USA vil gjennomføre «historiens kraftigste sanksjoner» mot Iran

0
Mike Pompeo taler i Heritage Foundation. (Skjermdump fra CNN.)

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i en tale til den høyreorienterte tenketanken Heritage Foundation at USA tar sikte på å iverksett «de kraftigste sanksjonene i historien» overfor Iran. Pompeo stiller 12 krav til Iran som er av en slik type at Iran neppe vil bry seg om å vudere dem en gang. Pompeo sier da også at USA vil «knuse Iran med sanksjoner».

Blant alle de kravene Pompeo stiller er at Iran må innstille sin intervensjon i Jemen. Nå finnes det ikke noen iransk intervensjon i Jemen, men derimot en barbarisk saudi-arabisk krig som USA slutter helhjertet opp. Denne krigen har drept tusener på tusener av sivile, har ført til hungersnød og humanitær katastrofe. Men det har ikke forhindret USA i å levere våpen til Saudi-Arabia for milliarder av dollar og å gi teknisk og praktisk støtte til denne barbariske krigen.

Saudi Arabias forbryterske krig mot Jemen – og den totale stillheten

Iran lar seg neppe ryste av dette. De har lang erfaring med urimelige amerikanske sanksjoner. Men de som nok skjelver i buksene er europeiske ledere og toppsjefer. USA har gjort det fullstendig klart at sanksjonene også kommer til å ramme europeiske selskaper som velger å fortsette sin virksomhet i Iran.

EU-lederne har riktignok protestert mot dette og sagt at de vil støtte slike selskaper. Det kan man jo tro hvis man vil. For å nyformulere et gammelt utsagn: «Hvor mange divisjoner har EU?» For selskapene er kalkylen grei: Hvor store interesser har de i USA, hvor store interesser hae de i Iran? Dette er selskaper som vil tape svært mye mer i USA enn de taper i Iran. Og for dem er det bunnlinja som gjelder. De vet også at EU ikke har makt til å hindre USAs blokade.

Les:

Iran-avtalen: Markant splittelse mellom USA og EU

Det er også interessant å legge merke til at det samme USA som vil ramme Iran, ikke bare har godkjent at Israel holder seg med ulovlige atomvåpen, men som aktivt har bistått Israel i å utvikle sin egen bombe, eller mer korrekte: sine bomber. I 2015 publiserte USA en gammel rapport med tittelen «Critical Technological Assessment in Israel and NATO Nations,» som er fra 1987. Denne rapporten sier blant annet:

As far as nuclear technology is concerned the Israelis are roughly where the US was in the fission weapon field in about 1955 to 1960

Og da hadde USA som kjent hatt atomvåpen i over ti år. Rapporten kan lastes ned her.

Og det er det samme USA som glatt godtar og forsvarer at IDF massakrerer forsvarsløse sivile i Gaza. Russland og Kina kommer ikke til å svikte Iran, om ikke annet fordi det ville være sterkt i strid med deres egne strategiske interesser å gjøre det.

Les:

Kina står klart til å erstatte Europa i Iran

Men vil Europa holde fortet når USA retter inn det grove politisk/økonomiske skytset? Ingen historiske erfaringer skulle tilsi det. Tidligere visepresident i EU-kommisjonen, Guenter Verheugen, tror ikke det. «Jeg er redd for at USA har den største stokken,» sier han i et intervju med RT. «La oss si at du er en tysk bilprodusent. Du ser på tallene og vurderer hva slags forrretniner du gjør i USA og hva du eventuelt kan gjøre i Iran. Du vil ikke ha mye valg.»

Verheugen tror at USA kommer til å ta Europa som gisler for sin Iran-politikk, og det er mye som tyder på at han vil få rett. Men dette vil koste Europa dyrt, og det vil slite ytterligere på det såkalte transatlantiske fellesskapet. Før eller seinere ryker lenkene.

I mellomtida bygger USA opp til den krigen mot Iran som Israel og haukene i Washington ønsker seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKinas direkteinvesteringer i Europa øker markant
Neste artikkel82 prosent av tyskerne har ingen tillit til USA som alliert
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).