Russland hevder at Storbritannia sto bak det falske «gassangrepet»

0
BBCs reporter hevder at han kan bevise over enhver tvil at det angivelige gassangrepet i Douma var fabrikert.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at de har sikre bevis på at det var Storbritannia som sto bak da White Helmets arrangerte det falske gassangrepet i Douma.
Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konashenkov, sa at Russland «med sikkerhet» vet at mellom 3. og 6. april 2018 ble White Helmets satt under sterkt press fra London for så fort som mulig å utføre den provokasjonen som hadde vært forberedt lenge.

Storbritannias FN-ambassadør Karen Pierce, benektet dette.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov har også vist til «ugjendrivelige bevis» for at en utenlandsk makt hadde arrangert denne provokasjonen. Han nevnte ikke Storbritannia, men det gjorde altså Konashenkov kort tid etter.

Konashenkov sa at russiske soldater i Syria har snakket med dem som arrangerte filmingen av det angivelige angrepet. Ifølge dem ble White Helmets fortalt at i perioden 3. til 6. april ville Jaish al-Islam gjennomføre en serie artilleriangrep på Damaskus for å framkalle en gjengjeldelse fra syriske styrker. Dette skulle White Helmets bruke for å arrangere det som skulle se ut som resulatetet av et kjemisk angrep.

Russerne hadde også snakket med medisinsk personale som hadde behandlet ofrene for det angivelige angrepet. De sa at ingen av dem hadde symptomer på gassforgiftning. Mens pasientene fikk behandling kom ukjente menn med videokamera styrtende inn i sjukehuset og ropte at de hadde vært utsatt for gassangrep. Dette skapte panikk blant pasientene.

Foreløpig er dette den russiske versjonen, men nå er inspektører fra organisasjonen for forbud av kjemiske våpen OPCW i Damaskus. Douma er befridd og de kan fritt og sikkert komme fram til åstedet for det angivelige angrepet og gjøre uavhengige, vitenskapelige undersøkelser.

Det er også grunn til å anta at Russland vil legge fram mer av det bevismaterialet de mener å sitte på, eller at det vil komme ut på andre måter. At forbindelsene mellom White Helmets og Storbritannia er sterke er det ingen grunn til å tvile på.

Hvis Russlands versjon stemmer, peker det i retning av at det er Storbritannia som denne gangen har forsøkt å trekke USA inn i en storkrig i Syria. Dette kommer etter den høyst mistenkelige Skripal-saka, og sett i sammenheng med den, virker ikke det usannsynlig.

Forrige artikkelUSA-alliansen til ulovlig angrep på Syria – for å redde Trumps ansikt?
Neste artikkelDet er mye bedre å drepe enn å tape ansikt – hilsen USA og England & Co;
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).