BRICS 2018 – et viktig møte du ikke hører om

5
Vil BRICS-samarbeidet fortsette etter at Jair Bolsonaro har overtatt makta i Brasil?

Det tiende årlige toppmøtet for BRICS-landene går av stabelen i slutten av juli 2018. Møtet finner det i Sør-Afrika og omfatter foruten Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika også observatørene Tyrkia, Egypt, Argentina og Indonesia.

Målt i kjøpekraftsvektet BNP omfatter møtet land som til sammen har 124% av den økonomiske vekten som G7 har. Men mediaoppmerksomheten i Vesten er minst omvendt proporsjonal.

Nå har riktignok BRICS mistet noe av farten de siste tre årene fordi både Brasil og Sør-Afrika er i økonomisk og politisk krise og har ikke like mye å bidra med. Russland har derimot kommet ut av krisa landet var inne i 2014-16, og veksten i India og Kina fortsetter.

Men landene fortsetter ufortrødent videre og bygger institusjoner og politiske forbindelser, og det helt utenom de systemene som er kontrollert av Vesten og USA. I 2018 er det følgende temaer som peker seg ut:

 1. En ny valutamekanisme for bilateral handel. På fjorårets møte i Xiamen i Kina diskuterte BRICS-medlemmene uavhengighet av dollaren. I år er det et enda viktigere tema. Blant de løsningene som drøftes er å bruke nasjonale valutaer i stedet for dollar eller å lage en kurv av valutaer som det kan handles i.
 2. BRICS+ fortsetter. India har hatt en del skepsis til å utvide BRIS, siden det på et eller annet tidspunkt også vil komme til å omfatte Pakistan. Men de to landene sitter allerede ved samme bord i Shanghai Cooperation Organisation (SCO), så det vil antakelig la seg løse. Det at møtet i år utvides med fire viktige observatører peker også i retning av BRICS+.
 3. Pan-afrikansk. Gjennom SCO har Kina og Russland utviklet det eurasiske perspektivet på BRICS. Nå kommer også det panafrikanske perspektivet. Møtet ble holdt i samband med 100-årsdagen for Nelson Mandelas fødsel, og Sør-Afrika har visst å bruke det for å styrke sin rolle på kontinentet. Kina har allerede en del megaprosjekter i Afrika, og flere vil det bli. Med Egypt inne i BRICS+ er det også duket for at også Nigeria kan bli med, og da vil de tre største økonomiene i Afrika være med.

Medlemslandene var representert med sine presidenter og Vladimir Putin pekte på betydninga av Den eurasiske økonomiske unionen, som Russland har tatt initiativ til. Og igjen vil Kinas Xi Jinping få muligheten til å framstå som frihandelens fremste forsvarer nå som USA fører handelskrig og innfører aggressive tollsatser. Møtet gir også Indias Narendra Modi, Sør-Afrikas Cyril Ramaphosa og Brasils kuppmaker Michel Temer til å ta sin del av rampelyset. Brasil forbereder seg på å være president og vertskap i 2019.

Det er ikke grunn til å vente de dramatiske erklæringene eller de spektakulære nyvinningene fra møtet, men det enda en plattform for at verden utenfor Europa og USA mer og mer tar kontrollen over sin egen økonomi og setter sin egen dagsorden. Og det er nettopp det som gjør det viktig.

 

PS

Full text of BRICS Summit Johannesburg Declaration

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  ‘Men landene fortsetter ufortrødent videre og bygger institusjoner og politiske forbindelser, og det helt utenom de systemene som er kontrollert av Vesten og USA.’

  Vi for håpe at Siv og Erna og de andre høvdingene har en god plan før å handtere det som komme skal…

  En ny valutamekanisme…

  Vesten har hatt institusjonelle gigant fordeler i og med at Vesten var de som bygde mange av dagens globale institusjoner og spesielt valuta verktøy som SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) og der man har hatt monopol i en situasjon der man også skapte gjeldsbaserte fiat penger. Det er helt over asap og hva gjør vi da… Kunnskapen om pengersystemet er før liten før at msm og de fleste mennesker skal reflektere over den problemstillingen tydeligvis…

  Putin trua med åpen konflikt før ikke alt så lenge siden når Obama skulle ekskludere Russland fra systemet eksempelvis. Og det er ikke en stor sak å forbigå dagens swift system rent teknisk. Teknikk utviklingen har tilrettelagt før det på en ny måte.

 2. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Å styrke handel pga. investeringsbånd mellom BRICS-partnerne er en nøkkelprioritet for Russland sier Putin under åpningen av møtet i Sørafrika. Ved sluttem av 2017 hadde Russlands handel med de andre medlemmene øket med 30% til $102 billioner.

  Samtidig overveier ca 15000 sørafrikanske hvite bønder å søke om politisk asyl i Russland pga. jordbruksreformer og vold i Sørafrika. De første familiene er allerede ankommet Stavropolregionen i Russland hvor de vil bli tildelt dyrkbar jord. Forekommer meg å være en delikat situasjon.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Dette er store nyheter. Gammel media forstår det ikke. Snart vil USA komme i en ny situasjon. De kan ikke tvinge feige vasaller som Norge til å støtte sanksjoner som dreper barn i land som Syria. Erna har blod på hendene og hun vet det nok godt. Vi blir rett og slett utpresset fra gjøkene i Washington og den tiden må snart være forbi. Når det gjelder andre saker og ting vi driver med forøvrig , kan jeg nevne at norske selskaper i mange år har drevet storstillt vannkraftutbygging i utllandet. For den som vil grave litt og har evner til det kan det godt være et norskt damprosjekt som har havarert i Laos. Disse prosjektene tvinger befolkningen på flukt og ødelegger landet fullstendig. Da hører man ingenting om regnskogmilliarder eller avskoging fra hyklerne.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  I dag foregår 80% av verdenshandelen i dollar. Samtidig er 60% av reservene i verden (bankreserver og sentralbankreserver) i dollar. Nesten 100% av verdens oljehandel foregår i dollar. Det er en stor utfordring å skulle klare å bryte dollarens dominerende posisjon. I prinsippet klarer et land å skaffe seg dollar ved å eksportere feks varer til USA som betales i dollar, og deretter kan feks disse dollars brukes til å kjøpe slikt som olje fra oljeproduserende land.

  Det høres ut som BRICS landene må lage sitt eget alternativ til dollar (kanskje basert på SDR - special drawing rights altså valutakurv) og også få med seg Saudia Arabia og Iran på laget for å kunne klare å få til noe slikt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.