Al-Nusra finansieres med menneskesmugling

0
Fra opprullinga av terrorist- og menneskesmuglernettverket i Italia.

Av Pål Steigan.

Terrorismen i Syria blir finansiert blant annet gjennom menneskesmugling. Dette er blant annet blitt kjent gjennom en etterforskning i Italia som er gjennomført av Guardie di Finanza på Sardinia og i Lombardia. Dette skriver den italienske avisa La Repubblica. Deres undersøkelser har sporet opp overføringer av to millioner euro til Syria, Tyrkia og Libanon. Pengene fra Italia er blitt brukt til å kjøpe inn kalashsnikovs. Ifølge etterforskerne er det al-Qaidas filial i Syria, al-Nusra, som står bak denne virksomheten.

Pengene stammer fra menneskesmugling på ruta gjennom Balkan. Antiterroravdelinga i italiensk politi har samarbeidet med Finanza om opprullinga og man har arrestert 12 personer. Terroristene har smuglet pengene inn i Syria gjennom det såkalte hawala-systemet og pengene kommer via syrere som er bosatt i Italia, Sverige, Ungarn, Østerrike, Tyskland, Nederland og Danmark.

En av lederne i nettverket er Daddue Anwar, som er sjef for jihadistenes gruppe på Sardinia, men som har flyttet til Norrköping i Sverige, der han lever av tilskudd fra det offentlige. al-Nusra-folkene har organisert menneskehandel gjennom Balkan til Ungarn og det er altså inntektene fra denne virksomheten som er blitt brukt til terrorvirksomhet i Syria.

Dette viser igjen at den organiserte massemigrasjonen er tett knyttet til organisert kriminalitet og terrorisme Massemigrasjon er milliardindustri. Interpol sier at menneskesmugling i dag genererer 28 milliarder dollar i året, og er den raskest voksende kriminelle bransjen i verden.

Dette drives av mafiaorganisasjoner, jihadistgrupper og andre kriminelle nettverk, og de behersker hele verdikjeden fra Guineabukta til Skandinavia. I tillegg til fortjenestene ved illegal transport, illegale papirer, bestikkelser og så videre kommer profitt i narkohandel, prostistusjon, slavearbeid og annen kriminell virksomhet.

Og mafiaene er blitt eksperer til å gå ut og inn mellom svart og hvit økonomi. De tar gjerne statsstøtte for å drive asylmottak, slik det har skjedd flere ganger i Italia, samtidig som de tvinger nigerianske kvinner til prostitusjon. For mafiaorganisasjonene er massemigrasjonen som en gave fra himmelen. Financial Times skrev i 2015:

”Den organiserte kriminaliteten i Italia har demonstrert en fabelaktig evne til å drive med alt fra narkotikahandel og prostitusjon til utpresning og forfalskninger. Nå har de funnet en ny kilde til illegale inntekter: migrasjonskrisa som har ført tusenvis av asylsøkere til italienske strender etter å ha krysset Middelhavet fra Nord-Afrika.”

Det er noen som tjener grovt på denne massemigrasjonen. Det er naturligvis menneskesmuglerne, som tjener tusenvis av dollar per hode, og som i noen tilfeller tar betaling i form av organer. Det er jihadister og narkobander som skattlegger denne virksomheten underveis. Det er mafiaene som forsyner seg av migrantstrømmen og gjør folk til slaver, økonomisk eller seksuelt. Og det er de store selskapene som får et arbeidsmarked der fagorganisering og reguleringer ikke lenger finnes, og hvor prisen på arbeidskrafta kan presses til bunns.

Men når skal Økokrim i Norge begynne å interessere seg for hvordan norske hjelpeorganisasjoner bruker offentlige norske skattekroner til direkte finansiering av terrorgruppene i Syria?

Les:

Den moderne slavetrafikken

Massemigrasjon og profitt

Hvor havner de norske bistandspengene i Idlib?

 

Forrige artikkelDet store sviket mot pasientene og helsetjenesten
Neste artikkelIran-avtalen: Europa mellom en stein og et hardt sted
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).