USA-alliansen til ulovlig angrep på Syria – for å redde Trumps ansikt?

0

USA, Storbritannia og Frankrike har gått til angrep på Syria med missiler. Angrepet er en grov krenkelse av FN-pakten og viser igjen at disse landene ikke respekterer internasjonal lov. Pentagon hevder at angrepet er et engangstiltak og ikke begynnelsen til en større krig. Det ble hevdet på forhånd at det hadde vært intense samtaler mellom USA og Russland for å hindre at angrepet skulle ramme russiske styrker eller viktige syriske installasjoner. Er dette en bombing for å redde Trumps ansikt?

Omfanget av angrepet

Det vi foreløpig vet om USA-alliansens angrep er at det er begrenset og ikke har rammet noen viktige militære eller sivile anlegg. USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis sa i en offisiell uttalelse at dette er et «one shot» for å «sende et sterkt signal til Syria».

USA hevder at de har angrepet anlegg som har tilknytning til «Syrias program for kjemiske våpen». Men USA har ikke lagt fram noe som helst bevis for at Syria har slike anlegg, og USA har heller ikke villet vente på at de internasjonale observatørene som nå er i Syria kan få gjort sitt arbeid.

Mattis sa at bombinga har vært omtrent dobbelt så stor som den i fjor da Trump beordret skyting med 59 Tomahawk-missiler mot Syria. Han sa videre at dette er «presise og målrettede angrep» og at det ikke er planen å utvide angrepet. Mattis hadde forut for angrepet advart president Trump om at et omfattende angrep ville kunne få svært alvorlige konsekvenser.

Sjefen for Joint Chiefs of Staff, general Joseph Dunford, sa at angrepet har rammet et forskningslaboratorium i utkanten av Damaskus, et lager nær Homs der USA tror at det er lagret sarin og andre kjemikalier, samt et kjemisk lager og «en viktig kommandopost» i Damaskus-området. Både Mattis og Dunford sa at det ble gjort store anstrengelser for å unngå å treffe «utenlandske» (les russiske eller iranske) tropper.

Russland ambassadør til USA, Anatolij Antonov, sa i en uttalelse at «vi har advart om at slike angrep vil få konsekvenser» og at alt ansvar ligger på Washington, London og Paris. Han sa også at et land som har verdens største lagre av kjemiske våpen har ingen moralsk rett til å kritisere andre land.

USA og Russland har hatt intense kontakter før angrepet.

Intense kontakter på forhånd

I dagene og timene før angrepet har det vært intense kontakter mellom russiske og amerikanske militære. Det har vært direkte kontakt på toppnivå, og det har vært kontakt via mellommenn, og da først og fremst Jordan, Tyrkia og Israel.

Marko Marjanović, som er viseredaktør i Russia Insider, skrev på forhånd at partene antakelig hadde diskutert hva slags angrep som ikke ville utløse en større krig og en direkte konfrontasjon mellom Russland og USA. Russerne var sannsynligvis varslet om hvor og når angrepet ville finne sted, og russiske, syriske og iranske styrker hadde antakeligvis evakuert det de måtte ha hatt av styrker og viktig utstyr på disse stedene.

I det minste er det å håpe at det er dette som har skjedd. Trump hadde malt seg inn i et hjørne med å true med «fine, nye og smarte» missiler, og Russland har trukket sine klare røde linjer som de ikke vil tåle blir krenket.

Det meldes at syrisk luftforsvar har skutt ned noen av missilene, men det har foreløpig ikke kommet meldinger om hva Russland har tenkt å gjøre.

Ulovlig og meningsløst angrep

Etter folkeretten er vestmaktenes angrep på Syria klart ulovlig. Syria har ikke angrepet noen av dem, og det finnes ingen internasjonal ryggdekning, for ikke å snakke om FN-beslutning som gir noe mandat til krigshandling. Dermed er angrepet en krigsforbrytelse. Det påskuddet, som er brukt, Syrias påståtte og ikke-beviste «bruk av kjemiske våpen» er så syltynt at det nå bare er de dummeste av de dumme som tror på det. Og særlig etter at Russland hevder at de har sikre bevis for at det var Storbritannia som sto bak og presset White Helmets til å å gjennomføre sin provokasjon.

I tillegg til å være ulovlig er angrepet en uhyre farlig form for «brinkmanship» som beveger seg svært nær å kunne utløse en storkrig.

Dessuten er angrepet militært sett meningsløst. Det rammer ingen viktige syriske, russiske eller iranske anlegg og kan ikke hindre Syria i fortsatt å vinne krigen mot de utenlandskstøttede leiesoldatene. Det ser mest ut som om man bomber for å redde Donald Trumps ansikt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.