USAs sanksjoner mot Iran setter det internasjonale banksystemet SWIFT i fare

8

USAs brudd med Iran-avtalen kan bety slutten for det internasjonale banksystemet SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Det er Financial Times som melder at SWIFT kan komme til å bli målskive for sanksjoner fra USA fordi systemet også inkluderer banker i Iran. (Artikkelen er bak betalingsmur, men er omtalt herDeutsche Wirtschafts Nacrichten.)

SWIFT skal i prinsippet være politisk nøytralt for å kunne betjene alle land i verden. Men den loven USA har vedtatt er slik at dersom det ikke blir gjort unntak, så vil den ramme SWIFT med stor tyngde. Det kan bli satt i verk sanksjoner mot banken, mot bankens styre og mot de selskapene som disse styremedlemmene jobber i. Dette kan igjen bety at konti og eierskap i USA fryses og at deres muligheter til å gjøre forretninger i USA oppheves.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sier at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Både Russland og Kina har lenge vært klar over faren for at USA kan komme til å blokkere SWIFT og de har derfor bygd opp sine egne alternativer. Det kinesiske systemet CIPS er allerede innarbeidet og er konstruert slik at det samarbeider sømløst med SWIFT, men også slik at det kan fungere like bra uten SWIFT.

Iran vil kunne hekte seg på et av eller begge disse systemene. Det er først og fremst Europa som får store problemer hvis USA kjører løpet ut og lar sanksjonene ramme SWIFT. Igjen ser vi at USAs økonomiske krigføring i særlig grad rammer landets såkalte allierte i Europa. Kjører USA løpet ut, lurer en full nedsmelting av det internasjonale banksystemet rundt neste hjørne.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Savner info om saksgangen i handelssanksjonene. Det ser ut som USA uten dialog kan diktere disse. Hva slags suverenitetsavskrivelser ligger til grunn for dette?

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Kanskje kan CIPS og SWIFT brukes i parallell av alle bankene. Men hva skjer hvis USA krever at alle land og banker må velge mellom enten å bruke CIPS eller SWIFT? Til slutt vil landene kanskje bare bruke SWIFT for de betalinger som skjer til og fra USA og USAs banker? Eller kanskje at USA på sikt bare tar betalt i form av skipslast med gull?

 3. Avatar for FR.ED FR.ED says:

  Det er kanskje en mulighet for at USA vil boikotte banker som tar i bruk CIPS i og med at CIPS er en trussel mot USAs verdensherredømme, og at USA vil presse sine allierte til å gjøre det samme?

  Kan hende at vi da ender opp med en ny verdensinndeling som følger banksystemene SWIFT/CIPS?: Den vestlige NATOs-sfære som er tvunget til å bruke SWIFT og alle andre utenfor NATOs-sfære som bruker CIPS?

  Er det noe finansnæringen er god til, så er det å finne smutthull i regelverk. Så vi skal ikke være så pessimistiske. Det vil uansett eksistere betalingsordninger mellom de ulike betalingssystemene. Man kan jo tenke seg en utvidelse av boikott etter hvert kan komme til å omfatte VISA/Mastercard o.l. som ikke lengre blir akseptert som betalingsmiddel utenfor USA og Europa. Det tror jeg ikke amerikanerne vil risikere.

 4. Jeg håper det går swift å ta livet av det. Det er en av remmene i tvangstrøya vår.

 5. Avatar for baluba baluba says:

  Det vi kaller " det internasjonale samfunnet" er bare 35 prosent av verdens befolkning. Imperiets fall vil, tross krampetrekninger, fortsette.

 6. Avatar for FR.ED FR.ED says:

  Det er en av grunnene til at jeg ikke tror at USA vil gå til boikott av CIPS-systemet. Hvis kan se for seg to ulike verden delt mellom NATOs SWIFT og resten av verdens CIPS, vil en risikere gigantisk kapitalflukt fra SWIFT-landene til CIPS-land fordi den økonomiske veksten er størst i de ikke-vestlige landene.

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Poenget mitt. Jeg har sett en ikke så veldig gammel artikkel hvor USAs delagasjoner hadde med seg en næringslivsrepresentant, mens Kina hadde 98, til møter vedrørende statsoverhoder.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

 1. […] Vi har tidligere pekt på at USAs brudd med Iran-avtalen kan bety slutten for det internasjonale banksystemet SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Det er Financial Times som melder at SWIFT kan komme til å bli målskive for sanksjoner fra USA fordi systemet også inkluderer banker i Iran. (Artikkelen er bak betalingsmur, men er omtalt her på Deutsche Wirtschafts Nacrichten.) […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.