BRICS 2018 – et viktig møte du ikke hører om

0
Vil BRICS-samarbeidet fortsette etter at Jair Bolsonaro har overtatt makta i Brasil?

Det tiende årlige toppmøtet for BRICS-landene går av stabelen i slutten av juli 2018. Møtet finner det i Sør-Afrika og omfatter foruten Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika også observatørene Tyrkia, Egypt, Argentina og Indonesia.

Målt i kjøpekraftsvektet BNP omfatter møtet land som til sammen har 124% av den økonomiske vekten som G7 har. Men mediaoppmerksomheten i Vesten er minst omvendt proporsjonal.

Nå har riktignok BRICS mistet noe av farten de siste tre årene fordi både Brasil og Sør-Afrika er i økonomisk og politisk krise og har ikke like mye å bidra med. Russland har derimot kommet ut av krisa landet var inne i 2014-16, og veksten i India og Kina fortsetter.

Men landene fortsetter ufortrødent videre og bygger institusjoner og politiske forbindelser, og det helt utenom de systemene som er kontrollert av Vesten og USA. I 2018 er det følgende temaer som peker seg ut:

  1. En ny valutamekanisme for bilateral handel. På fjorårets møte i Xiamen i Kina diskuterte BRICS-medlemmene uavhengighet av dollaren. I år er det et enda viktigere tema. Blant de løsningene som drøftes er å bruke nasjonale valutaer i stedet for dollar eller å lage en kurv av valutaer som det kan handles i.
  2. BRICS+ fortsetter. India har hatt en del skepsis til å utvide BRIS, siden det på et eller annet tidspunkt også vil komme til å omfatte Pakistan. Men de to landene sitter allerede ved samme bord i Shanghai Cooperation Organisation (SCO), så det vil antakelig la seg løse. Det at møtet i år utvides med fire viktige observatører peker også i retning av BRICS+.
  3. Pan-afrikansk. Gjennom SCO har Kina og Russland utviklet det eurasiske perspektivet på BRICS. Nå kommer også det panafrikanske perspektivet. Møtet ble holdt i samband med 100-årsdagen for Nelson Mandelas fødsel, og Sør-Afrika har visst å bruke det for å styrke sin rolle på kontinentet. Kina har allerede en del megaprosjekter i Afrika, og flere vil det bli. Med Egypt inne i BRICS+ er det også duket for at også Nigeria kan bli med, og da vil de tre største økonomiene i Afrika være med.

Medlemslandene var representert med sine presidenter og Vladimir Putin pekte på betydninga av Den eurasiske økonomiske unionen, som Russland har tatt initiativ til. Og igjen vil Kinas Xi Jinping få muligheten til å framstå som frihandelens fremste forsvarer nå som USA fører handelskrig og innfører aggressive tollsatser. Møtet gir også Indias Narendra Modi, Sør-Afrikas Cyril Ramaphosa og Brasils kuppmaker Michel Temer til å ta sin del av rampelyset. Brasil forbereder seg på å være president og vertskap i 2019.

Det er ikke grunn til å vente de dramatiske erklæringene eller de spektakulære nyvinningene fra møtet, men det enda en plattform for at verden utenfor Europa og USA mer og mer tar kontrollen over sin egen økonomi og setter sin egen dagsorden. Og det er nettopp det som gjør det viktig.

 

PS

Full text of BRICS Summit Johannesburg Declaration

 

Forrige artikkelDagsnytt 18 om strømpriser – et skybrudd av forvrengninger
Neste artikkelFins «det reine opprøret» – en irsk og en kurdisk historie
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).