Ny israelsk lov vil forby all rapportering vedrørende soldatenes operasjoner på Vestbredden.

0

Rapportering av militære aktiviteter vil medføre domfellelse og opptil fem års fengsel.

Israels parlament er ventet å vedta en lov som formelt sett vil forby rapportering fra militære operasjoner på den okkuperte Vestbredden. Dette inkluderer distribusjon av eksisterende rapporter eller fotografier på sosiale medier. Loven krydres med trusler om en straff på opptil fem år.

Advokater argumenterer med at rapporter om deres virksomhet til støtte for okkupasjonen «er til skade for nasjonens sikkerhet» og de også ødelegger «soldatenes moral». Den israelske regjeringen har hatt flere hendelser på sitt bord i de siste årene som har vært direkte pinlige for dem.

Det har dreid seg om tilfeller hvor soldater har drept palestinske sivilister i de okkuperte områdene på Vestbredden. Motstandere sier at denne loven er vagt formulert. Den er en del av en bekymringsfull utvikling hvor den israelske regjeringen prøver å hindre rapporter vedrørende israelske soldaters dårlige oppførsel ved å straffe de som prøver å dokumentere Israels handlinger i de okkuperte områdene.

B’Tselem, en NGO som ofte dokumenterer operasjonene på Vestbredden, utstedte en erklæring som sa at «hvis okkupasjonen gjorde regjeringen flau burde de gå til det skritt å få slutt på den,» og at ingen «idiotisk lov» kunne stoppe dem i å rapportere fra den.

Oversatt av: J Bjoerkmo for Derimot.no fra Antiwar.com

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.