USA trapper opp handelskrigen mot Kina

6

USAs president Donald Trump har gitt USAs handelsmyndigheter beskjed om å vurdere ytterligere 100 milliarder dollar i avgifter rettet mot kinesisk eksport til USA. Fra før av har USA vedtatt å ramme importen av 1300 kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Hvis det nye tiltaket gjennomføres betyr det altså en massiv opptrapping av handelskrigen.

Kinas mottiltak er følbare

Som vi har meldt tidligere har Kina bestemt seg for å svare på de første utspillene i handelskrigen med å ramme USAs soyaeksport. Det er svært følbart og vil merkes umiddelbart i kjerneområdene for Trumps velgerbase. Presidenten viste til dete da han annonserte de nye tiltakene.

Financial Times skriver at Trumps rådgivere hadde beroliget børsene og finansmarkedene med at de første tiltakene til Trump var satt i verk for å utløse forhandlinger med Kina. Disse forsikringene skapte et umiddelbart oppsving på finansmarkedene.

Det er en splittelse i Trump-administrasjonen om hvor hardt USA skal føre denne handleskrigen. Finansminister Steven Mnuchin er tilhenger av å få til en forhandlingsløsning så fort som mulig, mens haukene i administrasjonen ønsker å føre en langvarig økonomisk krig for å ramme Kinas industripolitikk, fordi de ser den som en trussel mot USA. Ikke uventet regnes sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo blant haukene også i denne saken.

Nervøsitet i finansmarkedene

Finansanalytikere i USA mener at finansmarkedene ikke er klare for en handelskrig mot Kina. USA er så avhengig av både amerikanske selskapers produksjon i Kina og eksporten av viktige varer til Kina at det vil være et hardt slag for mange av de virkelig store selskapene om denne krigen blir langvarig. Dessuten har amerikanske forbrukere unngått en ytterligere nedgang i levestandarden på grunn av billige forbruksvarer fra Kina.

Den kinesiske analytikeren Lan Xinzhen skriver i Beijing Review at den dirkete og indirekte virkninga av samhandelen mellom Kina og USA har skapt 2,5 millioner jobber i USA og at amerikanske investorers profitt i Kina passerte 36 milliarder dollar i 2015.
De to landenes handelsvolum er over 550 milliarder dollar og toveis investeringer er på mer enn 200 milliarder dollar. Derfor vil Trumps økonomiske angrep på Kina ramme både amerikanske arbeidere, forbrukere og investorer tungt.

Den umiddelbare reaksjonen på Trumps utspill om avgifter på 100 milliarder var en nedgang på S&P-indeksen med 1,4% og på Dow futures med 1,7%.

Den umiddelbare reaksjonen på børsindeksen Dow etter Trumps nye utspill i handelskrien.

Hedge-fond manageren Doug Kass sier til New York Times at
«The bottom line is that our president is going to make market volatility and economic uncertainty great again.”

USA er i en kjempemessig skvis, for handelunderskuddet med Kina har nådd nye høyder og satte ny rekord i 2017 med hele 375 milliarder dollar.

Bare i februar 2018 var underskuddet på hele 35 milliarder dollar. I det lange løp svekker dette USA og gavner Kina, men USA er blitt så avhengig av Kina at det å angripe denne importen blir å angripe seg sjøl.

Når Trump nå har doblet innsatsen i handelskrigen, venter alle at Kina også kommer til å doble. Kina har allerede sagt at landet er klart til å føre denne handelskrigen til slutten og ikke vil være den parten som gir seg.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Denne krigen er uviktig. Den viktige krigen er krigen mot kapitalismen. Det er kapitalismen, veksten og profittmotivet som må sanksjoneres!

  Nå som verden har blitt et tryggere sted gjennom den nye forsvarsalliansen mellom Kina og Russland, bør krigen mot kapitalismen gis førsteprioritet!

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Interessant. Ja… Kina har tilgang til uendelige mengden av billig arbeidskraft. Samtidig som Kina blir alt mer høyteknologisk. Trump kanskje gjør det endaste han kan gjøre når han er ledere for en demokrati som har valg var 4 år. Dvs han skydder sin egen industri…

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Det å endre på disse handelsstrømmene er som å snu om kursen på en supertanker. Det vil ta tid og det må gjøres på en smart måte slik at de negative konsekvensene ikke blir for store. Det kan kanskje ta like lang tid å gjøre dette som det tok å bygge opp dagens internasjonale frihandelssytem. Spørsmålet er om man har nok tid.

  Problemet er at man i utgangspunktet tillot handelsubalanser i verden. Men i en verdensøkonomi drevet av petroleum, så vil det veldig lett oppstå handelsubalanser fordi veldig mye av oljen befinner seg på bare visse steder (som feks i Midt-Østen) mens oljen i veldig stor grad ble forbrukt helt andre steder i verden (som i USA, Europa, Japan). Norge var feks i sin tid verdensmester i eksportoverskudd pr innbygger. Man kan si at oljen er alle handelsubalansers mor. Og man bygde opp et internasjonalt handelssystem og finanssystem hvor det var helt ok med handelsublanser selv om det førte til storstilt gjeldsoppbygging på tvers av land (til tross for at feks økonomen Keynes advarte mot å gjøre noe slikt).

 4. Avatar for ABC ABC says:

  Ja… Konkurransen om jordens knappe resurser blir nok et problem også utover at vi har for høy levestandard. Supertankern lær nok gå på grunn spesielt når USAs militære overtakk er finansiert av et strukturell overtakk hvilket BRICs land sikkert ikke er happy over… Pay back…

 5. Hørt om kunstig knapphet noen gang? Mye tyder på at det er noe de skylder på, fordi de ikke vil dele.

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Knapphet vedrørende energi eksempelvis er det og om alle skal ha det vi har i Vesten så… Knapphet blir et alt større tema framover er mitt bet. Men visst, dele er noe mennesket ikke alltid liker (ironi) hvorav 0.1% folka prøver å gjøre en plutokrati av det hele…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere