Säg en enda privatisering som blivit bra

0
Utvikling av privatskoler i Sverige

Av Kajsa Ekis Ekman.

Sjukvården, skolorna, förskolorna, pensionerna, telefonin, elektriciteten, bostäderna, apoteken, posten, tågen, banken, förortscentrum, idrottsarenorna, äldreboendena, vårdcentralerna, kollektivtrafiken, gruvorna, stålet, järnet, skogen, varven.

Hur sjutton kunde vi tillåta att så gott som alla samhällets grundpelare såldes ut? Utan krig eller invasion lät vi vår gemensamma egendom tas över av privata vinstintressen. Sedan tjugofem år tillbaka har kapitalet steg för steg ätit sig in på våra grundläggande behov. Antingen genom att köpa upp statliga bolag, lyckas avreglera marknader eller driva offentlig verksamhet. Särskilt systemet med upphandlingar är en supersmart investering från företagens perspektiv: den som säljer glass gör sällan vinst kalla dagar, men den som säljer skola får alltid elever eftersom det råder skolplikt i Sverige. De som profiterar på välfärden är dessutom de enda företag som kan tjäna pengar trots att deras kunder inte har en spänn. Garanterad inkomst direkt från skattesedeln, garanterat skattefritt på Cayman Islands. Medborgarna övertygades med argument om fria val och den fantastiska kvalitet som skulle följa på konkurrens.

Men – hur blev det för oss då?

Kan någon säga en enda privatisering eller avreglering som blivit bättre? Har posten blivit pålitligare? Har tågen blivit punktligare? Har elevernas skolresultat höjts? Har bostäderna blivit billigare? Har sjukvården blivit bättre? Har barngrupperna på förskolorna blivit mindre? Har spriten blivit godare av att Vin & Sprit såldes till Pernod, ett av de största spritföretagen i världen? Regeringen informerar oss stolt på sin hemsida att statligt ägda företag blir mer lönsamma när de privatiseras. Ja, det är ju bra – för de nya ägarna, inte för oss.

Är det inte dags att kräva en total översyn?

Faktum är – att det inte har gjorts en enda utredning om konsekvenserna av denna gigantiska samhällsomvandling. Det finns inte en lista över vilka privatiseringar som skett. Den första stora utvärderingen, Ilmar Reepalus välfärdsutredning, rör bara en del, nämligen upphandlingar av skola och sjukvård. När ska vi sluta vara så mesiga och kräva tillbaka det som är vårt?

Kajsa Ekis Ekman

Først publisert på metro.se

Forrige artikkelIsrael: Alvorlig militær opptrapping
Neste artikkelFörsöker Netanyahu och Trump provocera fram ett storkrig?