høsten, så kan vi naturligvis importere litt fossilt basert elektrisitet fra EU – der har man mer enn nok kull på lager. Og Stortinget har jo vedtatt at omsetningen av norsk vannkraft skal markedsstyres, så der er jo alle enige. https://tv.nrk.no/direkte/nrk2# (første innslag). Det var derfor litt merkelig å høre jubelen fra MDG (i en annen sending) over at norske husholdningers strømbruk utover høsten og vinteren skal legges om fra vannkraft til fossil energi.

Nr. 2 fra fagbevegelsen (Barbro Auestad) begynte et fornuftig resonnement om at hovedårsaken til de høye strømprisene var en altfor høy krafteksport, men hun ble dessverre avbrutt av ei telefonlinje som slo seg vrang.

Nr. 3 var adm.dir. i kraftbransjens hovedorganisasjon (Energi Norge: Oluf Ulseth). Det er ikke alltid like lett å få fatt i hva han snakker om, men programlederen klarte til slutt å få dradd ut av ham at han syntes dagens høye strømpris var alle tiders – det var elavgiften til staten som var for høy. Lav strømpris i mange år har gjort det mulig for staten å øke elavgiften! Ellers hadde han de vanlige bemerkningene om at alt det gale i norsk energipolitikk, tar sikte på å forbedre det globale klimaet. Og han var ikke snauere enn at han med styrke hevdet at eksporten og prisstigningen var til fordel for norske forbrukere.

Nr. 4 var en stortingsrepresentant fra Frp (Sivert Bjørnestad) som også hevdet at strømprisen i Norge har vært meget lav de siste årene (bare noen hundre prosent profitt i bransjen), og at en nesten fordobling bare er en slags normalisering. Det er kraftbransjen som har lidd av at profitten først nå har passert 1.000 %, men det er jo slik et marked fungerer. Noen vinner og noen taper, og det er jo Stortinget (med Sp i spissen) som i sin tid slapp markedskreftene løs. Han tabbet seg forøvrig kraftig ut da han hevdet at det ikke var Regjeringen og Frps finansminister som hadde økt elavgiften til 14.5 milliarder pr. år, men denne bløffen ble stanset av programleder.

Og som nr. 5 kom Forbrukerrådet (Randi Flesland) med sine komplett bakstreverske forslag: Man burde sjekke Forbrukerrådets nettsider for å finne den billigste traderen, man burde slå av varmekabler om sommeren, henge ut klesvasken når været tilsier det, og ellers benytte all den lure smartteknologien som nå kommer.

Programmet sett under ett var strålende eksempel på hvordan politiske aktører prøver å vri seg unna ansvaret for egen politikk dels ved å servere «opplysninger» som er nummeret før blanke løgner, og som ellers serverer mest halvsannheter og utenomsnakk.

Det er klart at dette programmet burde få en oppfølgning der man drøfter og vedtar tiltak som lager restriksjoner på kraftbransjens ville hurrafester. – Men hvor var opposisjonen? Var den ikke invitert eller turde den ikke å stille opp?

Forrige artikkelVåpenhvile i handelskrigen mellom EU og USA
Neste artikkelBRICS 2018 – et viktig møte du ikke hører om