Säg en enda privatisering som blivit bra

2
Utvikling av privatskoler i Sverige
Kajsa Ekis Ekman

Av Kajsa Ekis Ekman.

Sjukvården, skolorna, förskolorna, pensionerna, telefonin, elektriciteten, bostäderna, apoteken, posten, tågen, banken, förortscentrum, idrottsarenorna, äldreboendena, vårdcentralerna, kollektivtrafiken, gruvorna, stålet, järnet, skogen, varven.

Hur sjutton kunde vi tillåta att så gott som alla samhällets grundpelare såldes ut? Utan krig eller invasion lät vi vår gemensamma egendom tas över av privata vinstintressen. Sedan tjugofem år tillbaka har kapitalet steg för steg ätit sig in på våra grundläggande behov. Antingen genom att köpa upp statliga bolag, lyckas avreglera marknader eller driva offentlig verksamhet. Särskilt systemet med upphandlingar är en supersmart investering från företagens perspektiv: den som säljer glass gör sällan vinst kalla dagar, men den som säljer skola får alltid elever eftersom det råder skolplikt i Sverige. De som profiterar på välfärden är dessutom de enda företag som kan tjäna pengar trots att deras kunder inte har en spänn. Garanterad inkomst direkt från skattesedeln, garanterat skattefritt på Cayman Islands. Medborgarna övertygades med argument om fria val och den fantastiska kvalitet som skulle följa på konkurrens.

Men – hur blev det för oss då?

Kan någon säga en enda privatisering eller avreglering som blivit bättre? Har posten blivit pålitligare? Har tågen blivit punktligare? Har elevernas skolresultat höjts? Har bostäderna blivit billigare? Har sjukvården blivit bättre? Har barngrupperna på förskolorna blivit mindre? Har spriten blivit godare av att Vin & Sprit såldes till Pernod, ett av de största spritföretagen i världen? Regeringen informerar oss stolt på sin hemsida att statligt ägda företag blir mer lönsamma när de privatiseras. Ja, det är ju bra – för de nya ägarna, inte för oss.

Är det inte dags att kräva en total översyn?

Faktum är – att det inte har gjorts en enda utredning om konsekvenserna av denna gigantiska samhällsomvandling. Det finns inte en lista över vilka privatiseringar som skett. Den första stora utvärderingen, Ilmar Reepalus välfärdsutredning, rör bara en del, nämligen upphandlingar av skola och sjukvård. När ska vi sluta vara så mesiga och kräva tillbaka det som är vårt?

Kajsa Ekis Ekman

Først publisert på metro.se

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Mänskligheten har blivit offer för en ödeläggande ekonomisk logik. Från att en gång ha varit ett sekundärt redskap har ekonomin blivit själva målet för vår existens. I detta perspektiv är ekonomisk tillväxt ett odiskutabelt gott, oavsett vilka konsekvenser det kan ha för livet på jorden. Detta är den rationella materialismens avslutande fas. Varje försök att fasthålla illusionen om en djupare mening i tillvaron ges upp till fördel för en ren och oförfalskad nihilism. Sanningen är det som betalar sig bäst. – Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 167

  2. Avatar for SHO SHO says:

    For ikke å snakke om Luftambulanse krisen.
    Hvor lang tid vil det ta å få rettet opp i denne krisen, vil det kunne gå flere år før alt igjen er på stell? Spørsmålet er hvor mange pasienter som kommer til å dø i mellomtiden. Saken er vel egentlig en kjernesak for Høyre og Frp i den forstand at konkurranseutsetting av rene ideologiske hensyn er definert som å være bra uansett resultat. Det ser ut som det muligens også kan ha vært korrupsjon i denne saken, men slikt følger vel med på lasset når alt skal konkurranseutsettes eller privatiseres. Det eneste som mangler nå er at det nye selskapet Babcock går konkurs før det skal overta driften til neste år (i turbulente økonomiske tider kan leverandører gå konkurs slik vi har sett flere eksempler på i de senere år). Velgerne trenger en stor dose voksenopplæring for å få forståelse for hva kommersialisering av offentlige tjenester i praksis kan føre til. Spørs om ikke denne saken kan bli en ny Kings Bay sak for de som husker den slags (altså regjeringskrise hvor feks Krf bytter side).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere