Fasit etter Israels terror – 113 døde og 12.000 skadde

4

Den svenske avisa Proletären skriver:

Sedan protesterna i palestinska Gaza mot Israels blockad och för rätten att återvända inleddes i slutet av mars har israeliska soldater dödat 113 och skadat 12.000, enligt en sammanställning av al-Jazeera den 19 maj.

Många av de skadade har skjutits i underkroppen av israeliska prickskyttar. Bland de skjutna finns journalister och sjukvårdare, varav flera inte befunnit sig i närheten av gränsen. Organisationen Läkare utan gränser beskriver skadorna som ”ovanligt svåra” och ”extremt komplexa att behandla”.

– Mer än hälften av de 500 patienter som vi har tagit emot på våra kliniker har skador där kulan har förstört vävnad efter att ha pulveriserat benet, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Läkare utan gränsers projekt i Palestina, på organisationens hemsida.

Många kommer enligt Läkare utan gränser att bli invalidiserade för resten av livet och i de fall patienter inte kan få tillräcklig vård i Gaza, och inte tillstånd att resa ut, blir amputation enda lösningen.

I media har de israeliska soldaternas prickskytte på palestinska demonstranter beskrivits som ”sammandrabbningar” men skadeläget på den israeliska sidan talar för sig självt. Enligt en talesperson för Israels försvarsstyrkor, IDF, som citeras i The Guardian har en (1) soldat fått ”lättare splitterskador”, men uttalandet nämnde inget om hur skadan uppkommit. Samme talesperson skryter också om att inte en enda palestinier tagit sig över gränsen – alla har därmed skjutits inne i Gaza.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Noe journalisten Abby Martin kan bevitne hun var i Gaza og snakket med folk og ofre, Israelske skarpskyttere sikter etter genitalene på menn og kvinner, og skyter for å forkrøple ofrene.

 2. I want to testify that what I saw and heard was a tremendous, supreme effort from our side to prevent, in every possible way, Palestinian deaths and injuries. - Kinley Tur-Paz

  Gaza er en form for ghetto, men å sammenligne med en konsentrasjonsleir hvor fangevokterne skyter etter menn og kvinner for moro skyld, for å ydmyke dem maksimalt, der tror jeg ikke vi er. Det kan selvsagt finnes enkelte unntak, disse håper jeg blir avslørt.

 3. 13,190 injured.
  502 were shot in the head and neck.
  283 were shot in the chest and back.
  225 were shot in the abdomen and pelvis.
  938 were shot in the arm.
  325 were shot in the leg.

  For mange hodeskudd, for at det ikke var det de hadd fått ordre om.
  Norges Ambassadør i Tel Aviv skal ikke flyttes til Jerusalem.
  Han skal hjem til Norge.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere