Trident Juncture – gigantisk invasjonsøvelse i Norge

0
Forberedelsene til Trident Juncture er kommet langt. Foto: Forsvaret.

I oktober og november 2018 skal Norge bli «invadert» av minst 40.000 NATO-soldater fra 30 land gjennom øvelsen Trident Juncture. Forsvaret.no skriver:

– Dette blir den største øvelsen i Norge siden i hvert fall 2002, forteller oberstløytnant Ivar Olsbø, som er Forsvarsstabens ansvarlige for planleggingen.
– Slik det ligger an nå vil rundt 40 000 soldater fra inntil 30 nasjoner øves. I tillegg vil ca. 130 fly og ca. 60 fartøyer delta på øvelsen.
Trident Juncture er en såkalt «High Visibility Excercise», som NATO har hatt som ambisjon å gjennomføre hvert tredje år. Forrige øvelse var i 2015 med hovedvekten i Portugal, Spania og Italia. I 2018 skal altså Norge være vertsnasjon.

Det er ikke bare den største øvelsen i Norge, men ifølge noen kilder den største øvelsen i NATO siden den kalde krigen. Øvelsen er bygd opp om et scenario der Norge skal være utsatt for trusler fra Russland, og så skal NATO komme oss til unnsetning.

USAs militærdoktrine går ut på at Russland sammen med Kina er en strategisk motstander, og den nylig publiserte Nuclear Posture Review gjorde det klart at kjernefysiske våpen nå inngår i arsenalet til enhver amerikansk kommandant. Det er derfor sannsynlig at fly og våpensystemer som har kapasitet til å bringe atomvåpen også vil være med i Trident Juncture. Slik integreres vi mer og mer i USAs kjernefysiske strategi.

Denne strategien bygger på illusjonen om at en atomkrig kan vinnes og at det går an å angripe Russland med «små, taktiske atomvåpen», og slippe unna med det.
Vladimir Putins tale nylig viser hvor urealistisk denne forestillinga er. Et angrep på Russland vil bli besvart med kjernefysiske våpen, og en slik krig vil være slutten på sivilisasjonen slik vi kjenner den.

Øvelser som Trident Juncture er derfor et totalt misbruk av penger og ressurser og de fører bare til å hisse opp til krig, en krig som ikke kan vinnes. Det eneste fornuftige etter Putins tale ville være å innlede forhandlinger om gjensidig nedrustning og avspenning. Men slikt gir som kjent ingen profitt for våpenindustrien og deres investorer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.