Våpenhvile i handelskrigen mellom EU og USA

0
Jean-Claude Juncker og Donald Trump i Det hvite hus. Skjermdump ntv.

EUs president Jean-Claude Juncker og USAs president Donald Trump møttes i Det hvite hus 25. juli 2018 og erklærte at de ønsker å unngå handelskrigen. Foreløpig er det ikke mer enn en våpenhvile, og oppfølginga vil avgjøre hvor reelt dette er.

USA sier at de vurderer å la være å legge toll på importerte biler og at de vil tenke på nytt om avgiftene på importert aluminium og stål. Til gjengjeld vil EU kjøpe en uspesifisert mengde soyabønner og flytende naturgass fra USA.

Donald Trumps metode med «uregelmessig forsterkning» slår til igjen – først full rulle på det negative og så et kompromiss som er bedre for USA enn det de hadde før krisa. Det vakte stor oppsikt da Trump uttalte at EU for USA er en «foe», som da umiddelbart ble oversatt med fiende. En «motstander» hadde kanskje vært en bedre oversettelse.

Næringslivet på begge sider av Atlanteren tør ikke håpe noe ennå, for de vet at djevelen ligger i detaljene. Blant annet er det jo svært usikkert hva det vil bety at EU skal kjøpe flytende naturgass (LNG). Betyr det at de skal kjøpe LNG i stedet for russisk gass, eller betyr det at de også skal kjøpe LNG fra USA i tillegg til gass fra Russland? Trump var veldig arg mot Angela Merkel i Brussel da han fordømte henne for å kjøpe russisk LNG. Han sa at han ikke fikk det til å rime med at Russland samtidig er en fiende som Tyskland må unngå å kjøpe gass fra. LNG fra USA er mye dyrere for konsument i Europa enn russisk gass, dette sier til og med amerikanske kilder, slik som Ariel Cohen i Atlantic Council. Finanssjef i energikonsernet EnBW, Thomas Kusterer, sier til ntv at «LNG fra USA simpelthen ikke er konkurransedyktig».

Betyr avtalen mellom ustøe Juncker og tvitrende Trump at EU forplikter seg til å kjøpe framtidig energi til priser som ikke er konkurransedyktige, bare fordi Trump krever det?

Handelsvolumet til EU og USA er på over 1000 milliarder dollar i året, det største i verden, så det er ikke småsaker vi snakker om. De økningene av tollsatser som Trump har varslet vil ramme deler av denne handelen hardt. For eksempel vil den gjøre salg av europeiske biler i USA helt ulønnsomt.

Det er slett ikke sikkert at denne våpenhvile er noe mer enn en midlertidig våpenstillstand. Kommentatorer reiser spørsmål ved om Juncker fikk med seg noen virkelig avtale fra Washington, eller om det bare ble med prat.

 

Forrige artikkelDemokratisk EUtanasi
Neste artikkelDagsnytt 18 om strømpriser – et skybrudd av forvrengninger
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).