Kinas direkteinvesteringer i Europa øker markant

1

Det siste tiåret har Kina vært en hovedkilde til utenlandske direkteinvesteringer i EU, skriver Deutsche Welle.

Tyskland er Kinas største handelspartner i Europa og har fått en betydelig del av disse investeringene. Men Storbritannia ligger på førsteplass. Italia og Frankrike har også fått mange kinesiske investeringer. Men det landet som har fått mest kinesisk investering – etter størrelsen på økonomien – er utvilsomt Finland.

Den kinesiske kverna maler jevnt og trutt. Mye av dette når ikke overskriftene, men i det lange løp vil endringene politisk og økonomisk bli betydelige.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Europeiske kapitalister synes kanskje at dette er helt greit? De får innsprøyting av frisk kapital fra Kina og inngår samarbeid med kinesiske selskaper om oppkjøp av europeisk industri. I neste omgang kan veldig mye av overskuddet fra disse europeiske bedrifter forsvinne ut av Europa til Kina (dvs kapitalflukt) om ikke mesteparten av bedriftenes virksomhet flagges ut av Europa til Kina eller til et annet lavkostland hvor kineserne har investeringer.

    I en nedgangstid (med overproduksjon i verden ) risikerer vi at Kina klarer å holde lav vekslingskurs og dermed kan klare å utkonkurrere det meste av virksomheter i andre land, virksomheter som lett lar seg bli kjøpt opp av Kina i en slik situasjon. Det ser ut som kapitalismen tyngdepunkt gradvis flyttes til de land hvor det er størst økonomisk vekst og utvikling, mens gamle kapitalistiske land (hvor det er lav vekst) rett og slett går ut på dato og risikerer kollaps, også delvis takket være naiv blårusspolitikk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere