Israel: Alvorlig militær opptrapping

0
Israelske bombefly på vingene mot Syria.

Syrisk luftvern skjøt 9. mai 2018 ned flere raketter som var skutt ut av israelske fly mot mål i det sørlige Syria. Det israelske angrepet kom etter at det ble skutt raketter mot mål på de israelskokkuperte Golanhøydene.
Israel hevder på sin side at de rakettene som ble skutt mot Israel «stort sett» hadde blitt skutt ned av deres forsvarssystem «Iron Dome».
Nettmagasinet Southfront, som følger situasjonen i Syria, skriver med kilde i libanesisk TV at det var flere titalls raketter som var blitt skutt fra posisjoner i Syria mot mål på Golanhøydene.

Israel hevder at rakettene fra Syria kom fra iranske styrker der.

Men den syriske hæren sier at rakettene ble skutt ut av dem som svar på Israels angrep på Syria.

Det er ikke rapportert om tap av menneskeliv i noen av angrepene. Israel har tydeligvis vært godt informert om at Donald Trump kom til å trekke USA fra atomavtalen om Iran, og har tydeligvis sett sitt snitt til å trappe opp konflikten mot det de hevder er iranske stillinger i Syria.

Israel okkuperte Golanhøydene under seksdagerskrigen i 1967 og holder området ulovlig okkupert. I det siste er det kommet fram at det finnes betydelige mengder olje under Golanhøydene, noe Israel ønsker å utnytte. Selskapet Genie Energy som Dick Cheney, Robert Murdoch og Rotchild-familien står bak har søkt om konsesjon for å utvinne olje og gass der. En stor investor i er BlackRock, der Oljefondet har en stor eierandel. En israelsk utvinning av olje der vil imidlertid være enda et brudd på internasjonal lov. Men Israel er som kjent ikke så nøye med internasjonal lov.

Iranske PressTV har også en nyhetssak om trefningene på grensa ved Golan.
Russiske RT kaller de israelske flyangrepene massive og skriver at de pågikk i flere timer. Den israelske avisa Haaretz skriver at angrepene fra Israel på Syria er de mest omfattende på flere tiår.

Israel har under hele den mer enn sju år lange krigen mot Syria holdt en lav profil og har operert via stedfortredere i Syria. Men etter hvert som Syria nedkjemper terroristene i Syria og frigjør stadig mer av landet, har Israel kommet mer åpent ut og har rettet flere angrep mot mål i Syria. Benjamin Netanyahu har i flere år prøvd å få med seg USA på en krig mot Iran, og prøver nå åpenbart å utnytte Trumps brudd med Iran-avtalen til å framprovosere mer krig.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHvor er Holocaust-senteret?
Neste artikkelSäg en enda privatisering som blivit bra
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).