Valget i Italia og det europeiske sosialdemokratiets sammenbrudd

0
Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900. For sosialdemokratiet går det ikke lenger noen vei til Soria Moria.

Det partiet i Italia som likner mest på et sosialdemokratisk parti, Partito Democratico, gikk på en stjernesmell ved valget 4. mars 2018. Fra å ha ligget oppe rundt 40% i oppslutning da Matteo Renzi tok over makta i partiet, ble PD nå halvert og vel så det. 18,7% er katastrofetall for et maktparti som PD, og det bekrfeter det vi lenge har pekt på: det euoeiske sosialdemokratiets sammenbrudd.

Et oppslag i den tyske avisa Die Welt illustrerer at dette ikke er noe særskilt for Italia, men del av en massiv europeisk tendens:

SPD ligger nå på meningsmålingene helt nede på 15,5% og italienske PD klarte bare så vidt å bli større enn Lega. Dette likner på leirskred. Lenge ser grunnen fast og fin ut, men plutselig, når saltinnholdet i leira er blitt for lavt, skal det ikke mange rystelser til for å omdanne fast grunn til velling.

Og for europeisk sosialdemokrati har sviket mot arbeiderklassen kommet så langt og blitt så tydelig at vellingfasen er inntrådt – og da er det ikke langt fra 16% til 6%.

Forrige artikkelDen «humanitære» krigføringa mot Syria og løgnene vi blir fortalt
Neste artikkelNoruega en la guerra por arrebatar las riquezas de Africa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).