Rødt: Sanksjonene mot Syria er uetiske og rammer sivilbefolkninga

0

Som eneste parti på Stortinget tok Rødt til orde for å støtte gjenoppbygging i Syria. De andre partiene, inkludert SP og SV avviser bistand til gjenoppbygging av det krigsherjede Syria så lenge president Assad sitter ved makta. Dette skriver ABC Nyheter.

Nettavisa skriver videre:

Det går fram av innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité foran onsdagens debatt om Syria-spørsmål.

«Sp har heller ingen innvendinger mot at norsk nødhjelp kanaliseres kun til jihadist- og andre opprørskontrollerte områder, og at sanksjoner som rammer befolkningen fortsetter.

SV oppgir at de går inn for nødhjelp til hele Syria.

Hva mener så Rødt, som ikke har noen representant i Utenriks- og forsvarskomiteen, om å sette krav om regimeendring foran nødhjelp og bistand til gjenoppbygging av det krigsherjede landet?

– Rødt støtter de som kjemper for demokrati i Syria, men vi tror nok at demokratiske reformer er mindre sannsynlig midt i et blodig krigsdrama, enn når krigen er over. Førsteprioritet nå må være å få slutt på krigen og de sivile lidelsene, ikke at Vesten skal presse gjennom regimeskifte, sier stortingsrepresentant og partileder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

Han minner også om at FN har sagt at Vestens sanksjoner rammer Syrias lidende sivilbefolkning hardt.

– Vi mener det er uetisk å nekte sivilbefolkninga tilgang til strøm, vann, mat helsehjelp og skoler, selv om vi er imot Assad-styret, sier Moxnes til det.

Men EUs politikk, som det dessverre ser ut til at Sp og SV støtter oppunder, er nettopp det motsatte. Det framstår som viktigere å presse fram et regimeskifte enn å lindre de sivile lidelsene som forsterkes av sanksjoner og bistandsnekt til gjenoppbygging, sier Moxnes.»

Kommentar:

Her fra steigan.no vil vi applaudere holdninga til Rødt og Bjørnar Moxnes i denne saka. Det er ingen tvil om at sanksjonene dreper mennesker hver eneste dag. Det er heller ingen tvil om at den USA-ledete krigen mot Syria har påført landet enorme tap, og at det er et nesten umettelig behov for bistand for å gjenreise landet og gjøre det mulig for millioner av flyktninger å komme hjem igjen. Dette bryr stortingsflertallet seg tydeligvis ikke om.

 

Les:

NRK: Sanksjonene dreper barn i Syria

EU (og Norge) forlenger sanksjonene mot Syria – aktivt forsøk på å hindre gjenoppbygging

Prisen for gjenoppbygging av Syria vil bli astronomisk

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.