Fasit etter Israels terror – 113 døde og 12.000 skadde

0

Den svenske avisa Proletären skriver:

Sedan protesterna i palestinska Gaza mot Israels blockad och för rätten att återvända inleddes i slutet av mars har israeliska soldater dödat 113 och skadat 12.000, enligt en sammanställning av al-Jazeera den 19 maj.

Många av de skadade har skjutits i underkroppen av israeliska prickskyttar. Bland de skjutna finns journalister och sjukvårdare, varav flera inte befunnit sig i närheten av gränsen. Organisationen Läkare utan gränser beskriver skadorna som ”ovanligt svåra” och ”extremt komplexa att behandla”.

– Mer än hälften av de 500 patienter som vi har tagit emot på våra kliniker har skador där kulan har förstört vävnad efter att ha pulveriserat benet, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Läkare utan gränsers projekt i Palestina, på organisationens hemsida.

Många kommer enligt Läkare utan gränser att bli invalidiserade för resten av livet och i de fall patienter inte kan få tillräcklig vård i Gaza, och inte tillstånd att resa ut, blir amputation enda lösningen.

I media har de israeliska soldaternas prickskytte på palestinska demonstranter beskrivits som ”sammandrabbningar” men skadeläget på den israeliska sidan talar för sig självt. Enligt en talesperson för Israels försvarsstyrkor, IDF, som citeras i The Guardian har en (1) soldat fått ”lättare splitterskador”, men uttalandet nämnde inget om hur skadan uppkommit. Samme talesperson skryter också om att inte en enda palestinier tagit sig över gränsen – alla har därmed skjutits inne i Gaza.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.