Stans isolasjonen av Julian Assange

0

Av Noam Chomsky, Chris Hedges, John Pilger og andre

Oversatt til norsk av Anne Merethe Erstad.

Vi oppfordrer regjeringen i Ecuador om å tillate Julian Assange å bruke ytringsfriheten.

Hvis det noen gang har vært klart at Julian Assange-saken aldri har begrenset seg til en juridisk sak, men er en kamp for beskyttelse av grunnleggende menneskerettigheter, er det nå.

Med henvisning til hans kritiske Twitter-meldinger om den nylige frihetsberøvelsen av Katalonias president Carles Puidgemont i Tyskland, og i etterkant av press fra regjeringene i USA, Spania og Storbritannia, har Ecuadors regjering installert en elektronisk lås for å stanse Assanges kommunikasjon med omverdenen via internett og telefon. Som for å sikre hans totale isolasjon, nekter den ecuadorianske regjeringen ham også å motta besøk. På tross av to FN-kjennelser som beskriver frihetsberøvelsen hans som ulovlig, og som krever umiddelbar løslatelse, har Assange i praksis vært fengslet siden han først ble plassert i isolasjon i Wandsworth-fengelset i London i desember 2010. Han har aldri vært tiltalt for noen forbrytelse. Den svenske saken mot ham kollapset og ble trukket tilbake, mens USA har trappet opp anstrengelsene for å rettsforfølge ham. Hans eneste «forbrytelse» er at han har opptrådt som en sann journalist – han har fortalt verden sannheter som folk har rett til å vite om.

Under den forrige presidenten sto Ecuadors regjering modig opp mot USAs bøllete framferd, og innvilget Assange politisk asyl som politisk flyktning. Internasjonal lov og menneskerettighetenes moral var på deres side.

I dag, under ekstremt press fra Washington og deres samarbeidspartnere, rettferdiggjør en annen regjering i Ecuador munnkurven til Assange, med å uttale at «Assanges oppførsel, gjennom hans meldinger på sosiale media, setter de gode relasjonene dette landet har hatt til Storbritannia, resten av EU og andre nasjoner, i fare.»

Dette sensurangrepet på ytringsfriheten skjer ikke i Tyrkia, Saudi-Arabia eller Kina: det skjer i hjertet av London. Hvis regjeringen i Ecuador ikke stanser sine uverdige handlinger, vil også den bli en representant for forfølgelse, i stedet for den tapre nasjonen som sto opp for frihet og for ytringsfrihet. Hvis EU og Storbritannia fortsetter å delta i den skandaløse framferden, der man tvinger en sann dissident i deres midte til taushet, vil det i sannhet bety at ytringsfriheten er døende i Europa.

Dette er ikke bare et spørsmål om å vise støtte og solidaritet. Vi appellerer til alle som bryr seg om fundamentale menneskerettigheter om å oppfordre regjeringen i Ecuador til fortsatt å beskytte rettighetene til en modig ytringsfrihets-aktivist, journalist og varsler.

Vi ber om at hans fundamentale menneskerettigheter blir respektert som en innbygger i Equador og som en internasjonalt beskyttet person, og at han ikke blir kneblet eller utvist.

Hvis det ikke finnes ytringsfrihet for Julian Assange, finnes det ikke ytringsfrihet for noen av oss – uavhengig av de ulike meningene vi har.

Vi oppfordrer president Moreno om å stanse isolasjonen av Julian Assange nå.

 

Signert av (i alfabetisk orden):

Pamela Anderson, skuespiller og aktivist

Jacob Appelbaum, frilansjournalist

Renata Avila, Internasjonal menneskerettighets-jurist

Sally Burch, britisk/ecuadoriansk journalist

Alicia Castro, Argentinas ambassadør til Storbritannia 2012-16

Naomi Colvin, Courage Foundation

Noam Chomsky, lingvist og politisk teoretiker

Brian Eno, musiker,

Joseph Farrell, WikiLeaks-ambassadør og styremedlem i Senter for undersøkende journalistikk

Teresa Forcades, Benediktiner-nonne, Montserrat-klosteret

Charles Glass, amerikansk-britisk forfatter, journalist og kringkaster

Chris Hedges, journalist

Srećko Horvat, filosof, Demokrati I Europa-bevegelsen (DiEM25)

Jean Michel Jarre, muskier

John Kiriakou, tidligere offiser i CIAs antiterrorist-avdeling og tidligere ledende etterforsker, Senat-komitéen for utenlandske forbindelser i USA

Lauri Love, data-forsker og aktivist

Ray McGovern, tidligere CIA-analytiker, presidentrådgiver

John Pilger, journalist og filmskaper

Angela Richter, teater-regissør, Tyskland

Saskia Sassen, sosiolog, Columbia-universitetet

Jeffrey St. Clair, journalist

Oliver Stone, filmskaper

Vaughan Smith, engelsk journalist

Yanis Varoufakis, økonom, tidligere finansminister i Hellas

Natalia Viana, undersøkende journalist og med-direktør i Agencia publica, Brasil

Ai Weiwei, kunstner

Vivienne Westwood, motedesigner og aktivist

Slavoj Žižek, filosof, Birkbeck Institute for Humanities

 

 

 

Forrige artikkelKina: USA kommer til å måtte betale en høy pris for handelskrigen
Neste artikkelNovichok – en klikkbonanza!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).