Prisen for gjenoppbygging av Syria vil bli astronomisk

6

Den stedfortrederkrigen mot Syria som Vesten og oljediktaturene har ført med Norge på slep har påført landet enorme skader. Mer enn 80% av innbyggerne i Syria lever under fattigdomsgrensa, skriver New York Times. Dette er tall fra en FN-rapport.

I løpet av krigen har arbeidsløsheten vokst fra 15% til 53%. Forventet levealder har falt med 20 år siden krigen startet i 2011. Omtrent halvparten av barna har ikke fått skolegang og risikerer å bli en tapt generasjon. Helsesystemet, som var ganske velfungerende før krigen, er langt på vei ødelagt. Alvorlige sjukdommer som tyfus, tuberkulose, hepatitt A og kolera florerer. Poliomyelitt, som var utryddet i Syria, er kommet tilbake, antakelig med leiesoldater fra Afghanistan og Pakistan.

NYT siterer fra en rapport fra Syrian Center for Policy Research (SCPR) som kan lastes ned her. (pdf) Rapporten sier blant annet at tapet av skolegang representerer et tap i humankapital på 24,5 millioner år eller 16,5 milliarder dollar. Industri, boliger, infrastruktur og landbruk er utsatt for massive skader. En studie fra 2016 konkluderer med at de totale økonomiske tapene for Syria beløper seg til 275 milliarder dollar. På toppen av dette anslår IMF at det trengs mellom 180 og 200 milliarder dollar for å gjenoppbygge infrastrukturen, skriver NYT, altså totalt ca. 470 milliarder dollar. Det er 8,5 ganger Syrias BNP i 2010, går det fram av rapporten.

Den syriske regjeringa ser nå ut til å vinne krigen mot jihadistmilitsene, men de vil fortsette å gjøre skade og krigen er på ingen måte avsluttet, så disse tallene vil stige.

De sanksjonene som også Norge (med støtte fra alle partier på Stortinget) deltar i har påført landet store tap innen helsevesen, industri, handel, finans, transport og infrastruktur går det fram av rapporten fra SCPR.

Over seks millioner mennesker lever som flyktninger i eget land og rundt fire millioner har flyktet til andre land, i hovedsak nabolanda. NYT siterer en FN-rapport som sier at 86% av de syriske flyktningene som kom til Hellas i 2015 hadde høyere utdanning, og de fleste var under 35 år gamle. Hvis dette er sant betyr det at landet mister de menneskene som sårt trengs for å bygge opp landet igjen.

Med seieren over jihadistene i Aleppo begynner folk å vende tilbake til Syria og man har så smått begynt å snakke om gjenoppbygging. Men for å lykkes med dette vil Syria ha et desperat behov for hjelp. Det første må være å oppheve sanksjonene umiddelbart og å gi nødhjelp.

De som burde betale mesteparten av kostnadene for gjenoppbygging er de landa som har ført en folkerettsstridig krig mot et av FNs medlemsland, og blant dem er også Norge. Lite tyder på at jihadistenes sponsorer er særlig interesserte i å betale for de tapene de har påført landet. Det må derfor bli et internasjonalt krav om krigsskadeerstatning og bistand til gjenoppbygging.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Grei og oversiktlig artikkel, vil bare tilføye at når det gjelder betydelige skader på de større byene, så er det bare Aleppo og Homs som ligger delvis i ruiner. Ca 40% av Aleppo og 20% av Homs. Homs sentrum er ødelagt av terrorister som sendte Breivik-lignende bilbomber inn i byens sentrum. For eks. Sweyda som jeg besøkte i april er helt uskadet, et bevis på hvordan folket i Syria støtter landets regjering. Det var aldri noen motstand i Sweyda, derfor er den urørt. Damaskus står også fram uten store synlige skader.

 2. Fødselsraten har sunket betydelig. Det er ikke simsalabim å oppheve sanksjonene. De er så innfløkte at hver delstat i USA må endre egen lovgiving igjen som vil ta mange år gjøre om. Man risikerer som amerikansk businessmann som opprettholder kontakt med tildligere samabeidespartner i Syria opp mot 20 år i fengsel og enorme bøter. Banker det samme. Her et lite utsnitt av amerikanske sanksjoner mot Syria. Det er spindelvev av sanksjoner som har til hensikt å gjøre det umulig å bryte disse uten selv å bli påført sanksjoner. Hundrevis av syriske businessmenn, andre har reiseforbud til tidligere markeder og firmaer etc. Syria kan ikke basere gjenoppbygging av landet med hjelp fra landene som støtter disse sanksjonene. Forøvrig blir sanksjonene automatisk forlenget med flere år. Alle banker i vesten er underlagt amerianske sanksjoner slik at disse kan ikke oppheves med mindre USA gir klarsignal for det. Det er vanskelig å bygge opp et land når bankforbindelser er brutt mellom ALLE banker i vesten og den syriske sentralbanken. Banker i vesten som har opprettholdt bankforbindelser med banker i Syria har fått milliarder i bøter fra USA. Alle transaksjoner går om amerikanske banker og de stopper dem, konfiskerer penger og man blir satt på en svarteliste. Da jeg selv skulle overføre 1000 kroner til en konto i Australia hvor jeg i meldingsfeltet skrev Syria, fikk jeg omgående en hastetelefon fra min bank i NOrge. De opplyste at transaksjonen var blitt stoppet i en amerikansk bank. Jeg måtte i detalj redegjøre for hva disse pengene skulle brukes til- hvis ikke min forklaring var nok til å tilfredstille den amerikanske banken ville pengene bli konfiskert og jeg ville bli satt på en svarteliste. Jeg forsøkt da gjennom PayPal, men opplevde det samme der.
  https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Documents/syria.pdf

 3. Detajert oversikt over amerikanske og EU sanksjoner mot Syria. Disse støtter Norge. Minner om at Norge ikke er medlem av EU, men støtter sanksjonene mot Syria som andre land har vedtatt uten at Norge har hatt inflytelse over disse. Sanksjonene mot Syria er med andre ord ikke vært realitetsbehandlet i Norge. Jeg tør påstå at verken SOlberg-regimet eller noe parti kjenner disse sanksjonene.
  Krigføringen mot Syria via sanksjoner representerer en hel industri.
  http://www.sanctionswiki.org/Syria
  https://europeansanctions.com/category/syria/
  https://europeansanctions.com/eu-sanctions-in-force/syria/

 4. «It is well-known that some mainstream media outlets are biased. Before I arrived to Aleppo I expected to see a totally ruined city and a completely destroyed population. But what does the reality look like? Some 15 percent of the city is destroyed, 20 percent are seriously damaged, but 65 percent are completely unaffected,» Mariani said.

  Read more: https://sputniknews.com/middleeast/201701091049395970-aleppo-french-lawmakers/

  Denna kommentar ovan kommer från den franske konservative parlamentsledamoten Thierry Mariani som med en fransk delegation besökt Aleppo i januari i år. 65 procent av staden lever ett normalt stadsliv. Det första terroristerna gjorde när de etablerade sig i Aleppo var att spränga världskulturarvet Aleppos basarer.

  Vad gäller återuppbyggnaden frågar jag: när har västmakterna betalat för någon återuppbyggnad ? «The destruction was mutual», sade Jimmy Carter när han var president och tillfrågades om Vietnam borde kompenseras. Detta är principen som fortsatt gäller. Återuppbyggnaden i Syrien, när den kommer, kommer att finansieras av Kina, Ryssland, Iran m.fl. Inte ett gram mjöl har kommit fån väst till Aleppo efter befrielsen, och så kommer det att fortsätta. I Irak, liksom i Syrien, har USA bombat infrastruktur i massiv omfattning. Detta är USA:s variant av den kinesiska win-win modellen. Fällda bomber är en jättevinst för vapenindustrin, förstörd infrastruktur, var det planerat, skulle betalas med irakisk olja till amerikansk industri som skulle få monopol på leveranserna.

 5. Hvis en hadde tatt alle utgiftene som brukes til å administrere utviklingen, og etableringen av, en verden uten nasjonalstater, ville ikke bare Syria kunne bygges opp men også stort sett hele verden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.