Trump: – Vi vil forlate Syria, svært, svært snart

0
Donald Trump opptrer ofte med et Janus-ansikt der han sier én ting og gjør en annen.

I en tale i Ohio 29. mars 2018 sa president Donald Trump:

«Vi banke livskiten ut av IS. Vi kommer til å forlate Syria meget snart. La andre folk ta vare på det nå – svært, svært snart vil vi komme oss ut.» «Vi har tatt 100 prosent av det de kaller kalifatet, vi har tatt det tilbake raskt. Vi kommer til å komme oss ut derfra meget snart for å dra tilbake til vårt eget land, der vi hører til og ønsker å være.»

Det er ikke latt å finne hode og hale på Donald Trumps Syria-politikk. Disse uttalelsene likner på ting han sa i valgkampen, da han kritiserte Obama og Hillary Clinton for å ha dratt USA inn i krigen i Syria.

Men det er under Trump at det har blitt et oppsving i den direkte amerikanske intervensjonen i Syria. Og nylig er det kommet meldinger om hvordan USA bygger opp basene sine øst for Eufrat for å kunne kontrollere Syrias oljekilder og det nordøstlige hjørnet av Syria.

Bare noen timer før Trumps tale sa Pentagon at USA ville bli stående i Syria «as long as it takes». Daværende utenriksminister Rex Tillerson sa i januar 2018 at USA ville fortsette å ha «et militært nærvær i Syria for å hindre IS i å gjenoppstå».Forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis sa i november 2017 at USA ville fortsette å ha militære styrker i Syria «så lenge IS ønsker å slåss».

Og nå sier altså presidenten at USA skal ut av Syria «svært, svært snart». Dette henger jo ikke sammen, men det er da heller ikke uvanlig for Donald Trump, at han sier en ting og gjør en annen.

Britene har et godt uttrykk som passer her: «the proof of the pudding is in the eating». Vi får se hva det blir til i virkeligheten. I mellomtida er virkeligheten på bakken den at USA forskanser seg i Syria og at USA så seint som i februar 2018 var på nippet til å komme i kamp med russiske styrker.

Forrige artikkelUtvisning av russiske diplomater: «Verdenssamfunnet» blir stadig mindre
Neste artikkelEksplosiv situasjon i det nordlige Kosovo: 32 såret under militæraksjon
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).