– Fortsatt dør barn i Serbia på grunn av NATOs bruk av utarmet uran

0
Fra NATOs bombing av Beograd

Serbias president Alexander Vucic har fordømt NATOs bombekampanje mot det daværende Jugoslavia der det ble brukt artilleri som inneholdt utarmet uran. Dette skjedde under åpningsseremonien til det nye onkologiske instituttet (kreft-institutt) i landet. Ifølge ham hadde serbiske leger avdekket at slikt artilleri hadde hatt til dels alvorlig påvirkning av helsen til landets unge befolkning. Dette går fram av en artikkel som er publisert på Derimot.no.

«En dag i det onkologiske instituttet lærte meg at flere og flere barn er diagnostisert med kreft i vårt land. Jeg vil være ærlig å si at jeg tidligere ikke trodde helt på disse utarmet-uran teoriene […] men i dag, etter å ha snakket med legene her, innser jeg at utarmet uran er en av flere faktorer som forårsaker kreft i ung alder,» sa Vucic.

Han noterte seg også at kreft blant ungdom for det meste er diagnostisert hos barn hvor foreldrene var født omkring 1990. Han slo videre fast at Serbia ønsket å fortsette med etterforskning i denne saken.

Allerede i 1999 sa britiske forskere at NATOs bruk av utarmet uran i Serbia kunne føre til opp mot 10.000 ekstra kreftdødsfall.

Også New York Timess varslet om den kommende økning av krefttilfeller i en artikkel i 2001.

Onkologen Vladimir Cikaric mener at antallet krefttilfeller i Serbia vil bli doblet på grunn av ettervirkningene av utarmet uran.

InSerbia skriver at landet formelig er utsatt for en kreftepidemi der antallet tilfeller øker med 2,5% fra ett år til det neste.

Serbia har den høyeste dødsraten fra kreft i Europa.

Utarmet uran har høyere egenvekt enn bly og er også meget hardt, slik at det kan trenge gjennom stålpanser. Det er derfor det brukes i bomber. Men det er altså radioaktivt.

 

 

Les også:

KRIG I VÅR TID

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.