Tyskland: Politistaten reiser seg igjen

0
Det hevdes at de nye politifullmaktene i Tyskland er de groveste siden nazismen ble nedkjempet.

Tyskland har som kjent hatt sine erfaringer med politistaten, og nå er den på full fart tilbake. I første omgang er det Bayern som får det man må kunne kalle drakoniske politifullmakter. Men man må regne med at dette vil danne forbilde for resten av forbundsrepublikken.

Strafferettsekspert Hartmut Wächtler kaller det nye regelverket for tyske politimyndigheter for den «største og mest omfattende kontrollkompetansen» for politiet i Tyskland siden seieren over nasjonalsosialismen.

Etter de nye reglene trenger ikke politiet en gang å vise til noen konkret fare for å kunne ta tiltak mot en innbygger. De kan beslaglegge mobiltelefon, datamaskiner og det du måtte ha lagret i den såkalte «skyen». Dataene dine kan bli gjennomsøkt, lagret, slettet og til og med endret, uten at du konkret er mistenkt for noe som helst.

Som alltid er det terrorismen som brukes som argument for å innføre politistaten, men de tiltakene som innføres behøver ikke ha noe som helst med terrorisme å gjøre.

Fredelige demonstrasjoner skal kunne filmes med automatisk ansiktsgjenkjenning. Politiet skal fritt kunne erklære en borger som en «fare». Dette skal kunne gjøres uten en prosess. Det holder at politiet hevder at du i framtida kan tenkes å begå en kriminell handling.

Fra før av har Tyskland strenge lover som gjør det mulig for politiet å overvåke hva som helst på internett, uten rettsbeslutning eller konkrete mistanker.

Det er til og med utviklet en såkalt «statstrojaner», et offentlig spionprogram som skal kunne invadere pcen din som et virus for å overvåke og kontrollere deg.

Det er kommet skarp kritikk av de nye politifullmaktene, blant annet fra Freiburger Wissenschaftsinitiative som sier at dette er en «alt er lov»-fullmakt. Det vanlige politiet skal få fullmakter som om de var en sikkerhetstjeneste. De skal kunne bruke kameraovervåking og droner mot deg, og fortsatt uten at du er mistenkt for noe konkret.

Opposisjonen i den bayerske landdagen, regionsforsamlinga, kaller de nye forskriftene for «innføring av overvåkingsstaten», og man kan vanskelig beskylde dem for å ta for hardt i.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.