Fasit etter Israels terror – 113 døde og 12.000 skadde

0

Den svenske avisa Proletären skriver:

Sedan protesterna i palestinska Gaza mot Israels blockad och för rätten att återvända inleddes i slutet av mars har israeliska soldater dödat 113 och skadat 12.000, enligt en sammanställning av al-Jazeera den 19 maj.

Många av de skadade har skjutits i underkroppen av israeliska prickskyttar. Bland de skjutna finns journalister och sjukvårdare, varav flera inte befunnit sig i närheten av gränsen. Organisationen Läkare utan gränser beskriver skadorna som ”ovanligt svåra” och ”extremt komplexa att behandla”.

– Mer än hälften av de 500 patienter som vi har tagit emot på våra kliniker har skador där kulan har förstört vävnad efter att ha pulveriserat benet, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Läkare utan gränsers projekt i Palestina, på organisationens hemsida.

Många kommer enligt Läkare utan gränser att bli invalidiserade för resten av livet och i de fall patienter inte kan få tillräcklig vård i Gaza, och inte tillstånd att resa ut, blir amputation enda lösningen.

I media har de israeliska soldaternas prickskytte på palestinska demonstranter beskrivits som ”sammandrabbningar” men skadeläget på den israeliska sidan talar för sig självt. Enligt en talesperson för Israels försvarsstyrkor, IDF, som citeras i The Guardian har en (1) soldat fått ”lättare splitterskador”, men uttalandet nämnde inget om hur skadan uppkommit. Samme talesperson skryter också om att inte en enda palestinier tagit sig över gränsen – alla har därmed skjutits inne i Gaza.
Forrige artikkelStorbritannia vil ha mer kontroll over internett
Neste artikkelKrigsforberedelser i Norden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).