Kina står klart til å erstatte Europa i Iran

0

Av Pål Steigan.

Det er ingen grunn til å tro at Kina vil la seg presse eller true av USA til å innføre sanksjoner mot Iran. Tvert om tyder alt på at Kina og kinesiske selskaper er mer enn klare for å ta over de europeiske posisjonene i Iran dersom de europeiske landene lar seg press til å følge USA.

For eksempel har det franske oljeselskapet Total en betydelig eierposisjon i det enorme South Pars-feltet i Persiabukta. Det kinesiske oljeselskapet CNPC står klart til å overta den eierandelen, dersom Total trekker seg. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachricten. South Pars er verdens største gassfelt og dersom Total må bite i graset overfor USAs trusler om sanksjoner mot selskapet, vil CNPC rykke inn, skriver Reuters.

Iran er sentralt i president Xi Jinpings prestisjetunge og svært viktige strategiske Silkeveibelte. Her planlegger Kina investeringer i størrelsesorden av flere hundre milliarder dollar. Uten Iran ville en stor del av den landbaserte silkeveien bli brutt. Som New York Times skrev: For Kinas globale strategi er Iran senteret i det hele. Kina ingen tanker om å svekke sin posisjon i Iran. Tvert om. Det satses stort, tungt og langsiktig. Kina satser på å øke samhandelen med Iran med 25% fra 2017 til 2018. USAs sanksjoner mot Iran vil forsterke Kinas og Irans interesser av å frigjøre hele sin samhandel fra dollarsystemet. Det vil først og fremst skade USA,

Og skulle Europa la seg true til å gi opp posisjoner i Iran, vil Kina raskt ta over. En kan godt si at Donald Trumps strategi spiller rett i hendene på Kina, på Europas bekostning.

Et virkemiddel som USA har overfor europeiske selskaper er at amerikanske banker kan nekte dem kreditt. Det er en reell og alvorlig trussel. Blir den brukt mot Kina eller kinesiske selskaper, vil det bare føre til at det blir enda større fart på Kinas plan om å ta et brudd med det dollarbaserte økonomiske verdenssystemet. Dette vil først og fremst ramme USA sjøl. Kina har etablert Den asiatiske investerings- og utviklingsbanken. Den er et klart alternativ til den USA-dominerte Verdensbanken, hvis USA gjør samarbeidet der umulig. Kina har all den investeringskapiptalen de trenger og behøver ikke spørre amerikanske banker om lån.

Av verdens ti største selskaper på den anerkjente Forbes 2000-lista er fem stykker kinesiske banker og de største av dem inntar de to første plassene. Kina har de finansielle musklene som trengs dersom det skulle bli nødvendig å bruke dem.

Iran vil sørge for å styrke forbindelsene både til Kina og Russland. Den uavhengige russiske forskeren Vladimir Sotnikov sier til Arab News at en europeisk tilbaktrekning fra Iran vil «åpne rommet for Russland».

Forrige artikkelForeign Policy: – Irans mål er ikke å angripe Israel
Neste artikkel– Fortsatt dør barn i Serbia på grunn av NATOs bruk av utarmet uran
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).