EU (og Norge) forlenger sanksjonene mot Syria – aktivt forsøk på å hindre gjenoppbygging

0
Sanksjonene mot Syria rammer det syriske folket; barn, sjuke og gamle er de mest utsatte – og Norge er aktivt med i den økonomiske krigen mot dem. Foto: FN

Av Pål Steigan.

Den 28. mai 2018 vedtok EU å forlenge sanksjonene mot Syria fram til 1. juni 2019. Denne forlengelsen kommer til tross for innstendige bønner fra det syriske sivilsamfunnet om å oppheve dem. Lederne av de kristne menighetene i Syria har bønnfalt EU om å oppheve sanksjonene fordi de driver mennesker på flukt og fører til dødsfall, sult, epidemier og elendighet. Allerede i 2016 oppfordret de tre kristne patriarkene i Syria Vesten om å oppheve sanksjonene fordi de fører til så store lidelser for det syriske folket. Men ikke en gang det partiet som kaller seg Kristelig Folkeparti har vært villige til å lytte til bønnene fra sine trosfeller. Også Russlands president Vladimir Putin har under sitt møte med Angela Merkel i Sotsji bedt om at sanksjonene må opphøre.

FNs spesialutsending Idriss Jazairy besøkte Syria fra 13. til 17. mai 2018 og han sier i en uttalelse at han er dypt bekymret over sanksjonene fordi det er de sivile som bærer de tyngste byrdene og opplever ”lidelser og ødeleggelser uten sidestykke”.

Jazairy skriver at Syrias BNP har falt med to tredeler, halvparten av Syrias arbeidsføre befolkning er arbeidsløse og matvareprisene har økt åtte ganger siden 2011.

Det EU og Norge driver med er en økonomisk krigføring mot folket i Syria som krever svært mange menneskeliv og som påfører dem ytterligere lidelser og tap ut over den ulovlige militære krigen, som Norge også er en del av.

På hjemmesidene til den norske regjeringa står fortsatt sanksjonene mot Syria som gjeldende forskrift, og hvis man leser disse på Lovdata ser man hvor omfattende Norges økonomiske krig mot Syria er.

Vesten og oljediktaturene taper skritt for skritt den ulovlige intervensjonskrigen de har ført i over sju år mot Syria, som er et av FNs medlemsland. Nå prøver de tydeligvis ved hjelp av økonomiske sanksjoner å gjøre det umulige for Syria å bygge seg opp igjen.

Vi har en oppfordring til Rødt og Bjørnar Moxnes: Ta opp sanksjonene mot Syria i spørretimen i Stortinget. Moxnes har gjort en svært god figur i denne sesjonen, og særlig når det gjelder å konfrontere regjeringa. Rødt har også gjennom sitt seminar om Libya-krigen vist hvilke forbrytelser Norge var med på der. Nå er det tid for å ta opp sanksjonene mot Syria og de alvorlige konsekvensene de har for vanlige mennesker i Syria.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSjokkerende medieløgner i opptakten til Libya-krigen
Neste artikkelRapport: Oljefondet investerer i banker som støtter krigsforbrytelser
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).