– Selskap med IS-anklage hadde norsk sikkerhetssjef

0
I en kolonne hvite Toyotaer rykker Islamic State inn i Nord-Irak. Helt usynlig for amerikanske satellitter, angivelig. (Det trengtes ikke for de var overvåket av USAs Apache-helikoptre.)

Norske Jacob Wærness var sikkerhetssjef i omstridte Lafarge Cement Syria. Han bekrefter at selskapet betalte penger til IS. Dette skriver VG, og avisa fortsetter:

VG har omtalt selskapet som nå har en anklage mot seg for å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen. Anklagen dreier seg om medvirkning i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

– Vi bestemte oss for å gjøre det vi kunne for å opprettholde driften og arbeidsplassene, beskytte selve fabrikken og å fortsette å tjene penger, på en forsvarlig måte. I ettertid har jeg konkludert at vi burde trukket oss ut tidligere, og at vi presset det for langt, sier Wærness til VG.

VG har hatt en artikkel tidligere om dette selskapet, som jeg har omtalt her.

Selskapet heter nå LafargeHolcim, og Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i selskapet og er med et eierskap på 1,55% en av de største aksjonærene i selskapet. Lafarges toppsjef Eric Olson har vært en viktig donor og støttespiller for Hillary Clinton.

Jacob Wærness sier videre til VG:

– Lafarge betalte ikke penger direkte til noen grupper, men selskapet hadde en syrisk forretningspartner, slik man er påkrevd i Syria. Han betalte penger til i alt tyve ulike grupper, og IS og Nusrafronten stod på ulike tidspunkt på den listen. Det var toppledelsen kjent med.

Dette bekreftes av tidligere artikler i Le Monde, som skriver at Lafarges Paris-hovedkvarter var fullt på det rene med avtalene med IS. Man sendte til og med representanter til IS for å forhandle om passeringstillatelse for selskapets ansatte.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.