USA vil gjennomføre «historiens kraftigste sanksjoner» mot Iran

4
Mike Pompeo taler i Heritage Foundation. (Skjermdump fra CNN.)

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i en tale til den høyreorienterte tenketanken Heritage Foundation at USA tar sikte på å iverksett «de kraftigste sanksjonene i historien» overfor Iran. Pompeo stiller 12 krav til Iran som er av en slik type at Iran neppe vil bry seg om å vudere dem en gang. Pompeo sier da også at USA vil «knuse Iran med sanksjoner».

Blant alle de kravene Pompeo stiller er at Iran må innstille sin intervensjon i Jemen. Nå finnes det ikke noen iransk intervensjon i Jemen, men derimot en barbarisk saudi-arabisk krig som USA slutter helhjertet opp. Denne krigen har drept tusener på tusener av sivile, har ført til hungersnød og humanitær katastrofe. Men det har ikke forhindret USA i å levere våpen til Saudi-Arabia for milliarder av dollar og å gi teknisk og praktisk støtte til denne barbariske krigen.

Saudi Arabias forbryterske krig mot Jemen – og den totale stillheten

Iran lar seg neppe ryste av dette. De har lang erfaring med urimelige amerikanske sanksjoner. Men de som nok skjelver i buksene er europeiske ledere og toppsjefer. USA har gjort det fullstendig klart at sanksjonene også kommer til å ramme europeiske selskaper som velger å fortsette sin virksomhet i Iran.

EU-lederne har riktignok protestert mot dette og sagt at de vil støtte slike selskaper. Det kan man jo tro hvis man vil. For å nyformulere et gammelt utsagn: «Hvor mange divisjoner har EU?» For selskapene er kalkylen grei: Hvor store interesser har de i USA, hvor store interesser hae de i Iran? Dette er selskaper som vil tape svært mye mer i USA enn de taper i Iran. Og for dem er det bunnlinja som gjelder. De vet også at EU ikke har makt til å hindre USAs blokade.

Les:

Iran-avtalen: Markant splittelse mellom USA og EU

Det er også interessant å legge merke til at det samme USA som vil ramme Iran, ikke bare har godkjent at Israel holder seg med ulovlige atomvåpen, men som aktivt har bistått Israel i å utvikle sin egen bombe, eller mer korrekte: sine bomber. I 2015 publiserte USA en gammel rapport med tittelen «Critical Technological Assessment in Israel and NATO Nations,» som er fra 1987. Denne rapporten sier blant annet:

As far as nuclear technology is concerned the Israelis are roughly where the US was in the fission weapon field in about 1955 to 1960

Og da hadde USA som kjent hatt atomvåpen i over ti år. Rapporten kan lastes ned her.

Og det er det samme USA som glatt godtar og forsvarer at IDF massakrerer forsvarsløse sivile i Gaza. Russland og Kina kommer ikke til å svikte Iran, om ikke annet fordi det ville være sterkt i strid med deres egne strategiske interesser å gjøre det.

Les:

Kina står klart til å erstatte Europa i Iran

Men vil Europa holde fortet når USA retter inn det grove politisk/økonomiske skytset? Ingen historiske erfaringer skulle tilsi det. Tidligere visepresident i EU-kommisjonen, Guenter Verheugen, tror ikke det. «Jeg er redd for at USA har den største stokken,» sier han i et intervju med RT. «La oss si at du er en tysk bilprodusent. Du ser på tallene og vurderer hva slags forrretniner du gjør i USA og hva du eventuelt kan gjøre i Iran. Du vil ikke ha mye valg.»

Verheugen tror at USA kommer til å ta Europa som gisler for sin Iran-politikk, og det er mye som tyder på at han vil få rett. Men dette vil koste Europa dyrt, og det vil slite ytterligere på det såkalte transatlantiske fellesskapet. Før eller seinere ryker lenkene.

I mellomtida bygger USA opp til den krigen mot Iran som Israel og haukene i Washington ønsker seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. USA har en strategi om å ta en krig ad gangen. NK er foreløpig på vent, etter Boltons uttalelser om “The Libyan solution”.
  Det vi, etter min mening, nå er vitne til, er at propagandaen overfor Iran blir tatt over av et Falsk Flagg angrep og deretter full krig.
  False Flag angrepet vil kunne bli mere omfattende enn 11. September, omfatte flere byer i USA og også i Europa. Skylden blir lagt på Hezbollah.
  Google: “Hezbollah sleeper cells USA”.
  Propagandaen startet i midten av April 2018.

 2. Her tror jeg målsetning til USA er å svekke EU. Juncker prøver å si EU må vise dem ikke bryr seg om sanksjoner vedr 98 avtalen. Men EU er delt på den måten at Trump støtter V4 landa. Det samme gjør han med Nato. Det at EU er udemokratiske i seg selv er noe USA ønsker skal opphøre fra Brussel. 28 juni er det svært ømme tema art 50 på agendaen. Ikke kan EU kaste ut de land som motsetter seg EU sine ønsker og overnasjonal styring av enkelt stater i EU. Ingen vil tørre handle med Iran. Og Norge gjør lurt i å ikke støtte EU sine beslutninger her. Det foregår også en handelsplan Polen Ungarn England Tsjekkia og Italia har sammen med USA på sikt. Jeg tror EU vil briste av dette.

 3. Rent personlig oppfatter jeg “amerikanerne” til å være ALTFOR stupide [pardon my french] - til å ha pønsket ut dette helt på egen hånd.

  Insitamentene kommer nok - som i de fleste andre tilfeller - fra et område innerst i Middelhavet . . . . . .

  medd

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

 1. […] Og nå vil Washington igjen tvinge Tyskland til å gå imot sine egne interesser ved å droppe det lovende samarbeidet med Iran.Dersom Tyskland gjør som USA krever, vil tysk industri tape aksport- og investeringsmuligheter for milliarder av euro med et tilsvarende tap av mulige arbeidsplasser. Hvis derimot Tyskland ikke gjør som USA krever, vil tysk industri bli utsatt for drepende sanksjoner fra USA. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.