USA trener nazi-bataljon i Ukraina

0

Fra den danske avisa Arbejderen:

En af de største militære enheder i Ukraines Nationalgarde er den nazistiske Azov-bataljon. 300 instruktører fra USA træner Nationalgarden.

Militære rådgivere fra USA træner ukrainske nazister i at benytte våben og andet militært udstyr. Allerede i 2015 tilbød USA at træne Ukraines Nationalgarde.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler

En af de største bataljoner I Nationalgarden er den nazistiske Azov med 1000 mand.

Vi undersøger ikke ukrainske rekrutter for deres ideologi. Nynazister kan også være med i den amerikanske hær.
Yaryna Ferentsevych, USA’s ambassade i Ukraine

300 instruktører fra USA’s hærs 173. AirTransport Division er løbende ankommet fra NATO-basen Vicenza i Italien og træner nu officielt Nationalgarden, skriver dagbladet International Business Times.

Avisen citerer oberst Steve Warren fra USA’s forvarsministerium for, at træningen foregår på en base i Yavoriv i det vestlige Ukraine nær den polske grænse.

Siden 2015 har regeringen i Ukraine indrulleret flere en 20 frivillige korps i landets hær – de fleste har rod i Maidan-pladsens selvforsvarsgrupper i 2014, og protesterne endte i et statskup, som fjernede præsidenten Janukovitj.

Azov-bataljonen blev en selvstændig del af Nationalgarden samme år og er i dag omdannet til en regulær militær enhed med regiments-rang og ansvar for «særlige operationer».

Azov-bataljonen

Azov er decideret nazistisk og optræder med nazistiske symboler, indrømmer en tidligere fransk faldskærmssoldat, der koordinerer gruppens udenlandske krigere, i en samtale med netstedet eurasianet.org.

Også det britiske dagblad The Telegraph har mødt Azov-bataljonen i Ukraine. Bataljonen anvender det nazistiske Wolfsangel-symbol på dets gule flag. «Dets medlemmer er åbenlyst tilhænger af hvidt overherredømme og er alle anti-semitter», skriver avisen.

Selv afviser Azov på sin hjemmeside, at det anvender hagekors. «Det er et ukrainsk symbol, anvendt af kosakker og har rod i landets militærhistorie», står der.

– Personligt er jeg en nazist. Jeg hader ikke andre nationaliteter, men mener, at hver nation skal have sit eget land, siger den anonyme, 23-årige ukrainer «Phantom» til The Telegraph.

Azov-bataljonens kommandant indtil 2016, Andriy Biletsky, afviser, at alle i bataljonen er nazister, men, at det vigtigste er at være en «god kæmper».

Han er leder af den politiske gruppe Social National Assembly og har tidligere skrevet, at «vores nationers historiske mission er at lede den hvide race i verden i et endeligt korstog for overlevelse.»

I dag er Andriy Biletsky også leder af Azov-bataljonens nye politiske gren, Nacional-Niy-Korpus og medlem af Ukraines parlament Verkhovna Rada.

Tortur-rapport fra OSCE

OSCE – Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa – udgav i 2016 en rystende rapport om volden i Ukraine: «War crimes of the armed forces and security forces of Ukraine: torture and inhumane treatment», april 2016.

I rapporten fortæller ukraineren Robert Aniskin fra Mariupol , at han blev slået over hele kroppen af medlemmer af Azov-bataljonen med riffelkolber, fik elektrochok og blev næsten kvalt, da hans torturbødler trak en plasticpose over hans hovedet.

En anden, Yuriy Slusat fra Druzhkovkar, fotæller at han blev slået, mens en pistol blev affyret tæt på hans øre, og torturbødler truede med at voldtage ham, skyde ham i fødderne og torturere hans kone og døtre.

Defensiv træning?

Ifølge en artikel offentliggjort i netavisen Daily Beast sidste år talte sergent Ivan Kharkiv fra Azov-bataljonen åbent om «de amerikanske instruktørers, ingeniørers, lægers og frivilliges træning».

Yaryna Ferentsevych, pressekonsulent for USA’s ambassade i Ukraine, udtaler, at «så vidt vi ved» træner USA ingen medlemmer af Azov.

– At nogle er smuttet med i gelederne er umuligt at sige. Vi screener og undersøger udelukkende rekrutter for deres eventuelle krænkelser af menneskerettighederne, ikke for ideologi. Nynazister kan også være med i den amerikanske hær, siger hun til The Daily Beats.

Pentagon-talsmanden Steve Warren nægter at tale om Azov-bataljonen som nazistisk.

– Træningen af Nationalgarden omfatter alene defensive og civil-militære operationer som desarmering af sprængstof, medicinsk hjælp, evakuering, men også, hvordan man bevæger sig i terrænet som en lille militær enhed, siger han til International Business Times,

Han afviser, at  USA blander sig i et andet lands forhold og destabiliserer Ukraine og forholdet til Rusland.

– Jeg vil sige, at det er Rusland, der destabiliserer Ukraine. De fortsætter med at levere våben til separatister i det østlige Ukraine. De fortsætter med at sende russiske styrker ind i Ukraine.

I 2016 vedtog Kongressen i USA gennem loven «Ukraine Security Assistance Initiative», at afsætte 250 millioner dollars til at yde bistand til militær uddannelse, ikke-dødeligt militærudstyr, logistikstøtte og forsyninger til Ukraines nationale sikkerhedsstyrker.

Den 8. september 2016 blev den tidligere øverstkommanderende for hærledelsen U.S. Central Command (CENTCOM), John Abizaid, udpeget til miliærrådgiver for Ukraines hær.

Hans officielle mission er at bringe militæret «i overensstemmelse med vestlige principper og standarder, ifølge washingtonexaminer.com.

Ud over Azov-bataljonen er der mindst 13 andre specialstyrker i den ukrainske Nationalgarde, herunder grupperne Alfa, Bars, Donbass, Hepard, Kobra, Lavanda, Omeha, Skat, Skorpion, Tin, Tyhr, Veha og Yahuar.


Kommentar:
Det er bare to år siden et enstemmig Kongress i USA la ned forbud mot å trene det de uttrykkelig kalte «den nazistiske Azov-bataljonen»

Forrige artikkelArbeiderpartiet fra ørn til kalkun?
Neste artikkelBarcelona og jihadistenes terrorkrig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).