Israel: Alvorlig militær opptrapping

4
Israelske bombefly på vingene mot Syria.

Syrisk luftvern skjøt 9. mai 2018 ned flere raketter som var skutt ut av israelske fly mot mål i det sørlige Syria. Det israelske angrepet kom etter at det ble skutt raketter mot mål på de israelskokkuperte Golanhøydene.
Israel hevder på sin side at de rakettene som ble skutt mot Israel «stort sett» hadde blitt skutt ned av deres forsvarssystem «Iron Dome».
Nettmagasinet Southfront, som følger situasjonen i Syria, skriver med kilde i libanesisk TV at det var flere titalls raketter som var blitt skutt fra posisjoner i Syria mot mål på Golanhøydene.

Israel hevder at rakettene fra Syria kom fra iranske styrker der.

Men den syriske hæren sier at rakettene ble skutt ut av dem som svar på Israels angrep på Syria.

Det er ikke rapportert om tap av menneskeliv i noen av angrepene. Israel har tydeligvis vært godt informert om at Donald Trump kom til å trekke USA fra atomavtalen om Iran, og har tydeligvis sett sitt snitt til å trappe opp konflikten mot det de hevder er iranske stillinger i Syria.

Israel okkuperte Golanhøydene under seksdagerskrigen i 1967 og holder området ulovlig okkupert. I det siste er det kommet fram at det finnes betydelige mengder olje under Golanhøydene, noe Israel ønsker å utnytte. Selskapet Genie Energy som Dick Cheney, Robert Murdoch og Rotchild-familien står bak har søkt om konsesjon for å utvinne olje og gass der. En stor investor i er BlackRock, der Oljefondet har en stor eierandel. En israelsk utvinning av olje der vil imidlertid være enda et brudd på internasjonal lov. Men Israel er som kjent ikke så nøye med internasjonal lov.

Iranske PressTV har også en nyhetssak om trefningene på grensa ved Golan.
Russiske RT kaller de israelske flyangrepene massive og skriver at de pågikk i flere timer. Den israelske avisa Haaretz skriver at angrepene fra Israel på Syria er de mest omfattende på flere tiår.

Israel har under hele den mer enn sju år lange krigen mot Syria holdt en lav profil og har operert via stedfortredere i Syria. Men etter hvert som Syria nedkjemper terroristene i Syria og frigjør stadig mer av landet, har Israel kommet mer åpent ut og har rettet flere angrep mot mål i Syria. Benjamin Netanyahu har i flere år prøvd å få med seg USA på en krig mot Iran, og prøver nå åpenbart å utnytte Trumps brudd med Iran-avtalen til å framprovosere mer krig.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Trumps tale om å trekke USA fra atomavtalen med Iran kan betraktes som å være en krigserklæring mot Iran.

  Er det virkelig troverdig som Netanyahu hevder, at Iran i en slik situasjon som dette går til et uprovosert rakettangrep mot den israelsk okkuperte Golan-høyden?

  Hvordan vil Russland reagere på dette? Vil Syria nå bli utstyrt med russisk S-300 luftforsvar feks ved at Russland påtar seg ansvaret for å forhindre krigføring mellom Israel og Iran i Syria? Det er ting som kan tyde på at Russland var klar over at det kom et slikt angrep fra Israel mot iranske styrker i Syria i natt.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Alliansen USA Israel Saudi klarer nå å få et surt klima mellom land som Tyskland, med sin forvirrede leder Merkel, og Iran i etterkant av USAs brudd på atomavtalen. I et tidspunkt der Iran ser etter goowill fra de andre partene i traktaten for å fortsette denne avtalen beskylder tyskerne dem for å ha angrepet Israel. Iran slo som ventet tilbake etter at deres kolonner og militære utstyr har blitt angrepet inne i Syria flere ganger. Vi får se hva det blir til med avtalen etter dette? Nathayahu må kose seg. Tyskerne, derimot, har lite å fare med om de er sitert rett. Man vet jo aldri med gammel-media.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  USAs hovedfiende i Midt-Østen er nok Iran og ikke Syria. Når det ikke er mulig å avsette Assad pga støtten fra Russland, så kan USA & co isteden anse det som mer formålstjenlig å heller angripe hovedfienden direkte istedenfor indirekte via Syria. Ved en krig mot Iran ønsker ikke Israel å bli angrepet av iranske styrker som står i Syria og i Libanon. Det å få fjernet iranske styrker fra Syria og Libanon kan være en forberedelse til det store slaget om Iran. Det finnes kanskje en mulighet for at Iran heller ønsker å krige mot Israel i Syria og Libanon fremfor i Iran.

 4. Avatar for baluba baluba says:

  Vi må huske på at Hizbollah er en stor maktfaktor her, med høy moral, der Nasrallah tidligere fortalte dem at “motstandskampens akse i denne delen av verden taper aldri.” Al Sadr var også kjent for for å ha god kontroll over revolusjonsgardister utenlands. En god del av disse krigerne til Iranerne er vel også proxyer/leiesoldater. Muligheten er ganske stor, ja. Jeg er mer bekymret for hva USA kan finne på her. Trump, som går og og liksom skal fortelle den dumme verden at de har drept flere IS.ledere. Hvem tror på slikt lenger? De kunne jo ha tatt dem da de fraktet dem ut av Ghouta.
  Nå tikket det inn en melding om at en nordmann er arrestert i Frankrike sikta for terrorfinasiering i Lafarge-saken. Faktum her er at norske NGOer og staten selv delvis står bak denne finansieringen. Vi får se hva som kommer ut av det. UD vil selvfølgelig ikke kommentere, men det kommer fram at han og flere andre har betalt IS for å bli i Syria, slik alle inkludert de norske NGOene gjør. Den norske stat beveger seg på leirgrunn her.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere