EU (og Norge) forlenger sanksjonene mot Syria – aktivt forsøk på å hindre gjenoppbygging

3
Sanksjonene mot Syria rammer det syriske folket; barn, sjuke og gamle er de mest utsatte – og Norge er aktivt med i den økonomiske krigen mot dem. Foto: FN

Av Pål Steigan.

Den 28. mai 2018 vedtok EU å forlenge sanksjonene mot Syria fram til 1. juni 2019. Denne forlengelsen kommer til tross for innstendige bønner fra det syriske sivilsamfunnet om å oppheve dem. Lederne av de kristne menighetene i Syria har bønnfalt EU om å oppheve sanksjonene fordi de driver mennesker på flukt og fører til dødsfall, sult, epidemier og elendighet. Allerede i 2016 oppfordret de tre kristne patriarkene i Syria Vesten om å oppheve sanksjonene fordi de fører til så store lidelser for det syriske folket. Men ikke en gang det partiet som kaller seg Kristelig Folkeparti har vært villige til å lytte til bønnene fra sine trosfeller. Også Russlands president Vladimir Putin har under sitt møte med Angela Merkel i Sotsji bedt om at sanksjonene må opphøre.

FNs spesialutsending Idriss Jazairy besøkte Syria fra 13. til 17. mai 2018 og han sier i en uttalelse at han er dypt bekymret over sanksjonene fordi det er de sivile som bærer de tyngste byrdene og opplever ”lidelser og ødeleggelser uten sidestykke”.

Jazairy skriver at Syrias BNP har falt med to tredeler, halvparten av Syrias arbeidsføre befolkning er arbeidsløse og matvareprisene har økt åtte ganger siden 2011.

Det EU og Norge driver med er en økonomisk krigføring mot folket i Syria som krever svært mange menneskeliv og som påfører dem ytterligere lidelser og tap ut over den ulovlige militære krigen, som Norge også er en del av.

På hjemmesidene til den norske regjeringa står fortsatt sanksjonene mot Syria som gjeldende forskrift, og hvis man leser disse på Lovdata ser man hvor omfattende Norges økonomiske krig mot Syria er.

Vesten og oljediktaturene taper skritt for skritt den ulovlige intervensjonskrigen de har ført i over sju år mot Syria, som er et av FNs medlemsland. Nå prøver de tydeligvis ved hjelp av økonomiske sanksjoner å gjøre det umulige for Syria å bygge seg opp igjen.

Vi har en oppfordring til Rødt og Bjørnar Moxnes: Ta opp sanksjonene mot Syria i spørretimen i Stortinget. Moxnes har gjort en svært god figur i denne sesjonen, og særlig når det gjelder å konfrontere regjeringa. Rødt har også gjennom sitt seminar om Libya-krigen vist hvilke forbrytelser Norge var med på der. Nå er det tid for å ta opp sanksjonene mot Syria og de alvorlige konsekvensene de har for vanlige mennesker i Syria.

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Nå er det på tide at Norge begynner å hjelpe flyktningene i nærområdene og hjelper til å stabilisere Syria slik at folk i Syria ikke lenger trenger å flykte fra nød og elendighet.

    Når det gjelder flyktninger kan man ikke bare fokusere på det sted hvor flyktningene flykter til, man må også fokusere på det sted flyktningene flykter fra. Krig, sanksjoner og dårlige handelsavtaler skaper elendighet som igjen fører til migrasjon og masseflukt.

  2. baluba says:

    Jeg tror ikke Assad vil ha vestens “hjelp”. Det har vært for mye våpen som har blitt smuglet inn av disse NGOene. De klarer utmerket å stabilisere Syria alene uten oss. Det som må vekk er sanksjonene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.