– Selskap med IS-anklage hadde norsk sikkerhetssjef

0
I en kolonne hvite Toyotaer rykker Islamic State inn i Nord-Irak. Helt usynlig for amerikanske satellitter, angivelig. (Det trengtes ikke for de var overvåket av USAs Apache-helikoptre.)

Norske Jacob Wærness var sikkerhetssjef i omstridte Lafarge Cement Syria. Han bekrefter at selskapet betalte penger til IS. Dette skriver VG, og avisa fortsetter:

VG har omtalt selskapet som nå har en anklage mot seg for å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen. Anklagen dreier seg om medvirkning i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

– Vi bestemte oss for å gjøre det vi kunne for å opprettholde driften og arbeidsplassene, beskytte selve fabrikken og å fortsette å tjene penger, på en forsvarlig måte. I ettertid har jeg konkludert at vi burde trukket oss ut tidligere, og at vi presset det for langt, sier Wærness til VG.

VG har hatt en artikkel tidligere om dette selskapet, som jeg har omtalt her.

Selskapet heter nå LafargeHolcim, og Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i selskapet og er med et eierskap på 1,55% en av de største aksjonærene i selskapet. Lafarges toppsjef Eric Olson har vært en viktig donor og støttespiller for Hillary Clinton.

Jacob Wærness sier videre til VG:

– Lafarge betalte ikke penger direkte til noen grupper, men selskapet hadde en syrisk forretningspartner, slik man er påkrevd i Syria. Han betalte penger til i alt tyve ulike grupper, og IS og Nusrafronten stod på ulike tidspunkt på den listen. Det var toppledelsen kjent med.

Dette bekreftes av tidligere artikler i Le Monde, som skriver at Lafarges Paris-hovedkvarter var fullt på det rene med avtalene med IS. Man sendte til og med representanter til IS for å forhandle om passeringstillatelse for selskapets ansatte.

Forrige artikkelNorske Norwac på feil side i Syria-krigen
Neste artikkelDen store revolutionären och humanisten Fidel Castro dör
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).