Odessamassakren 2. mai 2014 fortsatt et åpent sår

6
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

2. mai 2014 satte nazistiske pøbler fyr på Fagforeningenes hus i Odessa. Inne i bygningen var kanskje et par hundre anti-Maidan-aktivister. Nazistene ville brenne dem levende og sang hånlig om å «grille coloradobiller» (nedsettende navn på russisktalende). Mange av dem som prøvde å komme seg unna flammene ble skutt eller slått i hjel. I alt ble nesten femti mennesker drept av nazipøblene den dagen. Det var den verste nazimassakren etter annen verdenskrig. Men hva sa mediene – og hvor var venstresida?

Les om massakren her: Hvor var du under nazi-massakren i Odessa?

Er det mulig for nazistisk pøbel å myrde mer enn 50 mennesker i en europeisk storby og slippe unna med det? Ett år etter massakren i Odessa er det klart at svaret er JA!

Både EU-kommisjonen og USA «forlangte granskning» av massakren, men noen slik granskning har ikke skjedd. EUs daværende utenrikssjef Catherine Ashton sa:

– Det som faktisk ledet til dette tragiske tapet av så mange menneskeliv, må bli klarlagt i en uavhengig etterforskning. De som er ansvarlig for disse forbrytelsene, må stilles for retten.

Noe har likevel skjedd:

Europarådet har hatt en undersøkelseskomité for å granske massakren i Odessa 2. mai 2014. Komiteen har vært ledet av presidenten i Den europeiske menneskerettsdomstolen, Nicolas Bratza.

Under massakren ble 48 mennesker drept og flere hundre såret. Komiteens rapport er knusende. Den finner «klare bevis» for at politiet i Odessa var «medskyldige i de tragiske begivenhetene».

Hele rapporten finnes her (pdf).

Men de store mediene gjør hva de kan for å glemme massakren. I det lange løp vil dette ikke lykkes. Denne forbrytelsen vil ikke bli glemt. Så lenge det ikke er tatt noe oppgjør, og så lenge de skyldige ikke er stilt til ansvar, vil den være et åpent sår i Europa.

 

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

  1. […] Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida.” Europarådet Europarådets granskning har granskat händelsen under ledning av presidenten i Den europeiska människorättsdomstolen, Nicolas Bratza. Kommitten finner «klara bevis» for att polisen i Odessa var «medskyldig till de tragiska händelserna”. Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.