BRICS 2018 – et viktig møte du ikke hører om

0
Vil BRICS-samarbeidet fortsette etter at Jair Bolsonaro har overtatt makta i Brasil?

Det tiende årlige toppmøtet for BRICS-landene går av stabelen i slutten av juli 2018. Møtet finner det i Sør-Afrika og omfatter foruten Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika også observatørene Tyrkia, Egypt, Argentina og Indonesia.

Målt i kjøpekraftsvektet BNP omfatter møtet land som til sammen har 124% av den økonomiske vekten som G7 har. Men mediaoppmerksomheten i Vesten er minst omvendt proporsjonal.

Nå har riktignok BRICS mistet noe av farten de siste tre årene fordi både Brasil og Sør-Afrika er i økonomisk og politisk krise og har ikke like mye å bidra med. Russland har derimot kommet ut av krisa landet var inne i 2014-16, og veksten i India og Kina fortsetter.

Men landene fortsetter ufortrødent videre og bygger institusjoner og politiske forbindelser, og det helt utenom de systemene som er kontrollert av Vesten og USA. I 2018 er det følgende temaer som peker seg ut:

  1. En ny valutamekanisme for bilateral handel. På fjorårets møte i Xiamen i Kina diskuterte BRICS-medlemmene uavhengighet av dollaren. I år er det et enda viktigere tema. Blant de løsningene som drøftes er å bruke nasjonale valutaer i stedet for dollar eller å lage en kurv av valutaer som det kan handles i.
  2. BRICS+ fortsetter. India har hatt en del skepsis til å utvide BRIS, siden det på et eller annet tidspunkt også vil komme til å omfatte Pakistan. Men de to landene sitter allerede ved samme bord i Shanghai Cooperation Organisation (SCO), så det vil antakelig la seg løse. Det at møtet i år utvides med fire viktige observatører peker også i retning av BRICS+.
  3. Pan-afrikansk. Gjennom SCO har Kina og Russland utviklet det eurasiske perspektivet på BRICS. Nå kommer også det panafrikanske perspektivet. Møtet ble holdt i samband med 100-årsdagen for Nelson Mandelas fødsel, og Sør-Afrika har visst å bruke det for å styrke sin rolle på kontinentet. Kina har allerede en del megaprosjekter i Afrika, og flere vil det bli. Med Egypt inne i BRICS+ er det også duket for at også Nigeria kan bli med, og da vil de tre største økonomiene i Afrika være med.

Medlemslandene var representert med sine presidenter og Vladimir Putin pekte på betydninga av Den eurasiske økonomiske unionen, som Russland har tatt initiativ til. Og igjen vil Kinas Xi Jinping få muligheten til å framstå som frihandelens fremste forsvarer nå som USA fører handelskrig og innfører aggressive tollsatser. Møtet gir også Indias Narendra Modi, Sør-Afrikas Cyril Ramaphosa og Brasils kuppmaker Michel Temer til å ta sin del av rampelyset. Brasil forbereder seg på å være president og vertskap i 2019.

Det er ikke grunn til å vente de dramatiske erklæringene eller de spektakulære nyvinningene fra møtet, men det enda en plattform for at verden utenfor Europa og USA mer og mer tar kontrollen over sin egen økonomi og setter sin egen dagsorden. Og det er nettopp det som gjør det viktig.

 

PS

Full text of BRICS Summit Johannesburg Declaration

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.