Tyskland: Politistaten reiser seg igjen

0
Det hevdes at de nye politifullmaktene i Tyskland er de groveste siden nazismen ble nedkjempet.

Tyskland har som kjent hatt sine erfaringer med politistaten, og nå er den på full fart tilbake. I første omgang er det Bayern som får det man må kunne kalle drakoniske politifullmakter. Men man må regne med at dette vil danne forbilde for resten av forbundsrepublikken.

Strafferettsekspert Hartmut Wächtler kaller det nye regelverket for tyske politimyndigheter for den «største og mest omfattende kontrollkompetansen» for politiet i Tyskland siden seieren over nasjonalsosialismen.

Etter de nye reglene trenger ikke politiet en gang å vise til noen konkret fare for å kunne ta tiltak mot en innbygger. De kan beslaglegge mobiltelefon, datamaskiner og det du måtte ha lagret i den såkalte «skyen». Dataene dine kan bli gjennomsøkt, lagret, slettet og til og med endret, uten at du konkret er mistenkt for noe som helst.

Som alltid er det terrorismen som brukes som argument for å innføre politistaten, men de tiltakene som innføres behøver ikke ha noe som helst med terrorisme å gjøre.

Fredelige demonstrasjoner skal kunne filmes med automatisk ansiktsgjenkjenning. Politiet skal fritt kunne erklære en borger som en «fare». Dette skal kunne gjøres uten en prosess. Det holder at politiet hevder at du i framtida kan tenkes å begå en kriminell handling.

Fra før av har Tyskland strenge lover som gjør det mulig for politiet å overvåke hva som helst på internett, uten rettsbeslutning eller konkrete mistanker.

Det er til og med utviklet en såkalt «statstrojaner», et offentlig spionprogram som skal kunne invadere pcen din som et virus for å overvåke og kontrollere deg.

Det er kommet skarp kritikk av de nye politifullmaktene, blant annet fra Freiburger Wissenschaftsinitiative som sier at dette er en «alt er lov»-fullmakt. Det vanlige politiet skal få fullmakter som om de var en sikkerhetstjeneste. De skal kunne bruke kameraovervåking og droner mot deg, og fortsatt uten at du er mistenkt for noe konkret.

Opposisjonen i den bayerske landdagen, regionsforsamlinga, kaller de nye forskriftene for «innføring av overvåkingsstaten», og man kan vanskelig beskylde dem for å ta for hardt i.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNei, fugledøden kommer av 4G, 3G, 2G og radarer
Neste artikkelHvite hjelmer utnytter barn for å «fabrikkere samtykke» til «humanitær» krig i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).