USA trapper opp handelskrigen mot Kina

0

USAs president Donald Trump har gitt USAs handelsmyndigheter beskjed om å vurdere ytterligere 100 milliarder dollar i avgifter rettet mot kinesisk eksport til USA. Fra før av har USA vedtatt å ramme importen av 1300 kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Hvis det nye tiltaket gjennomføres betyr det altså en massiv opptrapping av handelskrigen.

Kinas mottiltak er følbare

Som vi har meldt tidligere har Kina bestemt seg for å svare på de første utspillene i handelskrigen med å ramme USAs soyaeksport. Det er svært følbart og vil merkes umiddelbart i kjerneområdene for Trumps velgerbase. Presidenten viste til dete da han annonserte de nye tiltakene.

Financial Times skriver at Trumps rådgivere hadde beroliget børsene og finansmarkedene med at de første tiltakene til Trump var satt i verk for å utløse forhandlinger med Kina. Disse forsikringene skapte et umiddelbart oppsving på finansmarkedene.

Det er en splittelse i Trump-administrasjonen om hvor hardt USA skal føre denne handleskrigen. Finansminister Steven Mnuchin er tilhenger av å få til en forhandlingsløsning så fort som mulig, mens haukene i administrasjonen ønsker å føre en langvarig økonomisk krig for å ramme Kinas industripolitikk, fordi de ser den som en trussel mot USA. Ikke uventet regnes sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo blant haukene også i denne saken.

Nervøsitet i finansmarkedene

Finansanalytikere i USA mener at finansmarkedene ikke er klare for en handelskrig mot Kina. USA er så avhengig av både amerikanske selskapers produksjon i Kina og eksporten av viktige varer til Kina at det vil være et hardt slag for mange av de virkelig store selskapene om denne krigen blir langvarig. Dessuten har amerikanske forbrukere unngått en ytterligere nedgang i levestandarden på grunn av billige forbruksvarer fra Kina.

Den kinesiske analytikeren Lan Xinzhen skriver i Beijing Review at den dirkete og indirekte virkninga av samhandelen mellom Kina og USA har skapt 2,5 millioner jobber i USA og at amerikanske investorers profitt i Kina passerte 36 milliarder dollar i 2015.
De to landenes handelsvolum er over 550 milliarder dollar og toveis investeringer er på mer enn 200 milliarder dollar. Derfor vil Trumps økonomiske angrep på Kina ramme både amerikanske arbeidere, forbrukere og investorer tungt.

Den umiddelbare reaksjonen på Trumps utspill om avgifter på 100 milliarder var en nedgang på S&P-indeksen med 1,4% og på Dow futures med 1,7%.

Den umiddelbare reaksjonen på børsindeksen Dow etter Trumps nye utspill i handelskrien.

Hedge-fond manageren Doug Kass sier til New York Times at
«The bottom line is that our president is going to make market volatility and economic uncertainty great again.”

USA er i en kjempemessig skvis, for handelunderskuddet med Kina har nådd nye høyder og satte ny rekord i 2017 med hele 375 milliarder dollar.

Bare i februar 2018 var underskuddet på hele 35 milliarder dollar. I det lange løp svekker dette USA og gavner Kina, men USA er blitt så avhengig av Kina at det å angripe denne importen blir å angripe seg sjøl.

Når Trump nå har doblet innsatsen i handelskrigen, venter alle at Kina også kommer til å doble. Kina har allerede sagt at landet er klart til å føre denne handelskrigen til slutten og ikke vil være den parten som gir seg.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrump vil ut av Syria – djupstaten sier Nei
Neste artikkelKvinnene fra Adra
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).