Forbindelser mellom nazipartiet og politiet avslørt i Hellas

0
Nazipartiet Gyllent daggry under en av sine demonstrasjoner

En rettssak mot 69 medlemmer av det greske nazipartiet Gyllent daggry for mistanke om delaktighet i mord og voldelige angrep på venstreaktivister har avslørt forbindelser mellom nazipartiet og det greske politiet, skriver den svenske avisa Proletären.

Rättegången mot 69 grekiska nazister, medlemmar i Gyllene Gryning, har avslöjat att nazistpartiet har goda förbindelser med polisen. Poliser har vid flera tillfällen deltagit vid attacker mot vänsteraktivister och invandrare, och även försett nazister med information, rapporterar Al Jazeera.

De 69 nazisterna är anklagade för att driva en kriminell organisation och bland bevisen finns avlyssning av nazisters telefoner och sms-konversationer. Flera av de avlyssnade talar öppet om sin delaktighet i mordet på rapparen och vänsteraktivisten Pavlos Fyssas 2013, och andra har i telefonsamtal skrutit om våldsamma attacker mot PAME-aktivister, en fackföreningsfront som står nära kommunistpartiet KKE.

Gyllene Gryning fick 7 procent av rösterna i valet 2015. Kopplingar mellan polisen och nazistpartiet har varit kända länge och tidigare har även kopplingar mellan arbetsgivarorganisationer och nazisterna, där nazister anlitats för att attackera fackligt aktiva, avslöjats.


En analyse av valgresultatene i 2014 viser at over 50% av den greske politistyrken stemte Gyllent daggry, skrev ANSAmed.

Financial Times skrev i 2013 om hvordan Gyllent daggry allerede da hadde infiltrert det greske politikorpset.

Derfor burde ikke komme som noen direkte overraskelse at samarbeidet mellom gresk politi og nazipartiet Gyllent daggry er så tett.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.