Israel truer med å myrde Assad

0
Yuval Steinitz og Benjamin Netanyahu. Foto: Marc Israel Sellem/POOL

Av Pål Steigan.

En israelsk minister truet 7. mai 2018 med at Israel kan komme til å myrde Syrias president Bashar al-Assad hvis han ikke hindrer Iran i å rette angrep mot Israel fra syrisk territorium. Uttalelsen kom etter at Israels regjering hadde hevdet at Iran planlegger angrep på Istael. Det var Yuval Steinitz, som er minister for nasjonal infrastruktur, energi- og vannressurser som erklærte dette på nettsida til Yediot Ahronot.
Dette skriver Times of Israel.

«Dersom Assad lar iranerne operere fra Syria, bør han være klar over at han undertegner sin egen dødsdom, og ar det vil være slutten på ham. Vi vil styrte regimet hans.» «Assad kan ikke rolig sitte i presidentpalasset sitt og opprettholde sitt regime hvis Syria fortsetter å være base for angrep mot staten Israel. Så enkelt er det,» sa Steinitz.

Nå er det riktignok Israel som angriper Syria, slik de gjorde 11. april 2018 da de angrep den iranske basen der med svært kraftige bomber. Israel har gjennomført hundrevis av angrep på Syria de siste årene.

Men krigen i Syria via stedfortreder har ikke gått slik Israel hadde tenkt. Jihadistene taper og Syria vinner nå nesten alle slag mot dem. Det gjør at Israel sjøl har valgt å tre ut fra skyggene og framstå som en direkte deltaker i krigen i Syria.

At et israelsk regjeringsmedlem står fram så klart med en trussel om statsterrorisme, sier en god del om Israel som stat. Men det forteller også om desperasjon. Israel vet at Russland antakelig vil utstyre Syria med sine S-300 antiluftskytsmissiler, og i så fall vil Israels hegemoni i lufta over Midtøsten være brutt og deres evne til å gjennomføre den typen angrep mot Damaskus som Steinitz snakker om, være over.

Men rett skal være rett, Israel har også vist at de kan gjennomføre snikmord hvis de mener at det tjener deres formål.
Se liste fra Wikipedia.

Og for ordens skyld: Med unntak av den siste referansen til Wikipedia er alle kildene til denne artikkelen fra israelske medier.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA utstyrer Ukraina med flere dødelige våpen for å trappe opp konflikten
Neste artikkelUSAs samarbeid med ny-nazistene i Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).