USAs sanksjoner mot Iran setter det internasjonale banksystemet SWIFT i fare

0

USAs brudd med Iran-avtalen kan bety slutten for det internasjonale banksystemet SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Det er Financial Times som melder at SWIFT kan komme til å bli målskive for sanksjoner fra USA fordi systemet også inkluderer banker i Iran. (Artikkelen er bak betalingsmur, men er omtalt herDeutsche Wirtschafts Nacrichten.)

SWIFT skal i prinsippet være politisk nøytralt for å kunne betjene alle land i verden. Men den loven USA har vedtatt er slik at dersom det ikke blir gjort unntak, så vil den ramme SWIFT med stor tyngde. Det kan bli satt i verk sanksjoner mot banken, mot bankens styre og mot de selskapene som disse styremedlemmene jobber i. Dette kan igjen bety at konti og eierskap i USA fryses og at deres muligheter til å gjøre forretninger i USA oppheves.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sier at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Både Russland og Kina har lenge vært klar over faren for at USA kan komme til å blokkere SWIFT og de har derfor bygd opp sine egne alternativer. Det kinesiske systemet CIPS er allerede innarbeidet og er konstruert slik at det samarbeider sømløst med SWIFT, men også slik at det kan fungere like bra uten SWIFT.

Iran vil kunne hekte seg på et av eller begge disse systemene. Det er først og fremst Europa som får store problemer hvis USA kjører løpet ut og lar sanksjonene ramme SWIFT. Igjen ser vi at USAs økonomiske krigføring i særlig grad rammer landets såkalte allierte i Europa. Kjører USA løpet ut, lurer en full nedsmelting av det internasjonale banksystemet rundt neste hjørne.

Forrige artikkelKongressrevisjonen i USA: Stopp bevilgninger til F-35 til feilene er rettet!
Neste artikkelEuroen har blodtappet Italia til fordel for Tyskland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).